BHSB bris: Ova bakterija se javlja u do 30 % trudnoća! Liječnik otkriva detalje

BHSB bris

Beta hemolitički streptokok grupe BBHSB (Streptococcus agalactiae) je gram-pozitivna bakterija koja kolonizira gastrointestinalni i genitourinarni trakt. U SAD-u je BHSB najčešći infektivni uzrok mortaliteta kod novorođenčadi.

Poznato je da BHSB uzrokuje i ranu i kasnu pojavu infekcija u novorođenčadi, ali trenutne intervencije učinkovite su samo u prevenciji bolesti s ranim početkom. BHSB infekcije s ranim početkom javljaju se unutar prvog tjedna života, dok se bolest s kasnim početkom javlja nakon prvog tjedna života.

Beta hemolitički streptokok grupe B
FOTO: Shutterstock

Kako se dobije streptokok u trudnoći?

Glavni čimbenik rizika za rani početak BHSB infekcije je kolonizacija genitalnog trakta majke streptokokom skupine B tijekom poroda. BHSB je normalna flora gastrointestinalnog trakta, za koji se smatra da je glavni izvor kolonizacije majke. BHSB kulture treba uzeti sa svakom trudnoćom jer kolonizacija može biti privremena.

Pozitivna BHSB infekcija urinarnog trakta u bilo kojem trenutku trudnoće pokazatelj je jake kolonizacije, a te bi pacijentice trebale primiti profilaksu antibiotikom čak i ako je BHSB kultura negativna između 35. i 37. tjedna.

BHSB kolonizacija ima učestalost 10 – 30 % u trudnoći.

Tijekom posljednjih 20 godina razvoj u probiru BHSB kolonizacije, intrapartalnoj profilaksi i sekundarnoj prevenciji rane BHSB bolesti rezultirao je značajnim smanjenjem incidencije rane BHSB infekcije.

Glavni put neonatalne rane GBS infekcije je vertikalni prijenos od koloniziranih majki tijekom prolaska kroz vaginu tokom poroda. Većina beba izložena BHSB tijekom poroda postaje kolonizirana i ne razvijaju znakove ili simptome BHSB infekcije.

Prijevremeno rođene bebe imaju veću vjerojatnost da će razviti infekciju streptokokom nego na termin rođene bebe jer su njihova tijela i imunološki sustav slabije razvijeni.

Dva tipa GBS bolesti kod beba su:

  • infekcije s ranim početkom, koje se događaju tijekom prvog tjedna života; bebe često imaju simptome unutar 24 sata od rođenja
  • infekcije s kasnim početkom, koje se razvijaju tjednima pa i mjesecima nakon rođenja; ova vrsta BHSB bolesti nije dobro shvaćena.
Streptokok u rodnici - simptomi
FOTO: Shutterstock

Streptokok u rodnici – simptomi

Novorođenčad i dojenčad s BHSB infekcijom mogu pokazivati ove znakove i simptome:

Bebe s BHSB infekcijom mogu razviti ozbiljne komplikacije, kao što su:

Streptokok u rodnici – dijagnoza i liječenje

Trudnice se rutinski testiraju na BHSB kasno u trudnoći, obično između 35. i 37. tjedna. Test je jednostavan, jeftin i bezbolan, uključuje korištenje velikog pamučnog štapića za uzimanje uzoraka iz vagine i rektuma (BHSB bris). Ovi se uzorci testiraju u laboratoriju kako bi se provjerilo postojanje BHSB.

BHSB bris – rezultati

Kada je u pitanju BHSB bris, odnosno bris rodnice na BHSB, rezultati su obično dostupni za 1 – 3 dana.

Ako test otkrije BHSB, kaže se da je žena “BHSB-pozitivna”. To samo znači da ona ima bakteriju u svojem tijelu – ne da će se ona ili njezina beba od toga razboljeti i razviti infekciju.

BHSB infekcija kod beba dijagnosticira se testiranjem uzorka krvi ili spinalne tekućine. Ne trebaju sve bebe koje su rodile BHSB-pozitivne majke testirati. Većina zdravih beba jednostavno se promatra da bi se vidjelo imaju li znakove infekcije.

Beta hemolitički streptokok grupe B - liječenje
FOTO: Shutterstock

Beta hemolitički streptokok grupe B – liječenje

Streptokok grupe B se liječi intravenoznim (IV) antibioticima tijekom poroda kako bi se neutralizirale bakterije. Obično se koristi penicilin, ali mogu se koristiti i drugi lijekovi ako je žena alergična na isti.

Najbolje rezultate daje primjena antibiotika najmanje četiri sata prije poroda. Ovaj jednostavan korak uvelike pomaže u sprječavanju širenja BHSB na bebu.

Liječnici također mogu dati antibiotike trudnici tijekom poroda ako:

  • trudovi počinju prije testiranja na GBS
  • nije testirana na BHSB i vodenjak joj je puknuo 18 ili više sati prije poroda
  • nije testirana na BHSB i ima temperaturu tijekom poroda
  • je imala BHSB infekciju mjehura tijekom trudnoće
  • je prije toga imala dijete s BHSB bolešću.

Davanje antibiotika tijekom porođaja pomaže u prevenciji samo ranog početka BHSB.

Bebe koje dobiju BHSB infekciju liječe se antibioticima. S njima se započinje što je prije moguće kako bi se spriječili problemi. Ove bebe također mogu trebati druge tretmane, poput pomoći pri disanju i IV tekućine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Morgan, J. A. i sur. (2023). Group B Streptococcus and Pregnancy. U: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
  2. Group B Strep and Pregnancy. (2022). Nemours KidsHealth.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu