Alergija na morske plodove: Pazite na ove simptome

Alergija na morske plodove

Alergija na morske plodove je atipičan odgovor imunološkog sustava tijela na proteine ​​u određenim morskim životinjama. Morske životinje u kategoriji morskih plodova uključuju rakove i mekušce. Primjeri su škampi, rakovi, jastozi, lignje, kamenice, jakobove kapice i puževi.

Alergija na morske plodove je česta alergija na hranu. Neki ljudi s alergijom na školjke reagiraju na sve školjke, dok drugi reagiraju samo na određene vrste. Reakcije se kreću od blagih simptoma – poput koprivnjače ili začepljenog nosa – do teških, pa čak i opasnih po život, poput anafilakse.

Alergija na morske plodove – simptomi

Simptomi alergije na morske plodove općenito počinju nekoliko minuta do sat vremena nakon jela ili kontakta s tom hranom. Mogu uključivati:

Alergije mogu izazvati ozbiljnu, potencijalno po život opasnu alergijsku reakciju poznatu kao anafilaksa. Može se pojaviti unutar nekoliko sekundi do nekoliko minuta nakon izlaganja nečemu na što imunološki sustav reagira te se brzo pogoršava.

Anafilaktička reakcija na morske plodove je hitan medicinski slučaj. Zahtijeva hitno liječenje injekcijom adrenalina i naknadni odlazak u hitnu pomoć.

Ako se anafilaksija ne liječi odmah, može biti kobna.
alergija na školjke
FOTO: Shutterstock

Anafilaksija uzrokuje da imunološki sustav oslobađa bujicu kemikalija koje mogu uzrokovati šok. Znakovi i simptomi anafilaksije uključuju:

  • otečeno grlo ili jezik ili stezanje u grlu (suženje dišnih puteva) koje otežava disanje
  • kašalj, gušenje ili zviždanje s otežanim disanjem
  • šok, s velikim padom krvnog tlaka i ubrzanim ili slabim pulsom
  • jak kožni osip, koprivnjača, svrbež ili oticanje
  • mučnina, povraćanje ili proljev
  • vrtoglavica, ošamućenost ili nesvjestica.

Alergija na morske plodove – uzroci

Sve alergije na hranu uzrokovane su pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Imunološki sustav prepoznaje bezopasnu tvar kao štetnu. Ova tvar se naziva alergen. Kod alergije na morske plodove imunološki sustav pogrešno identificira određeni protein u školjkama kao štetan. Imunološki sustav pretjerano reagira tako da proizvodi imunoglobulin E (IgE) antitijela za zaštitu od ovog alergena.

Sljedeći put kada organizam dođe u kontakt s proteinom školjkaša, ova antitijela signaliziraju imunološkom sustavu da otpusti kemikalije poput histamina u krvotok. To uzrokuje reakciju koja dovodi do simptoma alergijske reakcije.

Alergija na rakove je najčešći tip. Neki ljudi su alergični na samo jednu vrstu školjki, ali mogu jesti druge. Ostali ljudi s alergijom na školjke moraju izbjegavati sve školjke.

Alergija na ribu – poput lososa, tune ili soma – različita je od alergija na plodove mora. Neki ljudi koji su alergični na školjke još uvijek mogu jesti ribu ili mogu biti alergični na oboje.

Iako ljudi bilo koje dobi mogu razviti alergiju na školjke, češća je kod odraslih. Zapravo, alergija na školjke je najčešća alergija na hranu kod odraslih. Među odraslima alergija na školjke je češća kod žena. Kod djece je alergija na školjke češća kod dječaka.

Alergija na rakove
FOTO: Shutterstock

Prevencija alergije na morske plodove

Povijest alergijskih reakcija nedugo nakon izlaganja školjkama može biti znak alergije na školjke, ali simptome može uzrokovati i nešto drugo, poput trovanja hranom. Alergotestiranje je jedini siguran način da se utvrdi što uzrokuje simptome.

  • Kožni prick test – male količine proteina koje nalazimo u školjkama unesu se u kožu na ruci ili gornjem dijelu leđa. Zatim se prati nastanak alergijske reakcije. Prilikom alergije nastaje izbočina (koprivnjača) na testnom mjestu na koži. To obično traje oko 15 – 20 minuta. Stručnjaci za alergije obično su najbolje opremljeni za izvođenje kožnih testova alergije.
  • Krvni test – uzorak krvi šalje se u laboratorij kako bi se izmjerio odgovor imunološkog sustava na određeni alergen. Ovaj test mjeri odgovor imunološkog sustava na proteine ​​školjkaša mjerenjem količine antitijela koja uzrokuju alergiju u krvotoku, poznatih kao antitijela imunoglobulina E (IgE).

Pročitajte članak “Test na alergije: Kako saznati da imate određenu alergiju? Liječnik otkriva kada je potrebno testiranje, koje vrste postoje i kakvi mogu biti rezultati“.

Ako ste alergični na morske plodove, jedini način da izbjegnete alergijsku reakciju je da izbjegavate sve školjke i proizvode koji sadrže morske plodove.

Čak i tragovi školjkaša mogu izazvati ozbiljne reakcije kod nekih ljudi.
  • Izbjegavanje školjki – budite oprezni kada jedete vani. Kada objedujete u restoranima, uvijek provjerite da se tava, ulje ili posuđe koji se koriste za školjke ne koriste i za pripremu druge hrane, stvarajući unakrsnu kontaminaciju. Možda će biti potrebno izbjegavati jesti u ribljim restoranima, gdje postoji visok rizik od unakrsne kontaminacije.
  • Čitajte etikete – do unakrsne kontaminacije može doći u trgovinama gdje se druga hrana obrađuje ili izlaže u blizini školjkaša i tijekom proizvodnje. Školjke mogu biti u ribljem temeljcu ili u proizvodima s aromom plodova mora. Pažljivo čitajte etikete na hrani.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Shellfish allergy. (2024). Mayo Clinic.
  2. Allergies: Shellfish. (2023). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu