Treća mandula: Česta pojava kod djece, a može se javiti i kod odraslih te narasti do veličine loptice za stolni tenis! Evo zašto se javlja i kako se liječi

Treća mandula

Treća mandula, adenoidna, odnosno ždrijelna ili nazofaringealna tonzila, dio je limfatičkog sustava koji se naziva tzv. Waldeyerov prsten. Njega, osim treće mandule, čine još i tubarne tonzile, palatinalne tonzile (ili mandule koje vidimo i na koje se najčešće misli u općoj populaciji) te jezične tonzile. Zajedno čine zaštitnu barijeru dišnom i probavnom sustavu od patogenih mikroorganizama.

U nastavku članka saznajte što uzrokuje povećanje treće mandule, koji su simptomi i kako se liječi.

Povećana treća mandula - uzrok
FOTO: Shutterstock

Povećana treća mandula – uzrok

Adenoidna hipertrofija ili povećana treća mandula kod djece je česta pojava koja može biti normalna fiziološka pojava ili sekundarna zbog:

  • bakterijske infekcije
  • alergije
  • izloženosti iritansima
  • GERB-a
  • dugotrajne virusne infekcije.
Povećana treća mandula kod djece - simptomi
FOTO: Shutterstock

Povećana treća mandula kod djece – simptomi

Mandule su obično najveće u djece starosti između 2 – 6 godina. Limfno tkivo koje se nalazi unutar mandule može narasti do veličine loptice za stolni tenis i tako uzrokovati brojne probleme:

treća mandula kod djece
FOTO: Shutterstock

Dijagnoza

Sumnju na povećanje treće mandule uzrokuju gore navedeni simptomi, pogotovo ako traju već dulje vrijeme.

Standardna procedura uključuje odlazak otorinolaringologu na pregled nosne šupljine i ždrijela nazofaringoskopom.
treća mandula - operacija
FOTO: Shutterstock

Povećana treća mandula – liječenje

Ako su simptomi blagi, pričeka se jer možda prođu sami od sebe. Ako se dokaže bakterijska infekcija, daju se antibiotici. Steroidni sprej za nos može pomoći smanjenju mandule kako bi se olakšalo disanje kroz nos.

Na kraju, često se pribjegava kirurškom uklanjanju treće mandule (adenoidektomija). S obzirom na to da nerijetko i druge mandule budu povećane, moguće je u jednom zahvatu ukloniti dio drugih, no u rijetkim slučajevima radi se totalna tonzilektomija.

Kada je u pitanju treća mandula, operacija se izvodi u općoj anesteziji i ima minimalnu postoperativnu bol koja se ublažava hladnom hranom. Vrijeme oporavka je brzo (od nekoliko sati do 2 – 3 dana), obično se produljuje što je osoba starija.

Ako dijete ima problema sa srednjim uhom, preporučuje se privremena ugradnja malog prstena u bubnjić koji poboljšava izmjenu zraka između vanjskog i srednjeg uha.

Treća mandula kod odraslih
FOTO: Shutterstock

Treća mandula kod odraslih

Iako rijetko, treća mandula može narasti kod odraslih osoba i uzrokovati slične tegobe kao i kod djece. Najčešći uzroci tome su kronična infekcija ili alergija, pušenje i onečišćenje zraka. Ponekad je povezana i sa zloćudnim novotvorinama u sinusima ili nosu, limfomom ili HIV-om.

Jedno je istraživanje pokazalo da čak 21 % začepljenosti nosa dolazi zbog povećanja treće mandule. Češće se javlja kod muškaraca, no vjerojatno zbog njihove veće izloženosti aktivnostima u prirodi i boravku u onečišćenoj okolini. Iako je rijetka pojava, potrebna je obrada kako bi se doznao razlog povećanja treće mandule i započelo s terapijom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cheng, G. A. (2022). Adenoid Disorders. MSD Manual.
  2. Rout, M. R. i sur. (2013). Adenoid Hypertrophy in Adults: A case Series. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg., 65(3): 269–74.
  3. Enlarged adenoids. (2010). AboutKidsHealth.
  4. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. (2006). Enlarged tonsils and adenoids: Overview. Institute for Quality and Efficiency in Health Care: Cologne.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu