Što spada u crveno meso, zašto crveno meso nije zdravo i postoji li najzdravije crveno meso?

Što spada u crveno meso

Crveno meso, baš kao ponekad i masti, ugljikohidrati, šećer iz voća i sl., već dulje vrijeme se ubraja u kontroverzne teme u svijetu prehrane. S jedne strane ističe se važnost nutrijenata koje crveno meso sadrži, a s druge strane se njegova pretjerana konzumacija povezuje s razvojem određenih bolesti.

Kako bi vidjeli što je istina i za koga vrijedi, razmotrit ćemo vrste crvenog mesa, njegov nutritivan sastav, koje su preporuke oko njegove konzumacije, kao i najzdraviji način pripreme istog.

Što spada u crveno meso?

Dok se uglavnom meso ptica, poput purana i pilića ubraja u bijelo meso, crveno meso uključuje meso sisavaca čiji mišići sadrže mioglobin, protein zaslužan za vezivanje kisika u mušićima, a zaslužan je i za crvenu boju mesa. Prema tome, u crveno meso spadaju:

  • svinjetina
  • teletina
  • govedina
  • kozletina
  • janjetina
  • ovčetina
  • konjetina
  • meso divljači poput srne, jelena i divlje svinje.
Najzdravije crveno meso
FOTO: Shutterstock

Nutritivni sastav crvenog mesa

Što se tiče nutritivnog sastava, 100 g sirovog crvenog mesa, ovisno o vrsti, sadrži između 120 – 200 kalorija, 18 – 22 g proteina, a poneko sadrži i do 15 g masti. Koja vrsta masti i u kojoj je količini prisutna ovisi o dijelu dijelu tijela, vrsti životinje te načinu uzgoja i obrade.

U pravilu industrijski uzgojene životinje, za razliku od pašnih, sadrže više zasićenih masti koje mogu činiti i do 50 % ukupnog postotka masti. S druge strane, pašne životinje sadrže manje zasićenih masti, a sadrže čak i omega-3 masne kiseline.

Nadalje, crveno meso je bogato željezom i vitaminom B12, a to su ključni nutrijenti protiv anemije i simptoma povezanih s njom poput umora, ispadanje kose i slično. Ovdje treba spomenuti kako je željezo iz crvenog mesa u hem obliku, visoko bioraspoloživo, odnosno naše tijelo ga puno bolje apsorbira za razliku od ne-hemskog iz biljnih izvora.

Kao i svaki životinjski protein, tako i crveno meso sadrži sve esencijalne aminokiseline, odnosno predstavlja kompletne proteine. Valja spomenuti kako je crveno meso bogato i cinkom te selenom, a to su dva minerala važna za imunitet.

Je li crveno meso zdravo?

Najzdravije crveno meso svakako je onih pašnih životinja koje se kreću, jedu prirodnu hranu te se ne koriste hormoni rasta. Međutim, za takvo meso je potrebno vrijeme da se uzgoji jer se prati prirodni ritam rasta i razvoja životinje. Samim time je skuplje i teže dostupno.

Ovdje valja razmotriti i što znači “domaće”. Pojedinci drže životinje na svojim mini farmama, ali koje podsjećaju na uvjete životinja u industrijskom uzgoju. Nije isto šeće li npr. krava na pašnjaku ili je privezana u zatvorenom prostoru bez prirodnog svjetla i kretanja.

Nadalje, ono što određuje koliko će crveno meso biti “zdravo” ovisi i o načinu pripreme i obrade. Naravno da je najbolje ono crveno meso koje nije prerađeno u mesne proizvode te se kuha, pirja ili peče u pećnici.

Pohanje i prženje, uključujući i roštilj, nije zdrav odabir pripreme mesa, ali može proći povremeno uz uvjet da se osoba općenito hrani zdravo i vodi računa o zdravlju.

Što je meso više prerađeno, poput kobasica, salama, pašteta i slično, naravno da je manje “zdravo” i da bismo to trebali rijetko jesti. Također, ako u istom obroku uz crveno meso ili njegove prerađevine jedemo topljene sireve i razne umake, odjednom unosimo značaj unos zasićenih masti.

Ako se takva praksa nastavi češće, uz to se osoba ne kreće, obično pije alkohol, povrće i voće jede rijetko ili u premalim količinama, ne jede ribu, cjelovite žitarice, mahunarke – drugim riječima, ako je uz to prehrana siromašna njima i cjelovitom raznolikom hranom – to je razlog zašto crveno meso nije zdravo.

Osobi koja ima rutinu redovite fizičke aktivnosti, unosi dovoljno vlakana i vode, prehrana joj je općenito zdrava i raznolika i nema zdravstvenih problema cjelovito crveno meso neće biti prepreka zdravlju. Dakle, važno je pogledati ukupan kontekst prehrane i načina života.

zašto crveno meso nije zdravo
FOTO: Shutterstock

Koliko često jesti crveno meso?

Opća preporuka za unos čistog crvenog mesa je oko dvaput tjedno u ukupnoj količini od oko 700 g sirovog mesa. Žene s obilnim menstruacijama i koje pate od manjka željeza mogu imati koristi od unosa crvenog mesa.

Preporuke za unos crvenog mesa mijenjaju se kod određenih zdravstvenih rizika, pa se u tom slučaju savjetuje smanjenje ili trenutni prekid njegove konzumacije, i to kod osoba s:

Dodatno, valja razraditi individualne preporuke s obzirom na nalaze i fazu bolesti. Također, kako muškarci ne gube željezo kroz menstruaciju, oni srednje i starije životne dobi trebaju pripaziti na unos, kako ne bi došlo do akumuliranja željeza.

Naime, većina željeza u tijelu se reciklira, dok kroz prehranu trebamo nadoknaditi tek mali postotak željeza. Tijelo će povećati apsorpciju željeza kada je ono nisko. Ako se uzimaju dodaci prehrani u obliku željeza, također treba biti oprezan i dodatke ne uzimati na svoju ruku.

Koliko god nam je željezo potrebno za zdravlje, toliko visoke doze željeza mogu biti štetne, poput oksidativnog stresa i oštećenja stanica. Zaključno, čisto crveno meso, pogotovo onih pašnih životinja iz slobodnog uzgoja, nutritivno je bogata namirnica s ključnim vitaminima i mineralima te proteinima.

Ako općenito jedete zdravo i redovito se krećete i nemate spomenute zdravstvene rizike, konzumacija crvenog mesa u okviru preporuka oko dvaput tjedno sasvim je prihvatljiva. Ostali trebaju prilagoditi unos crvenog mesa.

Također, uz crveno meso jedite obilje povrća, odnosno vlakana što će pomoći u probavi i eliminaciji onih manje poželjnih dijelova. Svedite na minimum mesne prerađevine, posebice kobasice koje sadrže nitrate i nitrite, a najviše se povezuju uz rak debelog crijeva i ostale bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu