Vodič kroz 3 metode čupanja dlačica iz korijena

depilacija ruku

Uklanjanje dlačica je noćna mora svake žene. Provest ćemo vas kroz tri metode uklanjanja dlačica kako biste pronašli najbolje rješenje za sebe.

1. Vosak

Depilacija voskom je proces uklanjanja dlačica iz korijena sa željenog područja. Ovom metodom mogu se uklanjati dlačice s ruku, nogu, bikine zone, s obrva te lica. Ovo je ujedno jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Čupanje dlačica s korijenom jamči glatku kožu duže vrijeme (oko mjesec dana), a kontinuirano korištenje voska slabi korijen i prorjeđuje količinu dlačica. Da li ste znali da depilaciju voskom treba izbjegavati u danima prije ciklusa jer je čupanje bolnije? Ukoliko vas zanima kako ukloniti dlačice voskom s bikini zone detaljne upute možete pronaći ovdje.

Postoje dvije vrste depiliranja voskom:

  • depiliranje toplim voskom,
  • depiliranje hladnim voskom.

Topli vosak je učinkovitiji te je potrebna samo jedna aplikacija na određeno mjesto da bi se uklonile sve dlačice s tog područja (nije potrebno ponavljati). Za razliku od toplog voska, hladni vosak je jednostavniji za korištenje (pogodan za početnike), no može dovesti do iritacije kože ili podlijeva ukoliko treba isto područje nekoliko puta očupati.

Moguće posljedice korištenja voska su :

  • crvenilo,
  • otekline,
  • alergijski simptomi,
  • urasle dlačice,
  • smanjenje elastičnosti kože kroz vrijeme,
  • prištići,
  • pigmentacijske mrlje,

2. Egipatska depilacija

Šećerna depilacija jedna je od najstarijih metoda depilacije, koja se koristila još u Egiptu, od kuda i potječe naziv egipatska depilacija. Prema nekim izvorima, egipatska kraljica Kleopatra je jednom mjesečno uklanjala dlačice šećernom pastom. Za detaljnije informacije o egipatskoj depilaciji možete pročitati članak “Egipatska depilacija/depilacija šećernom pastom – prednosti, nedostaci i iskustva

Šećer, ulje i sok od limuna sastavni su dio šećerne paste koja se koristi za ovu depilaciju. Budući da se radi o prirodnim sastojcima bez dodatnih konzervansa može se primjenjivati i kod osoba s izuzetno osjetljivom kožom koja reagira na sve ostale vrste depilacija. Posebno se preporuča za depilaciju osjetljive kože lica, prepona i za stariju kožu, te kod osoba koje imaju psorijazu ili ekceme. Ako vas zanima kako napraviti šećernu pastu kod kuće možete pročitajte članak “Egipatska depilacija kako napraviti vlastitu šećernu pastu“.

3. Epilator

Epilator je aparatić koji čupa dlake s veoma sličnim učinkom kao i depilacija voskom. Dlačice se čupaju uz pomoć rotirajućih diskova.

epilator

Iako korištenje epilatora na početku može biti bolno, mnogo se žena odlučuje upravo za ovu metodu uklanjanja dlačica zbog toga što ono znači uštedu kroz vrijeme, nema stalnih odlazaka u trgovinu (kao kod britvica, depilacijskih krema, traka i sl.) i moguće je jednostavno obavljanje kod kuće. Bol možete umanjiti ako se prije korištenja epilatora otuširate toplom vodom koja će otvoriti pore i olakšati uklanjanje dlačica. Također možete potražiti epilatore koji već imaju ugrađene mehanizme za smanjenje razine boli.

Neželjena nuspojava korištenja epilatora mogu biti urasle dlačice, ružne kvržice koje se pojave kada dlačica raste pod kožom stoga je vrlo važno održavati i njegovati kožu. Preporuča se redovito korištenje pilinga tijela kojim bi se uklonile mrtve stanice i omogućio normalan rast dlačica.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu