Fileri (dermalni fileri) – što su fileri za lice i fileri za usne?

fileri za kožu

Fileri za lice (dermalni fileri) omogućuju popunjavanje linija i bora na licu, vraćaju volumen i mladolik izgled te se mogu koristiti za povećanje usana ili blago mijenjanje izgleda. Fileri se već neko vrijeme koriste za poboljšanje izgleda jer ne ostavljaju toliko nepovratne posljedice poput botoksa.

Dobrobiti filera za lice i usne mnogi ističu kao čudotvorne za proljepšavanje kože i zaglađivanje bora. Fileri su najzastupljeniji upravo kod borbe protiv znakova starenja kože, a koriste se na raznim dijelovima lica.

Razlog zbog kojeg su fileri mnogo popularniji od botoksa ili čak estetske kirurgije je upravo manji broj negativnih nuspojava. Umjesto opuštanja mišića koje uzrokuje botoks ili potpune promjene oblika nekih dijelova lica, ubrizgavajući fileri jednostavno popunjavaju bore, linije i područja koja želimo promijeniti.

Ubrizgavanje filera je također veoma brzo i efikasno, uz minimalnu bol tijekom zahvata. Provodi se tankom iglom te je moguće osjetiti manje peckanje i bol tijekom ubrizgavanja. Nakon tretmana moguće je crvenilo, blaga otečenost ili u rjeđim slučajevima podljev, no sve posljedice se povlače unutar nekoliko dana.

Vrste dermalnih filera 

Postoji nekoliko vrsta filera za lice i usne na tržištu, a najveća razlika je između trajnih i polu-trajnih dermalnih filera. Trajni fileri mogu trajati i po nekoliko godina jer ne dolazi do otapanja filera u tkivu, enzimske razgradnje niti pomicanja molekula u tkivima zbog njihove veličine.

fileri za lice

Polu-trajni (privremeni) fileri traju otprilike 4-12 mjeseci, no sa što duljim protekom vremena jednostavno dolazi do razgradnje filera. Privremene filere je stoga potrebno obnavljati svake godine ili kada vam dermatolog/stručnjak to preporuči.

  • Hijaluronski fileri – danas najpoznatiji i najčešće korišteni fileri su na bazi hijaluronske kiseline koja je poznata po svojem pozitivnom djelovanju na znakove starenja. Sve o hijaluronskim filerima, njihovom korištenju i cijeni pročitajte OVDJE.
  • Kolagenski fileri – ovi fileri imaju svrhu poticanja proizvodnje kolagena u koži, a njihovi rezultati (utjecaj na kolagen) mogu trajati i do godinu dana nakon ubrizgavanja. Iako kratko traju, mnogi ih odabiru zbog “prirodnijeg izgleda”.
  • Autologni fileri – danas ne toliko zastupljeni, ovi fileri imaju najdulju povijest korištenja u estetskoj kirurgiji. Predstavljaju vlastito tkivo koje se uzima s područja gdje ga je “višak”, no već neko vrijeme nisu odabir stručnjaka ni klijenata.
  • Sintetski fileri – ova vrsta filera je ujedno i najtrajnija, a proizvode se od supstanci koje nije moguće pronaći prirodno u tijelu (za razliku od hijaluronskih). Ipak, potreban je oprez jer trajni fileri najčešće od svih mogu uzrokovati nepoželjne promjene.

Od prethodno navedenih tipova filera, svi mogu izazivati nuspojave poput otečenosti, crvenila, podljeva ili čak alergijskih reakcija. Kod sintetskih filera moguća je čak promjena u izgledu tkiva stoga se prije odluke za takve filere treba temeljito posavjetovati sa stručnjakom.

Kolagenski i hijaluronski fileri – nuspojave 

Za razliku od ostalih filera, kolagenski i hijaluronski fileri su najzastupljeniji stoga su njihove nuspojave mnogo poznatije. Kod hijaluronskih filera, moguća je pojava crvenila i oticanja na područjima ubrizgavanja koje uobičajeno prolazi u roku nekoliko sati, a vi se možete vratiti dnevnim aktivnostima.

Osim toga, moguća je pojava sitnih bijelih točkica ispod kože koje se nekada ne mogu ukloniti osim kirurškim putem, no ova nuspojava je veoma rijetka. Prilikom ubrizgavanja kolagenskih filera, prije nekoliko godina postojala je mogućnost od čestih alergijskih reakcija jer su se fileri proizvodili od životinjskih sirovina.

Danas je zahvaljujući napretku u znanosti, pojava alergija svedena na minimum. Ipak, preporučljivo je napraviti test osjetljivosti na filere te se prethodno posavjetovati s provjerenim liječnikom. Najvažnije je odustati od kombiniranja različitih filera na istome području (minimalno 12 mjeseci) jer bi to moglo dovesti do neželjenih posljedica.

dermalni fileri

Fileri za lice u kremi 

Iako su fileri za lice veoma popularni, oni još uvijek nisu dostupni svima te mogu biti poprilično skupocjeni. Zbog toga su razvijene brojne druge opcije poput krema za lice sa snažnim djelovanjem protiv bora, a koje sadrže filere u svome sastavu.

Na tržištu je tako danas dostupan velik broj krema s djelovanjem i efektom filera. Mnoge kreme s filerima sadrže hijaluronsku kiselinu koja pomaže pomladiti kožu i poboljšati elastičnost, a moguć je i velik broj drugih anti-age sastojaka.

Iste je najbolje pronaći u ljekarni ili kod provjerenih proizvođača jer se njihove cijene također kreću od nekoliko stotina kuna na više.

Povećanje usana – cijena i što trebate znati 

Povećanje usana nekada se smatralo tabu temom, no danas je poboljšanje izgleda vlastitih usana gotovo jedan od najčešćih zahvata. Povećanje usana filerima postalo je dostupno većem broju ljudi, a preferira se upravo zbog brzine provođenja tretmana i moguće “nadogradnje” po potrebi.

Povećanje usana tako se može provesti uz pomoć polutrajnih filera s hijaluronskom kiselinom ili pak trajnih filera poput poznatog Aquamid-a. Tijek zahvata obje vrste filera za usne je relativno kratak i bezbolan zbog upotrebe analgetske kreme. Nakon ubrizgavanja filera vrlo tankom iglom, česta pojava je oticanje usana koje traje 24-48h nakon kojih se usne smanjuju i poprimaju veličinu dogovorenu sa stručnjakom. Ovaj period “raspodjele” filera može potrajati i do 2 tjedna, no tada su vidljivi finalni rezultati. 

Hijaluronski fileri usne – cijena i trajanje

Kod polutrajnih filera rezultati traju nekoliko mjeseci pa sve do godine dana, no potrebno je ih je češće ponavljati kako bi usne zadržale željenu punoću. Ovo su također i cijenom pristupačniji fileri koji vam omogućuju da “isprobate” djelovanje filera ukoliko se na njih odlučujete po prvi puta. 

fileri za usne

Cijene hijaluronskih filera za usne poput (Juvéderm) filera kreću se između 2500 kn i 3000 kn. Svakako je preporučljivo povećanje usana provoditi u provjerenim poliklinikama ili salonima ljepote čiji su stručnjaci certificirani te kvalitetno obavljaju plaćenu uslugu, Nažalost, negativne reakcije usana na filere loše kvalitete ili čak disfiguracija usana nisu rijetke kod sumnjivih i jeftinih ponuda.

Povećanje usana Aquamidom

Za razliku od prethodno navedenih hijaluronskih filera, Aquamid je trajni filer čiji rezultati mogu potrajati nekoliko godina te je općenito filer na koji se odlučuju oni koji žele dugotrajno pune usne. Iako je trajni filer, za sada nema mnogo slučajeva alergijskih reakcija na filer što ga čini relativno sigurnim za uporabu. 

Naravno, nakon zahvata i prvotne otekline usana, poželjan je poseban oprez i do 4 tjedna nakon tretmana. Potrebno je izbjegavati drastične tople ili hladne uvjete poput sunčanja i sauna ili hladnog vjetra, dok je prijeko potrebno korištenje kreme za zaštitu od sunca. Cijene povećanja usana Aquamidom također kreće od 3000 kn na više, no potrebno je detaljno provjeriti stručnjaka i proći prethodnu kontrolu/konzultaciju prije ubrizgavanja samog filera.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu