Laneno ulje za probavu – ljekovitost, upotreba, doziranje i cijena

Laneno ulje za akne

Laneno ulje se dobiva tiještenjem lanenih sjemenki, koje su plod biljke Linum usitatissimum. Zdravo je i bogato alfa linolenskom kiselinom, koja spada u skupinu omega – 3 masnih kiselina. Može se koristiti u prehrani i u njezi kože, kose i noktiju.

U nastavku članka pročitajte više o ljekovitom djelovanju lanenog ulja te načinima na koje ga možete upotrijebiti.

Sjemenke-lana
Foto: Photospin

Laneno ulje – ljekovitost

Laneno ulje se proizvodi od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum). Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom koja je vrlo korisna u liječenju bolesti srca.

Više o ljekovitosti lanenih sjemenki pročitajte ovdje.

Laneno ulje se dobije tiještenjem sjemenki lana te ima žutu boju i pomalo neugodan okus, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea. Stoga ga je dobro miješati s drugim uljima i okusima.

U 100 grama lanenog ulja se nalazi:

 • 884 kalorije,
 • 9 grama zasićenih masnih kiselina,
 • 68 grama polinezasićenih masnih kiselina,
 • 18 grama mononezasićenih masnih kiselina,
 • 0,1 transmasnih masnih kiselina.

Korisni sastojci lanenog ulja su:

 • masne kiseline kao što su: alfa-linolenska (omega-3-masna kiselina), palmitinska, oleinska i stearinska,
 • ciklolinopeptidi – pokazuju imunosupresivna svojstva i sudjeluju u imunosnom odgovoru organizma,
 • steroli – dominantan je beta-sitosterol,
 • tokoferoli koji su snažni antioksidansi.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA). 

Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega – 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA, ističu stručnjaci s medicinskog portala Harvard Health. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA.

S tim na umu, treba primijetiti da mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega – 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u tolikoj količini.

Efektivno, jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

laneno ulje
Foto: Photospin

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja

I u znanstvenim istraživanjima je zamijećena sposobnost lanenog ulja da zaštiti srce i krvožilni sustav, a posebno djeluje na smanjenje “lošeg” kolesterola u krvi. Japanski znanstvenici su, u istraživanju objavljenom 2015. godine u časopisu Nutrition Journal, pokazali da je kod skupine ispitanika nakon 12 tjedana ona grupa koja je uzimala laneno ulje imala značajno manju koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi od druge skupine koja je konzumirala ulje kukuruza.

srce
Foto: Photospin

Laneno ulje za zdravlje probave

Laneno ulje lana može pomoći kod olakšavanja probavnih problema kao i procesa probavljanja hrane. Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu.

Zbog svog protuupalnog djelovanja, laneno ulje pomaže u smirivanju simptoma upalnih bolesti probavnog sustava te u smanjenu koncentracije C reaktivnog proteina.

Laneno ulje može biti korisno kao zdrava zamjena uobičajeno korištenim mastima u procesu mršavljenja, a više o tome pročitajte ovdje.

Ulje lana – upotreba

Laneno ulje se prvenstveno može koristiti u prehrani i to na jednostavan način. Žličicom lanenog ulja možete začiniti salate ili smoothieje, a možete ga dodati i u razne hladne umake.

Imajte na umu da se laneno ulje ne bi trebalo koristiti u procesima kuhanja koji zahtijevaju visoku temperaturu jer nema visoku točku dimljenja, a njegovim zagrijavanjem se mogu stvoriti štetni spojevi, ističu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

Osim u prehrani, ulje lana se može koristiti i u njezi kože i kose. Zbog esencijalnih omega masnih kiselina, laneno ulje može njegovati kožu tijela i ojačati nokte, a može se koristiti za općenito tretiranje suhe kože i kose.

Također, zbog protuupalnog djelovanja laneno ulje može pomoći kod smirivanja upaljene ili opečene kože, primjerice kao posljedice izlaganja suncu. Također može dugotrajno štititi stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

laneno ulje
Foto: Photospin

Laneno ulje – doziranje

Laneno ulje se može uzimati na dnevnoj bazi u manjim količinama, primjerice po žličicu ili dvije. Ako tek krećete koristiti laneno ulje u prehrani, počnite ga uvoditi postepeno zbog mogućih reakcija prilagodbe tijela.

S unutarnjom primjenom lanenog ulja treba krenuti polako. Naglo povećanje koncentracije omega – 3 masnih kiselina zapravo može imati negativan učinak. Zbog toga treba postići ravnotežu između koncentracije omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina u organizmu.

Prvi tjedan započnite s malim količinama. Uzmite pola žličice ulja ujutro uz doručak i pola prije večere. Ako vaš organizam ne reagira negativno nakon prvog tjedna uzimanja lanenog ulja, drugi tjedan povećajte dozu.

Počnite uzimati punu žličicu dva puta dnevno. Tako ćete treći tjedan moći tolerirati punu jušnu žlicu lanenog ulja dvaput dnevno.

Laneno ulje – nuspojave

Iako se ulje lana smatra generalno sigurnim za upotrebu, moguće nuspojave konzumiranja većih doza su:

 • nadutost,
 • proljev.

Gornja granica dnevne konzumacije lanenog ulja je otprilike 30 grama a moguće su i alergijske reakcije. Djelovanje lanenog ulja nije ispitivano na trudnicama i dojiljama pa se prije konzumacije savjetujte s ginekologom.

Uz to, konzumacija lanenog ulja može interferirati s djelovanjem lijekova koji snižavaju krvni tlak ili djeluju protiv zgrušavanja krvi, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala E Medicine Health. Prije uzimanja ulja lana u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Laneno ulje – cijena

Laneno ulje možete kupiti u trgovinama mješovite robe i zdrave prehrane, kao i mnogim web shopovima.

Neka dostupna lanena ulja koja možete pronaći su:

 • Nutrigold laneno ulje organsko hladno prešano – 19 kuna za 250 mL,
 • EkoZona hladno prešano laneno ulje – 21,90 kuna za 250 mL,
 • Encian hladno prešano laneno ulje BIO – 33,99 kuna za 250 mL,
 • dmBIO hladno prešano laneno ulje – 21,90 kuna za 250 mL.

Nakon kupnje, laneno ulje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu bez utjecaja topline i svjetla.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Flaxseed Oil. (2019) E Medicine Health.
 2. Kawakami, Y., Yamanaka-Okumura, H., Naniwa-Kuroki, Y., Sakuma, M., Taketani, Y., Takeda, E. (2015). Flaxseed oil intake reduces serum small dense low-density lipoprotein concentrations in Japanese men: a randomized, double blind, crossover study. Nutr. J. 14, 39.
 3. Wilson, D.R., de Pietro, MaryAnn. (2018) What are the benefits of flaxseed oil? Medical News Today.
 4. Link, R. (2017) 6 Benefits of Flaxseed Oil — Plus How to Use It. Healthline.
 5. Why not flaxseed oil? (2006) Harvard Health.
 6. Lan. (2019) Priroda i biljke. Plantea.

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu