Egipatska depilacija šećernom pastom – prednosti i nedostaci

depilacija secerna pasta

Za uklanjanje neželjenih dlačica drevna srednjoistočna praksa rabila je prirodnu šećernu pastu ili gel, koje su pripremali od prirodnih sastojaka, poput šećera, vode i limunovog soka. Iako postoje mnogi recepti, zajedničko svima je da se koriste samo prirodni sastojci. Na ovaj način, dlačice se uklanjaju iz korijena, a rezultati mogu trajati i do šest tjedana.

Postoje dvije vrste egipatske depilacije, ovisno o tome koristi li se šećerna pasta ili gel:

  • Šećerna pasta – smatra se tradicionalnom tehnikom, zagrijana gusta smjesa nanosi se u suprotnom smjeru od rasta dlačica, a zatim se trzajima ruke uklanja u smjeru rasta dlačica.
  • Gel – depilacija se izvodi na sličan način, gel se nanosi u smjeru rasta dlačica, a uklanja u suprotnom smjeru pamučnom tkaninom ili trakama.

Prednosti egipatske depilacije

1. Netko iskusan egipatsku depilaciju može izvesti vrlo brzo – velike količine dlačica mogu se ukloniti u jednom potezu, a ponekad to može trajati kraće i od depilacije. Kod većine voskova, morate ih primijeniti na ograničenom području, ukloniti, a potom ponoviti postupak na sljedećem dijelu. Uz šećernu pastu postupak možete ubrzati primjenom paste na vrlo velikom području, a ona se neće isušiti ako ju budete uklanjali u manjim dijelovima.

2. Jednostavno čišćenje – i tijesto i gel su topivi u vodi, što znači da je, za razliku od voska, sve ostatke nakon depilacije moguće očistiti vodom.

3. Dostupnost šećerne paste – sve potrebno za egipatsku depilaciju moguće je kupiti putem interneta, a ako to poželite, šećernu pastu možete napraviti i u vlastitom domu.

pročitajte više » Egipatska depilacija – kako napraviti vlastitu šećernu pastu?

4. Šećerna pasta je vrlo nježna i može se koristiti bez straha od iritacije – ovo je osobito korisno onda kada ne uspijemo ukloniti sve dlačice u jednom potezu. Šećernu pastu možemo bez straha nanijeti na isto područje i ukloniti ostatak dlačica.

5. Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne – tijekom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.

Nedostaci egipatske depilacije

1. Može biti teško pronaći stručnu osobu koja ovu tehniku izvodi isključivo pomoću prirodnih sastojaka. Naime, neki saloni koriste vosak koji je pomiješan sa šećerom, te ga reklamiraju kao šećernu pastu, premda to nije isto.

2. Pripravljanje vlastite šećerne paste može biti komplicirano. Ako se odlučite za to, precizno slijedite zadane omjere i postupak depilacije.

3. Kod egipatske depilacije dlačice moraju biti određene duljine kako bi se mogle ukloniti. Tradicionalna egipatska depilacija šećernom pastom zahtijeva dlačice duljine otprilike 3 milimetra, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice, dok kod depilacije gelom dlačice moraju biti dugačke otprilike pola centimetra.

4. Nedostatak iskustva ili higijene mogu dovesti do neželjenih posljedica. Ako vam nisu poznate kontraindikacije (okolnosti ili uvjeti kada se egipatska depilacija ne smije raditi), koža bi mogla postati crvena ili iritirana. Egipatska depilacija u kozmetičkim salonima koji ne rade u sigurnim i higijenskim uvjetima, može dovesti do raznih infekcija.

5. Egipatska depilacija može biti bolna, s obzirom na to da se dlačice čupaju iz korijena. Ipak, većina ljudi smatra kako je depilacija šećernom pastom manje bolna od voska, a osobito jer se šećer ne lijepi za kožu prilikom depilacije, što znači manje iritacije i boli. Ako netko iskusan izvodi tradicionalnu tehniku depilacije šećernom pastom, bol će biti manja jer se dlačice uklanjaju u prirodnom smjeru njihova rasta, za razliku od depilacije, kod koje se dlačice uklanjaju u suprotnom smjeru.

Egipatska depilacija – iskustva

Iskustva s egipatskom depilacijom su uglavnom pozitivna.

Naše čitateljice koje su već isprobale depilaciju šećernom pastom tvrde kako je ova vrsta depilacije manje bolna od depilacije voskom, no stupanj boli kod žena može ovisiti i o menstrualnom ciklusu (depilacija se preporučuje tijekom prvih deset dana menstrualnog ciklusa) i duljini dlačica (preporučuje se depilaciju raditi dok su dlačice kraće).

Isto tako, egipatska depilacija pokazuje izvrsne rezultate i kod osoba s problemom urastanja dlačica, što može biti vrlo neugodno, a dovoljna je već jedna depilacija šećernom pastom kako biste se ovog problema riješili.

Osim toga, naše čitateljice dodaju kako nakon egipatske depilacije nema neželjenih prištića, crvenila kože i upala, s obzirom na to da se prilikom depilacije radi i piling kože. Ipak, one tvrde kako je pripravljanje vlastite paste dosta komplicirano, s obzirom na to da je teško postići odgovarajuću konzistenciju paste.

Glavni nedostatak egipatske depilacije je dugotrajnost samog postupka. Većina osoba depilaciju radi s malom količinom paste, koja se potom može upotrijebiti na novom području, pa tako postupak može biti dugotrajan. Ipak, ako se koristi veća količina paste ili gel, postupak se može znatno skratiti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: DEPILACIJA, Depilacija secernom pastom iskustva, egipatska depilacija iskustva, depilacija šećernom pastom forum, brazilska depilacija šećernom pastom, šećerna pasta za depilaciju iskustva, secerna pasta forum, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu