Depilacija ruku – koju metodu odabrati

depilacija ruku

Uklanjanje neželjenih dlačica može biti prava muka, pogotovo ako je riječ o depilaciji ruku. U ovom slučaju nikako se ne preporučuje primjena brijaćeg aparata s obzirom na to da dlačice nakon toga izrastaju još čvršće i tamnije što može biti osobito nezgodno u ljetnim danima. 

Kod depilacije ruku na raspolaganju vam stoje brojne metode, a najčešće se koriste kreme za depilaciju, vosak, ali i elektroliza te izbjeljivanje.

Metode depilacije
Foto: Photo Secrets

Dlake na rukama kod žena

Gotovo svaka ženska osoba se najmanje jednom zapitala zašto ima dlake na rukama, nogama i drugim dijelovima tijela. Kako se riješiti dlaka na rukama bilo je drugo najčešće pitanje. 

Dlake doista mogu biti naporne pogotovo kada tamne i rastu protiv naše volje. Premda ćemo se u ovom tekstu poglavito baviti metodama uklanjanja dlačica, bitno je napomenuti kako dlačice na rukama nipošto ne trebate uklanjati samo zato što društvo diktira neke svoje zapovijedi ljepote. 

Dlake su iznimno važan dio pokrovnog sistema tijela. Pokrovni sistem našeg tijela ima svrhu zaštite od stranih tijela i čestica koje svakodnevno vrebaju iz našeg okruženja. Druga uloga dlake je pružanje topline.

Dlake pomažu koži kada je u pitanju primanje signala iz okoline kao što je npr. dodir. Dlake tako imamo na svim dijelovima tijela osim na stopalima i dlanovima.

Krema za depilaciju

U borbi protiv dlačica na rukama najčešće se koriste kreme za depilaciju s obzirom na to da se njihovom primjenom usporava rast dlačica, a osim toga, ova metoda je potpuno bezbolna. One su načinjene na bazi sumpora i ne djeluju na korijen.

Prednosti ove metode su jednostavna primjena, zadovoljavajući rezultati, a mogu ih koristiti čak i trudnice. Osim toga, ova metoda se može primijeniti i kod izrazito malih dlačica, tako da nećete morati čekati da one izrastu do određene dužine, kao primjerice kod depilacije voskom.

Poželjno je da dlačice budu barem 5 milimetara kako biste ih što lakše uklonili, ali to nije pravilo. Glavni nedostaci ove metode su neugodan miris i pojava alergijskih reakcija.

Međutim, većina današnjih krema za depilaciju ima umirujuća svojstva tako da se rizik od iritacije smanjuje. Nakon ove metode kao i bilo koje druga poželjno je nanijeti opuštajući aloe vera gel.

Kremu za depilaciju možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj trgovini po cijeni od 35 kuna.

Krema za depilaciju – primjena kod kuće

Prilikom primjene kreme za depilaciju potrebno je slijediti upute na pakiranju proizvoda. Nanošenje se preporučuje prije tuširanja s obzirom na to da se u suprotnom povećava mogućnost alergijske reakcije.

Nakon toga, potrebno je pričekati 5-10 minuta (ovisno o proizvodu) te potom temeljito isprati depilirano područje i nanijeti hidratantnu kremu kako bi se umirilo depilirano područja.

Nakon primjene kreme za depilaciju ne preporučuje se izlaganje suncu sljedećih 24 h. Ovaj postupak je brz i praktičan, no zbog intenzivnog mirisa često zna biti neugodan.

Depilacija toplim voskom

Primjena toplog voska kod uklanjanja dlačica na rukama pruža zadovoljavajuće rezultate s obzirom na to da se na ovaj način usporava njihov rast i do šest tjedana. Kada je vosak topao, on ulazi u folikule i izvlači u cijelosti dlaku iz korijena.

Na ovaj način smanjuje se gustoća novonastalih dlačica, a one će s vremenom biti i sve tanje. Nakon depilacije koža je glatka s obzirom na to da se uklanja i površinski sloj mrtvih stanica.

S druge strane, vosak možete primijeniti tek kad dlačice narastu do određene veličine, što može biti nezgodno ako imate izrazito guste i tamne dlačice. Ako odlučite ovu metodu primijeniti samostalno, trebali biste biti oprezni kako se ne biste opekli ili nadražili kožu.

Ovaj način odstranjivanja neželjenih dlačica je bolan i ne preporučuje se za osobe starije životne dobi ili osobe oboljele od dijabetesa. Nakon primjene voska ne preporučuje se izlaganje suncu sljedećih 24 h.

Depilacija ruku voskom u većini salona košta 50 kuna

Depilacija toplim voskom – primjena kod kuće

Prije primjene voska potrebno je temeljito oprati, a potom osušiti ruke kako biste odstranili površinske masnoće. Pazite da vosak ne dođe u doticaj s vodom jer ona sprječava njegovo adekvatno prianjanje.

Postupak započinje nanošenjem posebnog losiona za depilaciju. Vosak primijenite tek nakon što ste ga zagrijali do gustoće meda. Kada se vosak stvrdne, naglo se povlači u smjeru suprotnom od rasta dlake.

Prilikom primjene ove metode pokušajte biti opušteni s obzirom na to da se folikule zatvaraju kada ste napeti, tako da vosak ne može doprijeti do samog korijena.

Depilacija ruku epilatorom

Prije svega, bitno je napomenuti kako je depilacija ruku epilatorom izrazito bolna. Sve ovisi i o tome koliko ste tolerantni na bol. Bol tijekom depilacije ruku možete ublažiti tak što ćete se prije korištenja epilatora otuširati toplom vodom. Topla voda će omekšati pore, te olakšati uklanjanje dlačica.

Neki epilatori (skuplji) imaju i mehanizme koji umanjuju bol. Nuspojava korištenja epilatora mogu biti urasle dlačice koje mogu samo dodatno pogoršati estetski izgled ruku.

Depilaciju epilatorom većina žena izbjegava, premda je riječ o jednoj od učinkovitijih metoda uklanjanja dlačica. Epilatore možete pronaći u svim bolje opremljenim kozmetičkim trgovinama već po cijeni od 120 kuna

Elektroliza

Elektroliza je nešto skuplja, ali i jedina trajna metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Ovaj postupak izvode stručnjaci, a sam po sebi nije osobito bolan. U svaku folikulu dlake stavlja se tanka igla koja električnom energijom uništava korijen dlake.

Nakon toga, svaka dlačica se posebno izvlači pincetom. Ovaj postupak potrebno je ponavljati više puta kako biste se trajno riješili dlačica.

Vodič kroz 3 metode čupanja dlačica iz korijena. Koja je metoda za vas?

Sam postupak, dakle, traje nešto duže, no pruža trajne rezultate tako da se često primjenjuje kod uklanjanja dlačica na rukama. Elektroepilacija se većinom naplaćuje ovisno o trajanju tretmana. Cijena tretmana je 5 kuna po minuti

Izbjeljivanje dlaka na rukama

Umjesto uklanjanja neželjenih dlačica, možete se odlučiti i za njihovo izbjeljivanje. Na ovaj način uklanja se boja dlačica, tako da će one biti manje vidljive. 

Sredstva za izbjeljivanje mogu uzrokovati iritacije i alergijske reakcije stoga ih je potrebno prvo testirati na malom području. Preporučuju se proizvodi na bazi aloe vera.

Izbjeljivanje dlaka na rukama – primjena kod kuće

Ovaj je postupak namijenjen je osobama svijetle kose i puti. Sredstvo za posvjetljivanje se pažljivo nanosi na dlačice i ostavlja da djeluje 10 minuta. Za to će vrijeme dlačice postati potpuno svijetle te će se smanjiti njihova vidljivost.

Ako imate tamniju kožu, postoji mogućnost da ona posvijetli na području primjene sredstva za izbjeljivanje, stoga biste pritom trebali biti izrazito oprezni i pridržavati se uputa na pakiranju proizvoda.

Kremu za izbjeljivanje dlačica možete pronaći po cijeni od 35 kuna

Depilacija ruku šećernom pastom

Depiliranje šećernom pastom
Foto: Photo Secrets

Egipatska depilacija ili depilacija šećernom pastom vrlo je popularna u današnje vrijeme, prije svega zato što je najmanje bolna od svih metoda koji uključuju čupanje dlačica. Za razliku od običnog voska, šećerna pasta prodire puno dublje u kožu.

Stoga šećerna pasta u potpunosti dlaku izvlači iz korijena i ne trga ju. Međutim, ova depilacija traje nešto duže od obične depilacije, ali su i rezultati depilacije dugotrajniji.

Egipatska depilacija – kako napraviti vlastitu šećernu pastu?

Nakon primjene ove vrste depilacije nema ružnim crvenih točkica, alergijskih reakcija te koža ostaje glatka. Depilacija šećernom pastom se preporučuje za depilaciju ruku i bikini zone.

Cijena depilacije ruku šećernom pastom je 120 kuna.

Uklanjanje dlačica laserom

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinski postupak kojim se uz pomoć pulsirajuće zrake određene valne dužine uklanjaju neželjene dlačice. Laserska metoda koristi se kao tretman trajnog uklanjanja neželjenih dlačica.

Premda laserska epilacija većinom uspješno uklanja dlake, broj tretmana je individualan te ovisi o psihosomatskim i fiziološkim faktorima koji određuju koliko je tretmana potrebno.

Lasersko uklanjanje dlaka – postupak, prednosti i nedostaci!

Primjerice, više tretmana je potrebno osobama koje imaju svjetlije dlačice. Jednom kada rezultati budu vidljivi potrebno je odlaziti na tretmane održavanja.

Klijent tijekom izvođenja postupka može osjećati lagano bockanje. Prije laserskog tretmana, kožu je moguće namazati anestetskom kremom kako bi se izgubio osjet.

Laserska epilacija se ovisno o tretiranoj površini i akcijskim pogodnostima kreće od 300 kuna pa na više. 

IPL uklanjanje dlačica

Depilacija IPL
Foto: Photo Secrets

IPL je sjajna tehnologija uklanjanja dlačica, prvenstveno zato što omogućuje uklanjanje dlačica kod kuće. Bitno je napomenuti kako je moguće da nakon IPL tretmana počnu rasti nove dlačice, ali će se njihov rast smanjiti nakon nekoliko ponovljenih tretmana.

Kada je u pitanju IPL uklanjanje dlačica, prvih nekoliko puta prije nego se odlučite kupiti IPL uređaj najbolje je prepustiti se stručnjacima koji će odrediti koliko je truda potrebno za uklanjanje neželjenih dlačica. Učinkovitost tretmana ovisi o boji i debljini dlačica. Rezultat ovisi i o eventualnim endokrinološkim problemima.

Ovisno o broju tretmana i akcijskim ponudama, uklanjanje dlačica IPL tretmanom se kreće od 700 kuna pa na više.

Posljedice depilacije ruku

Ako ste se odlučili za upotrebu depilacijskih traka ili voska, dobro proučite upute o povlačenju traka ili zamolite nekog tko ima iskustva da vam pomogne. Podljevi su česta posljedica neopreznog rukovanja voskom.

Nakon depilacije nemojte izlaziti na sunce. Koža će nakon depilacije biti nadražena te ju je potrebno umiriti i njegovati, a ne izlagati dodatnim izvorima iritacije.

Nestručnim rukovanjem bilo kojom metodom može doći do iritacije, alergijske reakcije ali i nastajanja ožiljaka koji su puno veći problem od samih dlačica.

Depilacija ruku forum iskustva dobra su podloga prije no što se odlučite za bilo koju metodu uklanjanja. Ako ste zadovoljni svojim tijelom te vam dlačice ne predstavljaju izvor frustracije – jednostavno ih nemojte uklanjati. Ostavite vaše iskustvo u komentaru 🙂 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.79 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: depilacija ruku, depiliranje ruku, brijanje ruku, kako depilirati ruke, kako ukloniti dlake sa ruku, kako se riješiti dlaka na rukama, brijanje ruku kod zena, dlake na rukama, krema za depilaciju ruku, depilacija ruku da ili ne, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu