Kako putovati s alergijom na hranu? Uz ova 4 savjeta

putovanje s alergijom na hranu

Za osobe koje pate od alergija na hranu odstupanje od poznatih rutina poput kuhanja kod kuće ili objedovanja u provjerenim restoranima može djelovati zastrašujuće.

Dr. Asal Gharib Naderi, alergolog iz Keck Medicine u USC-u, za portal Everyday Health ističe da je uz pravilno planiranje putovanje moguće savladati.

Evo ključnih strategija za sigurno putovanje uz smanjenje alergijskih reakcija i osiguravanje pristupa potrebnom liječenju.

Posavjetujte se s liječnikom

Prije putovanja razgovarajte s liječnikom o planu za alergiju. To uključuje upute o lijekovima za moguće simptome. Podijelite pojedinosti o svojem planu putovanja, suputnicima i planovima objedovanja kako biste dobili prilagođene savjete.

Osobito za međunarodna ili udaljena putovanja potražite informacije od svojeg alergologa u vezi lijekova i mjera opreza specifičnih za odredište.

Spakirajte osnovne stvari

Prije polaska osigurajte dovoljnu zalihu propisanih lijekova i lijekova bez recepta. Za teške alergije uvijek nosite najmanje dva autoinjektora epinefrina kojima nije istekao rok trajanja.

Razmislite o tome da u početku spakirate dovoljno grickalica koje se ne kvare ili domaćih namirnica, kako biste bili sigurni jer istraživanje lokalne hrane može potrajati.

Liječnička potvrda koja objašnjava vaše stanje može olakšati sigurnosne provjere u zračnoj luci, dok kartica o alergijama na hranu pomaže u prenošenju prehrambenih ograničenja osoblju restorana.

Istražite unaprijed restorane kako biste procijenili njihovu svijest o alergijama i prikladnost jelovnika
FOTO: Shutterstock

Planiranje obroka

Istražite unaprijed restorane kako biste procijenili njihovu svijest o alergijama i prikladnost jelovnika. U nepoznatim krajevima odlučivanje za namirnice i obroke koje sami pripremate može biti sigurnije u početku.

Kada objedujete vani, nazovite unaprijed kako biste obavijestili osoblje o svojim alergijama i raspitali se o kuhinjskim postupcima radi sprječavanja unakrsne kontaminacije. Ako se čini da restoran nije opremljen za vaše potrebe, prihvatljivo je odbiti i pronaći alternativni restoran.

Obratite pažnju na detalje

Budite oprezni tijekom obroka, imajući na umu potencijalne rizike od unakrsne kontaminacije. Jasno komunicirajte s poslužiteljima, po potrebi predočite svoju karticu kuharu.

Poduzmite mjere opreza kao što je brisanje površina prije korištenja posuđa. Vjerujte svojim instinktima; ako se okruženje za blagovanje ne čini sigurnim, prihvatljivo je otići.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu