Stručno odobrava

,

Temperatura u trudnoći: Bezazleni simptom ili alarmantno stanje? Evo na što upućuje i kako utječe na majku i dijete

Temperatura u trudnoći

Iako povišena tjelesna temperatura nije nužno alarmantno stanje, u trudnoći je povišenoj temperaturi uvijek potrebno pristupiti s oprezom.

Normalna tjelesna temperatura odrasle osobe je oko 37 °C, ovisno o mjestu i načinu mjerenja. Ako je izmjerena temperatura aksilarno (pod pazuhom) 37,1 – 37,9 °C, govorimo o subfebrilnoj temperaturi, 38 – 39,9 °C o febrilnoj, a ako je iznosi 40 i više, govorimo o visoko febrilnoj temperaturi (hiperpiretičnoj).

Trudnice s povišenom temperaturom trebale bi kontaktirati liječnika kako bi se na vrijeme našao uzrok te poduzele mjere liječenja koje će spriječiti komplikacije te zaštititi i trudnicu i dijete.

Temperatura u trudnoći – popratni simptomi

Trudnice s povišenom temperaturom trebale bi obratiti pozornost i na neke druge simptome koji bi mogli biti značajni liječniku prilikom dijagnosticiranja.

Neki od mogućih popratnih simptoma su sljedeći:

Temperatura u trudnoći - uzroci
FOTO: Shutterstock

Temperatura u trudnoći – uzroci

Kad je u pitanju povišenje temperature kod trudnica, najčešće se radi o brojnim bakterijskim i virusnim uzročnicima različitih sustava (dišni, probavni, mokraćni) koji neće uzrokovati komplikacije kod trudnice i djeteta. Zahtijevaju uglavnom samo simptomatsko liječenje (snižavanje temperature, olakšavanje ostalih tegoba, npr. začepljenog nosa, kašlja), eventualno antibiotsku ili neku drugu terapiju ovisno o uzročniku.

Međutim, ako infekcija napreduje ili se radi u startu o nekom ozbiljnijem stanju, posljedice mogu biti izuzetno opasne. Upravo je zato izuzetno bitno da se trudnica javi liječniku u slučaju povišenja temperature, kako bi dijagnostika i liječenje bili stručno provedeni.

Neki od ostalih mogućih uzroka su:

Upala pluća je rijetka, ali značajna komplikacija u trudnoći, osobito u zadnjem tromjesečju kad je vežemo s prijevremenim trudovima i porodom. Uzroci i klinička slika su jednaki kao i kod ostatka populacije, no često se dijagnoza postavlja sa zakašnjenjem. Razlozi tome su što trudnice inače imaju respiracijske tegobe, a radiološka dijagnostika i primjena antibiotika se izbjegavaju.

Virus gripe u pravilu nije teratogen (ne uzrokuje nakaznost ploda), no komplikacije koje nastaju za vrijeme gripe (npr. upala pluća) mogu utjecati na trudnoću. Trudnice se mogu cijepiti protiv gripe za vrijeme drugog (temperatura u trudnoći – drugi trimestar) i trećeg trimestra (temperatura u trudnoći – treći trimestar), a kao prevencija gripi i ostalim virozama se savjetuje izbjegavanje kontakta s oboljelima i boravka na mjestima masovnog okupljanja te redovito pranje ruku.

Ako se trudnica zarazi virusom vodenih kozica u prvoj polovici trudnoće, dva dana prije i pet dana nakon poroda, posljedice za dijete mogu biti izuzetno teške. Svim ženama koje nisu preboljele vodene kozice savjetuje se cijepljenje prije trudnoće.

Korioamnionitis je upala plodovih ovoja, koja se češće pojavljuje pred kraj trudnoće. Nastaje uslijed širenja infekcije iz donjih dijelova spolnog sustava, jajovoda ili krvlju. Na korioamnionitis ukazuje povišena temperatura (iznad 38 °C) uz bolnu osjetljivost maternice te eventualnu gnojnu sekreciju. Posljedice su prijevremeno puknuće plodovih ovoja, prijevremeni porod te povećana opasnost od novorođenačke pneumonije, sepse, meningitisa itd. 

Apendicitis ili upala crvuljka (slijepog crijeva) u ranoj trudnoći ne predstavlja dijagnostički problem. Manifestira se, kao i u ostatku populacije, bolnošću u području pupka i donjeg desnog dijela trbuha, gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem, opstipacijom ili proljevom te povišenjem tjelesne temperature.

Međutim, nakon sredine drugog tromjesečja, maternica svojim rastom potiskuje crvuljak pa se bol javlja na drugim mjestima (gore, prema leđima) i na drukčiji način (osjetljivost trbuha tijekom pregleda je manje izražena). Kod čitave populacije, osobito trudnica, ovo stanje je stanje koje zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju kako bi se spriječile komplikacije (perforacija, apsces, sepsa) koje izravno ugrožavaju život majke, a samim tim i život nerođenog djeteta. 

Pijelonefritis je upala bubrega. Nastaje uglavnom širenjem upale iz donjih dijelova mokraćnog sustava. Naime, trudnice su zbog promjena tipičnih za vrijeme trudnoće (npr. širenje sustava kanala u kojem zaostaje urin) sklonije upalama mokraćnih puteva. Ako se infekcije ne zbrinu na adekvatan način i u potpunosti, upala se širi na gornje dijelove mokraćnog sustava – bubrege.

Pijelonefritis obilježavaju bol u lumbalnom području, zimica, tresavica, povišena temperatura, mučnina, povraćanje, učestalo i bolno mokrenje. Za posljedicu može imati prijevremeni porod, nisku porođajnu masu djeteta, perinatalni mortalitet te ugrožavanje života majke.

Smatra se hitnim stanjem koje zahtijeva hospitalizaciju. 
Temperatura u trudnoći - posljedice
FOTO: Shutterstock

Temperatura u trudnoći – posljedice

Ovisno o uzroku, moguće je da povišenje temperature negativno utječe na razvoj djeteta, prijevremeni porod i komplikacije pri porodu pa je u svrhu prevencije navedenog bitno potražiti liječničku pomoć na vrijeme.

Temperatura u ranoj fazi trudnoće

Povišena temperatura u prvim tjednima trudnoće riskantnija je nego kasnije jer je tada proces razvoja organa u punom jeku te je plod najugroženiji. Upravo zato trudnica mora odmah reagirati i zatražiti liječničku pomoć, kako bi se na vrijeme provele dijagnostičke i terapijske mjere te spriječile eventualne posljedice za majku i dijete. 

Povišena temperatura u kasnoj trudnoći

Povišenje temperature u kasnoj trudnoći može proći bez komplikacija ili dovesti do širenja infekcije na dijete s brojnim posljedicama (oštećenja već razvijenih organa, prijevremeni porod, rođenje zaraženog djeteta).

I u ovoj fazi trudnoće je potrebno na vrijeme reagirati i posjetiti liječnika te redovito obavljati ginekološke preglede, osobito obavezni dio pretraga (BHSB screening u 35. – 37. tjednu).

Liječenje povišene temperature u trudnoći

Temperatura tijekom trudnoće često je simptom neke druge bolesti koja može biti opasna za bebu i trudnicu. Stoga je prvi korak u liječenju otkrivanje uzroka povišene temperature. Liječenje se ne provodi “na svoju ruku”, već po uputstvima liječnika koji će prethodno obaviti pregled i pretrage.

U pravilu se liječi, tj. snižava temperatura koja je viša od 37,5 – 38 °C (temperatura u trudnoći 37,5) ako vam liječnik propiše lijekove za snižavanje temperature. Trudnicama se najčešće daje paracetamol. Osim toga, postoje određeni koraci koje možete same poduzeti u misiji snižavanja temperature, a o njima više pročitajte u nastavku.

Snižavanje temperature u trudnoći kod kuće

Iako je važno kontaktirati te posjetiti liječnika, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kod kuće kako biste si olakšali:

  • hidratacija – bitno je u stanju povišene tjelesne temperature piti puno tekućine kako bi se tijelo lakše oporavilo i kako ne bi došlo do dehidracije
  • vitamin C i ostali vitamini i minerali – svim trudnicama se preporučuje dodatan unos ovih tvari za vrijeme trudnoće te su količine u preparatima namijenjenim trudnicama uglavnom dovoljne
  • oblozi – lezite i stavite mokri i hladni ručnik na čelo
  • tuširanje mlakom vodom
  • redovito provjetravanje prostora.

Bazalna temperatura u trudnoći

Mnoge žene koriste mjerenje bazalne temperature za utvrđivanje plodnih dana. U prvoj fazi ciklusa je bazalna temperatura nešto niža te se nakon ovulacije digne za 0,5 – 1 °C i ostaje tako povišena tijekom cijele druge faze ciklusa.

Bazalna temperatura se mjeri ujutro, nakon ustajanja, odnosno prije bilo kakve druge aktivnosti. Idealno bi bilo mjeriti temperaturu uvijek istim termometrom i na jednak način.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu