Riblje ulje: Nuspojave zbog kojih bi ga neki trebali izbjegavati
- Budite prvi i komentirajte!
 - 2 min čitanja
 
					
				Riblje ulje jedan je od najpopularnijih dodataka prehrani zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, uključujući DHA i EPA, koje podržavaju zdravlje srca i mozga. No, ako konzumirate riblje ulje, nuspojave i dalje nisu neizbježne.
Riblje ulje – nuspojave
U nastavku saznajte na što trebate pripaziti, koje nuspojave su najčešće te tko bi trebao izbjegavati suplementaciju.
1. Riblji miris na koži i u dahu
Jedna od uobičajenih nuspojava ribljeg ulja je specifičan miris koji se može pojaviti na koži ili u dahu. Ovisno o metabolizmu, dozi i hidraciji, intenzitet ovog mirisa može varirati.
2. Probavne smetnje
Kada su u pitanju riblje ulje i nuspojave, ovaj proizvod može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, što može izazvati žgaravicu ili probavne smetnje, osobito ako se uzima na prazan želudac. Nuspojave uključuju:
- podrigivanje
 - neugodan ili riblji okus u ustima
 - mučninu
 - povraćanje
 - zatvor ili proljev.
 
3. Glavobolje
Kada je u pitanju riblje ulje, iskustva pokazuju da može izazvati glavobolje, vjerojatno zbog učinka na krvne žile. S druge strane, omega-3 masne kiseline mogu kod nekih osoba prevenirati glavobolje.

4. Promjene razine šećera u krvi
Istraživanja pokazuju mješovite rezultate – kod nekih ljudi riblje ulje može blago povećati šećer u krvi, dok kod drugih može poboljšati osjetljivost na inzulin.
5. Smanjenje krvnog tlaka
Riblje ulje može sniziti krvni tlak, što je korisno kod hipertenzije, ali potencijalno problematično kod osoba s niskim tlakom.
6. Usporeno zgrušavanje krvi
Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili planirate operaciju, riblje ulje može povećati rizik od krvarenja.
7. Povećanje LDL kolesterola
Neka istraživanja sugeriraju da riblje ulje može blago povećati “loš” LDL kolesterol kod nekih korisnika.
8. Aritmija (fibrilacija atrija)
Redovita suplementacija ribljim uljem može povećati rizik od fibrilacije atrija kod određenih osoba, iako može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod ljudi s posebnim srčanim problemima.
9. Povećani rizik od raka prostate
Visoke razine omega-3 iz dodataka mogu biti povezane s većim rizikom od raka prostate.

10. Smanjena funkcija imunološkog sustava
Dugotrajno uzimanje velikih doza ribljeg ulja može smanjiti imunitet zbog protuupalnog djelovanja omega-3 kiselina.
Tko bi trebao izbjegavati riblje ulje?
Izbjegavajte riblje ulje ako imate alergiju na ribu ili školjke, uzimate antikoagulanse, planirate operaciju, imate niske vrijednosti krvnog tlaka ili već unosite dovoljno omega-3 iz prehrane. Trudnice trebaju izbjegavati ulje jetre ribe zbog visokog sadržaja vitamina A.
Interakcije s lijekovima
Riblje ulje može pojačati djelovanje lijekova za:
- snižavanje krvnog tlaka
 - regulaciju šećera u krvi
 - razrjeđivanje krvi (antikoagulansi, NSAID)
 - snižavanje kolesterola (statini).
 
Uvijek se konzultirajte s liječnikom ili ljekarnikom prije početka suplementacije.
Najbolje riblje ulje – alternativa u prehrani
Ako niste alergični, sigurna i učinkovita alternativa suplementima je konzumacija ribe bogate omega-3, poput lososa, sardina, skuše i inćuna.
Riba osigurava i druge nutrijente poput selena, joda i cinka, koji često nedostaju u kapsulama ribljeg ulja. Izbjegavajte vrste ribe s visokim udjelom žive, poput sabljarke, morskog psa i tune.
Pročitajte i ove članke:
- 17 znanstveno utemeljenih dobrobiti omega-3 masnih kiselina
 - Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: Imamo popis!
 - Manjak omega-3: Simptomi koje ne smijete ignorirati.
 
- Brownstein, A. (2025). 10 Potential Side Effects of Fish Oil. Verywell Health.
 - Wang, J. i sur. (2023). Does Omega-3 Fatty Acid Supplementation Have Favorable Effects on the Lipid Profile in Postmenopausal Women? A Systematic Review and Dose–response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Clinical Therapeutics, 45: 1e74-e87.
 - Gao, H. i sur. (2017). Fish oil supplementation and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis. Lipids Health Dis., 16: 131.
 - Chen, C. i sur. (2015). Effects of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Glucose Control and Lipid Levels in Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis. PLOS One, 0139565.