Stručno odobrava

,

Operacija nosa (rinoplastika) – kad je potrebna, zahvat, korekcija nosa bez operacije

rinoplastika

Nos, odnosno nosna šupljina je najmarkantniji dio ljudskog lica i od velike važnosti za skladan profil lica. Služi nam kao dio dišnog (primarni organ kroz koji ulazi zrak), govornog i osjetilnog sustava (mirisne stanice).

Osobe kod kojih je nos previše izražen, nepravilno građen ili neproporcionalan često su nesigurne u vezi svog izgleda.

U takvim slučajevima, estetska operacija nosa (rinoplastika) može pomoći pružiti nosu estetski, prirodni oblik koji se savršeno uklapa u ostale crte lica.

Rinoplastika je zahvat kojim se rješavaju estetski i funkcionalni problemi nosa, poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma. Ponekad je to i rekonstrukcijski zahvat, odnosno onda kada želimo ispraviti neke funkcije nosa.

Fizički privlačan nos doprinosi skladu lica osobe. Deformiran nos postaje obilježje koje odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želimo istaknuti.

Kad je potrebna operacija nosa?

Brojni faktori određuju estetski izgled nosa: prednja projekcija, širina, visina, oblik vrška nosa, nosnice, baza i usklađenost nosa s ostalim crtama lica.

Ne postoje posebne mjere, oblici ili kutovi za lijep nos, ali crte i proporcije lica se uzimaju u obzir, kao i spol, dob, osobine kože i želje osobe.

Operativna korekcija podrazumijeva neku od sljedećih opcija (ili više njih):

 • smanjenje veličine ili širine nosa,
 • širenje, smanjenje, suženje ili izravnanje mosta nosa (npr. u slučaju grbe na mostu nosa),
 • obnova potonulog nosnog mosta (može se javiti i kod prijeloma),
 • izravnanje krivudavog nosa,
 • preoblikovanje ili podizanje vrha nosa (spušten vrh nosa; moguća je pojava i tijekom starenja),
 • preoblikovanje nosnica i suženje kostura nosa (pomak hrskavice; asimetrija hrskavica),
 • promjena kuta između nosa i gornje usne.
Operacija nosa

Funkcionalni poremećaji mogu se riješiti jednim estetsko -rekonstrukcijskim kirurškim zahvatom na nosu.

Neki od tih poremećaja su:

 • iskrivljenost septalne hrskavice i koštanog dijela septuma,
 • deformacije prisutne od rođenja,
 • promjene u području nosne valvule (koje uzrokuje otežano disanje),
 • pomak nakon traume nosa.

Korekcija nosa – metode

Koja će se metoda operacije nosa koristiti, ovisi o:

 • odgovarajućim početnim nalazima,
 • fizičkim uvjetima (npr. debljina kože i struktura lica),
 • željama i idejama osobe.

U pravilu se sve vrste nepravilnosti nosa mogu riješiti rinoplastikom.

Korekcija nosa bez operacije isto je moguća, ali samo ako je prisutna mala nepravilnost nosa. Tad se korekcija nosa vrši kroz injekcije s posebnim punilima.

S obzirom na to da u rinoplastici ne postoji “ideal” – cilj je estetski poboljšati nos i uskladiti ga s ostalim elementima i crtama lica.

Operacije nosa su jedan od najčešćih zahvata estetske kirurgije.

Razlikuju se dvije metode korekcije nosa:

 • osnovna metoda (zatvorena tehnika rinoplastike),
 • otvorena rinoplastika.

Operacija nosa – osnovna metoda

U većini slučajeva se koristi osnovna metoda (zatvorena tehnika) u okviru koje liječnik oblikuje hrskavicu i strukturu kostiju kroz nosnice.

Rezovi leže unutar nosa pa obično nema vidljivih ožiljaka. Ovom se metodom izravnava ili smanjuje nos.

Nakon korekcije kirurg ponovno spaja kožu oko novo modelirane strukture pomoću samorazgradivih šavova.

Na kraju se nos prekriva fleksibilnim i individualno namještenim zavojem, a pomoću upijajućih tampona stabilizira se septum nosa.

Kod smanjenja nosa ponekad je potrebno ukloniti male dijelove kože. Obično se šavovi mogu sakriti u prirodnim naborima oko nosnica i obraza.

Devijacija septuma

Operacija nosa – otvorena rinoplastika

Veći zahvati koji zahtijevaju bolji pogled u unutrašnjost nosa mogu se obaviti tzv. otvorenom rinoplastikom. Najprije se rade rezovi, a koža nosa se podiže s koštanog i hrskavičnog potpornog sustava.

Riječ je o malom rezu na koži. Većina rezova radi se unutar nosa (da se rezovi ne mogu vidjeti). U nekim slučajevima, rez se radi na dijelu kože koji odvaja nosnice.

Zatim, kako bi se mjesto liječenja optimalno vidjelo, podižu se koža vrha nosa i nosnica. Tada kirurg korigira kosti i hrskavicu. Određena količina kosti i hrskavice se odstranjuje ili preoblikuje kako bi se ostvarila nova oblikovna struktura nosa.

Otvorenom metodom mogu se ukloniti izražene grbe ili tretirati nakošenost vrha nosa.

Ako je u okviru korektivnog zahvata potrebna rekonstrukcija, koriste se transplantati ili implantati. Pritom se poseže za hrskavicom uha rebra ili kuka

Nerijetko je kod nepravilnog oblika nosa zakrivljen sam septum (devijacija septuma) što može dovesti do otežanog disanja, slabijeg ili jačeg intenziteta. U tim se slučajevima preporučuje istodobna korekcija unutarnjeg i vanjskog nosnog okvira koja je poznata kao septorinoplastika.

Korekcija nosa bez operacije

Ovaj oblik rinoplastike podrazumijeva ubrizgavanje specijalnog punila za korekciju malih ili srednjih deformacija. Koriste se pripravci koji su vrlo uspješno u liječenju bora.

U većini slučajeva to je hijaluronska kiselina, a koja omogućava neposredno punjenje volumnih defekata te potiče stvaranje kolagena. Tvar se može ubrizgati točno tamo gdje je potrebna izgradnja ili ravnoteža volumena.

Ova je nježna varijanta korekcije nosa prikladna za izjednačavanje malih grba na nosu. Međutim, grba se ne uklanja, već se samo prikriva.

Hijaluronska kiselina

Izgled nosa nakon operacije – 3D model

U određenim se privatnim ordinacijama prije operacije mogu obaviti realistične trodimenzionalne predikcije izgleda nosa. Na 3D modelu lica, koji se izračunava iz jednostavnih fotografija ili skeniranja, nos može biti modeliran prema želji osobe koja može dobiti uvid na računalu.

Priprema za rinoplastiku

Prije svake operacije potrebno je obaviti detaljne konzultacije s liječnikom. Pored obvezne provjere respiratorne funkcije i nosne sluznice, obavlja se i razgovor o mogućim rizicima.

Važno je obavijestiti liječnika o:

 • bolestima,
 • lijekovima,
 • mogućim alergijama,
 • netolerancijama.

Osobama s osjetljivim sluznicama savjetuje se korištenje masti ili kapi za nos 2 – 3 tjedna prije rinoplastike.

Upale u području uha, nosa i grla trebaju biti izliječene prije same operacije nosa.

Budući da nikotin inhibira cirkulaciju krvi i može negativno utjecati na proces oporavka, konzumaciju cigareta trebalo bi prekinuti oko 14 dana prije korekcije nosa.

Prestanak pušenja

Rinoplastika – zahvat

Ovisno o obliku i veličini nosa, kao i opsegu rinoplastike, postupak traje od 60 do 90 minuta i obično se provodi pod općom anestezijom.

Rinoplastika – oporavak

Oporavak nakon operacija nosa traje otprilike dva mjeseca, a konačni rezultati se očekuju 12 mjeseci od operativnog zahvata.

Korekcija nosa završava postavljanjem zaštite (od flastera, gipsa ili plastičnog materijala) čija je funkcija zadržati oblik i položaj nosa u prvih 7 – 10 dana, sve do zarastanja.

Nakon zahvata nos je na 7 – 14 dana u zaštiti, u nosnim šupljinama je 3 – 4 dana tampon koji sprječava krvarenje. Hospitalizacija traje samo 1 dan.

Tako tkivo ostaje u optimalnom položaju dok se ne stabilizira. Osim toga, svrha fiksatora/zaštita je zaštita nosa tijekom spavanja.

Zavoj

U prvih nekoliko dana nakon korekcije nosa dolazi do otekline i promjene boje nosa. Kad oteklina nestane, popuštaju vanjski fiksatori i treba ih zamijeniti. Kako bi se ubrzala regeneracija sluznice, preporučuju se masti ili kapi za nos.

Ovisno o opsegu korekcije, 4 tjedna treba izbjegavati teže fizičke aktivnosti.

Operacija nosa – komplikacije

Rijetke su komplikacije operacije nosa. Postoje povremena izvješća o ukočenosti ili osjećaju utrnulosti oko nosa, obraza i gornje usne. Ipak, nuspojave nestaju nakon nekoliko tjedana od operacije.

Međutim, teška krvarenja, infekcije, oštećenja živaca ili suzne žlijezde vrlo su rijetke komplikacije koje se moraju odmah liječiti.

Pored toga, rinoplastika može uzrokovati komplikacije kod osoba koje imaju posebno debelu kožu lica. To se osobito odnosi na područje oko vrha nosa gdje se zadebljanje može dogoditi nakon zahvata. Ako je to slučaj, svakako treba napraviti naknadnu korekciju.

Upotreba implantata može u rijetkim slučajevima dovesti do odbacivanja ili upale. U tim se slučajevima obično traži naknadno liječenje.

Kako bi se izbjegle komplikacije, treba obratiti posebnu pozornost na izbor liječnika i klinike.

Cijena operacije nosa

Cijena operacije nosa je različita od klinike do klinike.

U privatnim se poliklinikama kreće od 15 000 do 20 000 kn.

Također, moguća je i besplatna estetska operacija nosa preko HZZO-a, ali ako imate određene indikacije za to (ne samo estetika).

Siniša Glumičić

Operacija nosa – Glumičić

U Zagrebu je, kad je u pitanju operacija nosa, najpoznatiji estetski kirurški centar Glumičić Medical Group. Dr. med. Siniša Glumičić jedan je od prvih estetskih kirurga na ovim prostorima, a korekcija nosa je najčešća operacija u njegovoj poliklinici.

Operacija nosa – Split

Što se splitskog područja tiče, više je estetskih kirurga koji se bave rinoplastikom, ali ističe se dr. Branko Glušac čija je klinika jedna od rijetkih u svijetu koja jednim zahvatom može obaviti estetsku i funkcijsku operaciju nosa.

Operacija nosa – Sarajevo

Dr. med. Glumičić kaže da se u Sarajevu obavlja najviše zahvata operacije nosa. I sam povremeno operira u jednoj tamošnjoj poliklinici. S druge strane, poliklinika Karabeg vodeća je poliklinika za estetsku, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju u Bosni i Hercegovini.

Također, u samom centru Sarajeva nalazi se i Naša mala klinika, poznati centar za estetsku kirurgiju, čiji su stručnjaci obavili više od 2000 zahvata.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu