Perianalni apsces – uzroci, simptomi i liječenje

Perianalni apsces - uzroci, simptomi i liječenje

Perianalni apsces je nakupina gnoja u analnoj regiji infektivnog podrijetla. Apscesi mogu pacijentima izazvati značajnu neugodnost u svakodnevnom životu i, ako se ne liječe, imaju potencijal širenja iz okolice anusa prema analnom prostoru, ali i mogućnost uzrokovanja sistemske infekcije.

Istraživanja procjenjuju da je učestalost pojave perianalnih apscesa u populaciji oko 16 na 100,000 ljudi. Pretpostavlja se da je u stvarnosti ta brojka još i veća zbog široke uporabe antibiotika, stoga neki apscesi spontano regrediraju. Nadalje, mnogi pacijenti zamijene apscese misleći da su to hemoroidi. Češće se javlja u muškaraca i prosječna dob je oko 40 godina.

U nastavku pročitajte koji bi bili uzroci, simptomi i načini liječenja perianalnog apscesa.

Perianalni apsces – uzrok

Oko 90% perianalnih apscesa nastaje zbog infekcije i zastoja u analnim žlijezdama što samo pogoduje daljnjem rastu bakterija i apscesa.

Rizični čimbenici koji pomažu nastanak apscesa su:

Perianalni apsces – simptomi

Simptomi perianalnog apscesa su:

Perianalni apsces
Foto: Pixabay

Perianalni apsces – komplikacije

U trećine pacijenata iz neliječenog apscesa može se razviti fistula (nefiziološki spoj ili tunel od apscesa do kože).

Duboke apscese teže je na vrijeme prepoznati stoga postoji rizik od nastanka sepse.

Perianalni apsces – liječenje

Prvi korak u terapiji perianalnog apscesa je kirurška drenaža, bez obzira u kojem stanju i koliko veliki apsces bio u trenutku dijagnoze. Bilo kakav ostatak unutar apscesa može uzrokovati daljnje širenje u okolne prostore.

Poslije drenaže, liječnik rizičnoj skupini pacijenata propiše tretman antibioticima – amoksicilin/klavulanska kiselina (Klavocin) ili kombinacija ciprofloksacina i metronidazola.

Rizični pacijenti su:

  • oni s perianalnim celulitisom (bakterijska infekcija kože i potkožja),
  • pacijenti sa znakovima sepse,
  • dijabetičari,
  • pacijenti s bolestima srčanih zalistaka,
  • imunosupresivni pacijenti.

Nakon toga, prati se zacjeljivanje rane s preporukom javljanja liječniku ako područje ne zarasta što može ukazivati na ostatke apscesa u analnom području.

Perianalni apscesi ne pogađaju samo odrasle već i djecu, pogotovo mušku novorođenčad. Jedna od pretpostavki zbog čega se pojavljuje perianalni apsces kod beba je pretjerana androgena stimulacija ili neravnoteža hormona što rezultira pojavom abnormalnih analnih žlijezda sklonima infekciji i nastanku apscesa. Trenutačno se vode debate o planiranju terapije kod male djece i većina zastupa konzervativni neinvazivni pristup, no kirurška drenaža kao i kod odraslih dala je bolje prognoze, pogotovo kod djece s izraženim simptomima.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Emmanuel, B., Grimes, W.R., Tuma, F. (2019). Perianal Abscess. StatPearls
  2. Sahnan, K., Adegbola, S.O., Tozer, P.J., Watfah, J., Phillips RK. Perianal abscess. BMJ. 2017;356:j475.
  3. Niyogi, A., Agarwal, T., Broadhurst, J., Abel, RM. Management of perianal abscess and fistula-in-ano in children. Eur J Pediatr Surg. 2010;20(1):35–9.
  4. Juth Karlsson, A., Salö, M., Stenström, P. Outcomes of Various Interventions for First-Time Perianal Abscesses in Children. Biomed Res Int. 2016;2016:9712854.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu