Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje, cijena, nuspojave

microneedling

Microneedling terapija je minimalno invazivan tretman koji se izvodi pomoću aparata s iglicama koje lagano probadaju kožu (dermaroller ili dermapen). Služi tretiranju kožnih stanja kao što su ožiljci i starenje kože uz pomoć kolagena.

Potrebno je minimalno 4 tretmana prije nego uočite značajne rezultate, a sami tretman obavljaju dermatolozi i plastični kirurzi. Proces pripreme i same terapije traje oko 2 sata.

Prije tretmana je poželjno savjetovanje s liječnikom ili dermatologom. Oni mogu preporučiti prestanak uzimanja određenih lijekova kao što su ibuprofen, antikoagulacijski lijekovi ili lijekovi za akne.

U nastavku saznajte kome je ova terapija namijenjena, kako djeluje, ali i koji su rizici povezani s njom.

Čemu služi microneedling terapija?

Microneedling terapija najčešće služi pomlađivanju kože i vraćanju elastičnosti. Može se koristiti za tretiranje sljedećih stanja kože:

Microneedling terapija može se primijeniti bilo gdje na tijelu (kao što su noge sa strijama, prsa i leđa s ožiljcima od akni), a najčešće se izvodi na licu.

Najraširenija upotreba je ipak za uklanjanje ožiljaka od akni. Prema istraživanju objavljenom 2009. u časopisu Cutaneous and Aesthetic Surgery 72% ispitanika s različitim stupnjevima ožiljaka od akni bilo je vrlo zadovoljno microneedling tretmanom s upotrebom dermarollera.

Drugi najčešći razlog za odabir tretmana je pomlađivanje kože i uklanjanje bora. U studiji objavljenoj 2005. u časopisu International Journal of Dermatology ispitanici su prošli 6 tretmana microneedling terapije kroz 3 mjeseca. Zadovoljstvo ukupnim rezultatima vezanim za pomlađivanje kože nakon 3 mjeseca (smanjenje bora i poboljšanje teksture kože) kod ispitanika bilo je 80-90%.

microneedling prije i poslije

Microneedling terapija – kako djeluje?

Oko sat vremena prije samog tretmana dermatolog nanosi topički anestetik kako bi se umanjila svaka mogućnost boli. Nakon toga dermatolog prolazi dermarollerom ili dermapenom preko lica i stvara male ozlijede (rupice) koje nisu vidljive nakon tretmana.

Sam proces terapije traje oko 30 minuta, a sveukupno s prethodnom pripremom oko 2 sata. Nakon toga najčešće se nanosi određeni serum za umirivanje kože.

Kao što smo već rekli – microneedling terapija djeluje uz pomoć kolagena. To postiže uz pomoć malih iglica na aparatu kojima stvara blage ozlijede na površinskom sloju kože. Time potiče kožu da stvara kolagen čime se proizvodi tkivo bogato kolagenom.

Kolagen je esencijalni protein koji (između ostaloga) doprinosi mladenačkom izgledu kože te održava njezinu elastičnost i glatkoću. Više o kolagenu možete saznati ovdje.

S godinama koža gubi kolagen, što doprinosi boranju kože, pa poticanjem kože da proizvodi kolagen nastaje tkivo koje je ujednačenije u tonu i teksturi. Još jedan način gubitka kolagena su ozlijede i ožiljci.

Najčešće se preporučuje 4 – 6 tretmana u vremenskom okviru od 4 do 6 tjedana za najbolji učinak. Nakon toga preporučuje se jedan tretman za održavanje učinka svakih 6 ili 12 mjeseci.

Dermaroller i Dermapen – razlike

Prvi i najrašireniji uređaj koji se koristi za ovaj tretman je dermaroller koji izgleda kao mali valjak s iglicama. Ovaj uređaj ima fiksnu dužinu iglica (najčešće 0.5 mm) koje probadaju kožu.

Za razliku od njega, novijim uređajem, dermapen (koji izgledom podsjeća na olovku), dužine iglica se mogu prilagoditi pacijentu i mjestu na koži. Dermapen se smatra i sigurnijim za upotrebu jer se iglice nakon upotrebe ne čiste nego bacaju.

S obzirom na to da dermapen probada kožu vertikalno (pod kutom od oko 90 stupnjeva), mnogi tvrde i da je ovaj uređaj manje bolan. Zbog brzine probadanja iglica i nagiba uređaja, upotrebom dermapena postoji i manja mogućnost od krvarenja, a time se skraćuje i vrijeme oporavka.

dermapen

Kućna microneedling terapija

Na tržištu se nalaze dermarolleri koji se mogu koristiti kod kuće, a predstavljeni su kao jeftinija, pristupačnija i manje bolna verzija tretmana. Najveća razlika je u tome što te naprave imaju tuplje i kraće iglice (do 0.15 mm) jer nisu namijenjene upotrebi zdravstvenih djelatnika.

Ovakve kućne microneedling terapije nemaju niti blizu jednak učinak kao terapija kod dermatologa. Kućni dermarolleri ne „probadaju“ kožu dovoljno duboko i samim time ne mogu postići jednako dobar učinak.

Kućna microneedling terapija najčešće samo potiče cirkulaciju čime se osvježava ten lica. Nemojte pretjerivati s kućnom microneedling terapijom – preporučuje se samo jednom mjesečno kako bi koža imala vremena za oporavak.

Ako se odlučite na ovu opciju, pažljivo pratite upute na pakiranju. Nakon upotrebe važno je dobro očistiti uređaj kako bi se umanjio rizik od infekcije.

Njega kože nakon microneedling terapije

Najčešće nije potreban oporavak nakon microneedling terapije pa ste već sljedeći dan spremni za uobičajene radnje. Za slučaj da se pojavi crvenilo ili otok kože, trebali bi nestati unutar 2 – 4 dana.

Neke žene preferiraju nanošenje pudera kako bi prikrile i najmanje znakove crvenila, ali u tom slučaju koristite pudere s laganom i hidratizirajućom formulom ili bb kremu.

Nakon tretmana trebate obratiti posebnu pozornost na njegu kože. S obzirom da je koža osjetljivija nakon tretmana, obavezno je nanošenje kreme za sunčanje (SPF 30 ili više) na lice. Također se preporučuje upotreba hidratizirajuće kreme kada ste kod kuće.

Nakon tretmana izbjegavajte abrazivne proizvode koji sadrže alkohol i pilinge dok se koža u potpunosti ne oporavi. Znoj može potaknuti otok kože pa se 24 sata nakon tretmana preporučuje i izbjegavanje:

 • teretane,
 • saune,
 • direktnog sunca.
microneedling
Foto: Stockphoto Secrets

Microneedling terapija – rizici i nuspojave

Najčešća nuspojava nakon ovog tretmana je blaga iritacija kože, a moguće je i crvenilo kože nekoliko dana nakon tretmana. To je normalno s obzirom na to da se tijekom terapije stvaraju male ozlijede. Neke od rjeđih nuspojava koje se mogu pojaviti su otok i suhoća kože.  

Posavjetujte se s liječnikom ako uočite sljedeće nuspojave:

 • krvarenje,
 • modrice,
 • infekciju.

Microneedling terapija nije pogodna za:

 • trudnice
 • osobe s kožnim bolestima (kao što su psorijaza i ekcem)
 • osobe izložene kemoterapiji ili radioterapiji.

Izbjegavajte ovaj tretman ako imate otvorene rane na licu, akne ili infekcije (kao što je herpes).

Microneedling – cijena

Cijena ovisi o količini kože koju želite podvrgnuti tretmanu i klinici za koju se odlučite. Neke klinike nude sniženu cijenu za paket od nekoliko tretmana. Cijena pojedinačnog tretmana najčešće je do 1200 kn po tretmanu. Neke od klinika u kojima možete obaviti tretman su sljedeće:

 • Poliklinika Bagatin – Dermapen terapija mikroiglicama, pojedinačni tretman (1200 kn),
 • Poliklinika Aviva – Microneedling tretman mikroiglicama (1200 kn ili 4 tretmana 4200 kn),
 • Anela kozmetički salon – Microneedling (700 kn).

Ovaj tretman ne pokriva zdravstveno osiguranje jer se smatra da je riječ o kozmetičkoj ili estetskoj terapiji.

Članak uređen:

Izvori

 1. Cherney, K. (2018). Microneedling: Collagen Induction Therapy. Healthline
 2. El-Domyati, M., Barakat, M., Awad, S., Medhat, W., El-Fakahany, H., i Farag, H. (2015). Multiple microneedling sessions for minimally invasive facial rejuvenation: an objective assessment. International Journal of Dermatology, 54(12): 1361–1369.
 3. Galan, N. (2019). What is microneedling? Benefits and use. Medical News Today
 4. Majid, I. (2009). Microneedling Therapy in Atrophic Facial Scars: An Objective AssessmentJournal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 2(1): 26–30.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: microneedling, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje, cijena, nuspojave

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.