Stručno odobrava

,

Pupčana kila (umbilikalna hernija) – uzroci, simptomi i liječenje

pupcana kila

Pupčana kila ili umbilikalna hernija nastaje kada dio crijeva ili nekog drugog tkiva izlazi kroz otvor između trbušnih mišića koji nisu u potpunosti srasli tijekom razvoja. Do nastanka hernije najčešće dolazi zbog povećanja pritiska unutar šupljine ili zbog slabljenja stijenki koje čine šupljinu.

Javlja se na pupku (kao što i sam naziv govori) i najčešće sadrži trbušnu maramicu, ali ponekad i crijeva.

Kila ili hernija je inače naziv za protruziju (izbočenost/ispupčenost) organa (ili fascije organa) kroz stijenku šupljine u kojoj se nalazi. Najviše primjera hernija ili kila ima upravo u trbušnoj šupljini – pupčana kila.

To je često i obično bezopasno stanje, no može dovesti i do komplikacija.

Uzroci pupčane kile (hernije) 

U trudnoći su dijete i majka povezani pupčanom vrpcom koja prolazi kroz otvor između bebinih trbušnih mišića koji se zatvara ubrzo nakon rođenja.

Pupčana kila ili umbilikalna hernija može nastati kada trbušni mišići nisu dovoljno razvijeni, odnosno ne mogu “spojiti se” u potpunosti te su oslabljeni, što stvara udubinu kroz koju crijeva ili neko drugo meko tkivo može prodrijeti. Ta udubina se naziva umbilicus i često je slaba točka u nastanku hernije.

Pupčane kile su najčešće kod dojenčadi, ali se također mogu pojaviti i kod odraslih osoba. Kila je česta bolest koja pogađa osobe oba spola i u svakoj životnoj dobi.

Klasičan znak pupčane kile kod dojenčadi je ispupčenje ili izbočina tijekom plača djeteta jer se organizam napreže te hernija dolazi do izražaja.

Kod odraslih osoba, povećanje unutarnjeg trbušnog tlaka i nastanak kile uzrokuju:

 • pretilost, odnosno veliko povećanje tjelesne težine,
 • tekućina u trbušnoj šupljini,
 • višestruka trudnoća, koju prati povećanje trbušnog tlaka,
 • prethodna operacija abdomena,
 • jaki fizički napori,
 • podizanje teških predmeta,
 • jaki i dugi kašalj (dolazi do naprezanja i slabljenja trbušnih mišića),
 • zatvor ili opstipacija.

Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile.

Pupčane kile su najčešće kod dojenčadi točnije kod djece s nižom porođajnom težinom, ali se javljaju u svim životnim dobima

Ponekad mišići oslabe zbog pretjeranog napora (kod sportaša koji redovito idu u teretanu i pokušavaju podići novu težinu) ili se pak može dogoditi kod starih ljudi zbog slabljenja mišićnog tonusa

Najčešće ova bolest nestane do dobi od jedne godine, iako se ponekad treba duže liječiti.

Kako bi se izbjegle sve komplikacije, ako pupčana kila ne nestane do dobi od 3 godine ili se pojavi kod odrasle osobe, možda će se to trebati biti riješiti kirurškim zahvatom.

U manjem slučaju može biti ukliještena, što je znak za hitnu operaciju ako se u kilnoj vreći nalaze crijeva. Može doći do zapetljavanja crijeva zbog opstrukcije crijeva ili u najgorem slučaju do gangrene crijeva.

Hernija

Simptomi kile (hernije) 

Pupčana kila stvara blagu izbočinu u blizini pupka. Izbočina može nestati dok beba/osoba miruje ili leži na leđima.

Pupčane kile kod djece su većinom bezbolne, dok su one koje se pojavljuju u odrasloj dobi vrlo neugodne.

Ispupčenje se obično polako razvija tjednima, ali se može oblikovati i naglo – zbog dizanja teškog tereta.

Na mjestu ispupčenja može se osjećati težina i bol na pritisak. Većina kila može se jednostavno “gurnuti” nazad na mjesto – reponibilne kile. One koje se ne mogu “ugurati” nazad i mogu se izliječiti jedino kirurškim putem zovu se – ireponibilne kile. Većina kila, čak i one velike, mogu se ručno reponirati blagim i stalnim pritiskom – zato se koriste trbušni pojasevi za kilu.

Reponibilne kile se često znaju vraćati te ponekad mogu biti praćene bolovima, stoga se preporučuje operativno liječenje.

Ako u trbušnu kilu dospije dio crijeva, može doći do zastoja u prolazu crijevnog sadržaja – opstrukcijske kile. Takvu kilu obično prate jači bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. 

Ako nastane pritisak na umbilikalnu herniju, može doći do nedostatne opskrbe tkiva kisikom čime može doći do odumiranja tkiva (nekroze), odnosno gangrene i infekcije, što su ozbiljna stanja koja zahtijevaju operaciju.

Opstrukcijska i ukliještena kila zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju. 

Kada posjetiti liječnika?

Ako sumnjate da vaše dijete ima pupčanu kilu, razgovarajte s djetetovim pedijatrom.

Hitno liječenje i skrb trebate potražiti ako vaša beba ima pupčanu kilu i:

 • neprestano plače (bol),
 • povraća,
 • izbočina postane natečena, mekana i bezbojna,
 • izbočina traje 5 dana ili duže.

Isti savjeti vrijede i za odrasle osobe. Ako imate pupčanu kilu, razgovarajte s liječnikom, a ako vas boli i izbočina postane natečena, zatražite hitnu pomoć.

Brza dijagnoza može spriječiti komplikacije. Za dijagnosticiranje ove kile se obično koristi fizikalni pregled, a u rijetkim slučajevima UZV pregled, CT ili MR trbušne stijenke.

Liječenje pupčane kile

Pupčana kila se kod djece najčešće sama zatvori do 18 mjeseci starosti. Obično se radi o malim kilama koje često ne zahtijevaju aktivan kirurški tretman, posebice kod male djece gdje se očekuje da će doći do spontanoga zatvaranja otvora.

Vaš liječnik će možda uspjeti gurnuti tu izbočinu natrag na njezinu mjesto jednostavnim fizičkim zahvatom. Ne pokušavajte ovo sami.

Liječnik će gotovo uvijek preporučiti operativni zahvat jer je takva vrsta najučinkovitija, pogotovo zato što se kile znaju vraćati. 

Za djecu, operacija je obično rezervirana za pupčane kile koje:

 • su bolne,
 • su veće od 1.5 centimetara,
 • se ne smanje u veličini nakon 6  mjeseci,
 • ne nestanu do 3 godine života,
 • blokiraju crijeva i stvaraju zatvor.

Za odrasle, operacija je preporučljiva svakako da se izbjegnu sve moguće komplikacije – pogotovo ako pupčana kila postaje veća i/ili bolnija.

U liječenju se koriste i pojasevi za kilu. Oni se mogu koristiti po preporuci i uputstvu liječnika. Pojas neće izliječiti kilu, ali može smanjiti mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i teškom fizičkom radu.

Pomagala se ne smiju predugo nositi bez medicinskog nadzora – korištenje u razdoblju do operacijskog zahvata.

Pupčana kila u trudnoći

Nastanak kile tijekom trudnoće nije pretjerani razlog za brigu osim ako kila nije bolna ili ne postane bolna. Međutim, ako se kila ne liječi, može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život.

Ako ste trudni i primijetite nastajanje kile ili je ona nastala kao posljedica naprezanja, hitno se javite svojem liječniku koji će vas uputiti u daljnje liječenje. 

Pupčana kila u trudnoći nije ništa neobično budući da se mišići šire, stanjuju i slabe. Gotovo su sve žene izložene mogućem nastanku kile tijekom ili nakon trudnoće. 

Ne doživljava svaka žena znakove ili simptome kile tijekom trudnoće, međutim ponekad se znakovi i simptomi mogu vidjeti, a i osjećati. Može se javiti intenzivnija dosadna bol kada su žene aktivnije, kišu, kašlju ili se smiju. 

Operacija kile ne preporučuje se za vrijeme izdržavanja trudnoće, a ako su u pitanju hitniji kirurški zahvati, onda se svakako preporučuje zahvat u drugom tromjesečju

Hernija u trudnoći

Operacija pupčane kile

Operacija oslabljenog mišića kroz koji ispada meko tkivo obično se obavlja onda kada nastala kila stvara bolove ili kada prijeti opasnost od uklještenja ili opstrukcijske kile

Ovisno o mjestu i težini kile dobit ćete opću ili lokalnu anesteziju. Iznad kile napravi se mali rez te se potom ispupčeno tkivo gurne natrag na mjesto. Potom se mišići međusobno sašiju. Operacija bez komplikacija traje manje od jednog sata

Liječnik će vam nakon operacije savjetovati da ustanete još istog dana ili prvi dan nakon operacije. Kao i nakon svake druge operacije – mjesto reza će vas boljeti, stoga ćete dobiti analgetike. Izlazak iz bolnice predviđen je 2 – 5 dana nakon operacije.

Poslijeoperativno, osobe trebaju izbjegavati fizičko naprezanje dok god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva. Nakon par mjeseci osoba može raditi sve svakodnevne životne aktivnosti, a ekstremni se fizički napori trebaju i dalje izbjegavati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.92 / 5   61

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pupčana kila, pupčana kila kod odraslih, bruh na pupku, pupcana kila simptomi, pupcani bruh, kila na pupku, umbilikalna hernija, bruh na pupku kod odraslih, pupcana kila simptomi kod odraslih, pupčana kila kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu