Je li jedenje crvenog mesa povezano s masnom bolešću jetre?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Masna jetra sve je češći zdravstveni problem, a prehrana pritom igra ključnu ulogu. Istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija crvenog mesa, osobito prerađenih proizvoda poput kobasica i slanine, može povećati rizik od razvoja ove bolesti.
Ako želite očuvati zdravlje svoje jetre ili prevenirati njezino oštećenje, razmislite o promjenama u prehrambenim navikama – već i male prilagodbe mogu napraviti veliku razliku.
Crveno meso i rizik od masne jetre
Znanstvena istraživanja sugeriraju da crveno meso, osobito prerađeni oblici poput slanine i kobasica, može povećati rizik od razvoja masne jetre – stanja poznatog i kao MASLD (steatozna bolest jetre uzrokovana metaboličkom disfunkcijom).
Pregled istraživanja iz 2024. godine je pokazao da su i prerađeno i neprerađeno crveno meso povezani s većim rizikom od masne jetre.

Drugo istraživanje iz iste godine je proučavalo utjecaj zamjene prerađenog crvenog mesa, peradi i ribe biljnim izvorima proteina poput graha i leće.
Iako zamjena ribe nije pokazala promjenu rizika, zamjena samo jedne porcije (oko 80 g tjedno) prerađenog crvenog mesa ili peradi mahunarkama bila je povezana s blago smanjenim rizikom od masne jetre.
Još jedna studija iz 2023. godine je naglasila prednosti biljnih prehrambenih obrazaca – prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima bila je povezana s manjim rizikom od masne jetre. Suprotno tome, prehrana bogata crvenim mesom i zaslađenim napitcima bila je povezana s većim rizikom.
Ako imate masnu jetru ili je želite prevenirati, razmislite o tome da smanjite unos crvenog mesa i češće posegnete za biljnim izvorima proteina. Uključivanje više voća i povrća u svakodnevnu prehranu također može pomoći. Male, dosljedne promjene u prehrani mogu dugoročno značajno doprinijeti zdravlju vaše jetre.
Pročitajte i ove članke:
- Masna jetra: Simptomi, liječenje, prehrana – sve je tu!
- Masna jetra: Liječenje se sastoji od tri koraka
- Masna jetra i nadutost: Liječnik otkriva kako su povezani i što učiniti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ako osjetite ovu bol, odmah se testirajte na novu COVID varijantu!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Catlett, T. (2025). Is Eating Red Meat Linked to Fatty Liver Disease? Healthline.
- Langmann, F. i sur. (2025). Legumes as a Substitute for Red and Processed Meat, Poultry or Fish, and the Risk of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease in a Large Cohort. J. Hum. Nutr. Diet, 38(1): e70004.
- Zhou, Q. i sur. (2024). Association between processed and unprocessed red meat consumption and risk of nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis. J. Glob. Health, 14: 04060.
- Lv, Y. i sur. (2023). Plant-based diets, genetic predisposition and risk of non-alcoholic fatty liver disease. BMC Med., 21: 351.