Nedostatak joda i selena u veganskoj prehrani

vegani-i-vegetarijanci

Jod i selen su izazovni minerali. Premalo ili previše može izazvati probleme. Također, količina joda i selena u biljkama razlikuje se geografski, ovisno o sadržaju minerala u tlu i vodi.

Razmislite o suplementima za jod i selen, kako biste bili sigurni u dovoljan unos oba minerala.

Prehrana bez glutena

Zašto je važan jod?

Jod je esencijalni hormon za metabolizam koji utječe na većinu organa u tijelu. Njegov nedostatak uzrokuje:

  • povećanje štitnjače,
  • hiperplaziju, što nazivamo struma ili guša – kada žlijezda pojačano radi kako bi nadoknadila manjak hormona u krvi. Gušavost je jedan od prvih i vidljivih znakova nedostatka joda u organizmu, iako može nastati i zbog nekih drugih poremećaja.

Previše joda u tijelu može biti toksično.

Nedostatak joda problem je nekih dijelova Europe, Afrike, Sjeverne Amerike te Azije.

Jod u organizmu osiguravamo unosom jodirane soli ili suplementima.

Preporučeni dnevni unos

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi nedovoljan unos joda jednim od većih svjetskih zdravstvenih problema i procjenjuje se da više od dvije milijarde ljudi živi u krajevima s nedostatkom joda. SZO preporučuje dnevni unos joda od 100 do 200 μg za odrasle, za djecu do 5 godina 90 μg, djecu od 6 – 12 godina 120 μg, a tijekom trudnoće i dojenja preporučuje se do 250 μg joda tijekom dana.

Jod i veganstvo

Unos joda niži od 20 μg  dnevno smatra se ozbiljnim nedostatkom, 20 – 50 μg dnevno predstavlja srednji nedostatak, dok 50 – 100 μg dnevno predstavlja blagi nedostatak.

Tipično za vegansku prehranu, unos joda je prenizak (otprilike 50 μg dnevno), osim kada se uzima suplement kao što je VEG1 ili se koristi jodirana sol.

Morsko “povrće”može sadržavati previše joda te biti kontaminirano toksinima. Zbog navedenog, morsku travu kao suplement jodu treba izbjegavati.

Jeste li znali da niska razina joda u tlu često reflektira nisku količinu joda u organizmu?!

U mnogim je zemljama jodirana sol često korištena, a neki prehrambeni proizvodi su njome obogaćeni. Primjerice, u Kanadi je većina soli jodirana, dok u Velikoj Britaniji nije.

Sol

Selen

Preporučeni dnevni unos selena iznosi 55 μg.

Zašto je važan

Selen gradi antioksidantne enzime selenocistezin i selenometionin. Za ljude je selen nutritivni mineral u tragovima koji funkcionira kao kofaktor u regulaciji antioksidantnih enzima koji štite stanice od oštećenja, smanjuju rizik od raka te srčanih oboljenja.

Preporučeni dnevni unos

Dnevni unos ovisi o individualnim potrebama i okolnostima. Važno je znati da je selen otrovan u prekomjernim količinama. Izbjegavajte suplemente koji sadrže veći postotak selena nego je preporučeni dnevni unos (55 μg). Ne jedite više od 3 ili 4 brazilska oraščića na dan, jer unosom samo jednog oraha može osigurati pola dnevne potrebe za selenom.

juha-od-graha

Selen i veganstvo

Brazilski oraščići su najpouzdanija hrana kao izvor selena za vegane (preporučuje se 1 dnevno).

Brazilski orah bogat je selenom jer je i tlo na kojem raste njime bogato. Također, možete koristiti cjelovite žitarice, grahorice i bijelu rižu ili uzimati dobar suplement selena.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu