Atipična upala pluća: Zovu je i “hodajuća upala pluća”, a neki simptomi mogu potrajati mjesecima! Evo koliko traje i kako se liječi

Atipična upala pluća

Atipična upala pluća je infekcija koja zahvaća gornji i donji dišni trakt, a takvog je naziva jer je često uzrokuju bakterije koje je teže otkriti jer se nalaze unutar stanica. Drugi naziv je i hodajuća upala pluća, zbog blažih simptoma koji ne zahtijevaju hospitalizaciju.

Izraz je uveden 1930-ih i bio je u suprotnosti s bakterijskom upalom pluća uzrokovanom Streptococcus pneumoniae, u to vrijeme najpoznatijim i najčešćim oblikom upale pluća. Razlika se povijesno smatrala važnom jer je razlikovala one kod kojih je vjerojatnije da imaju “tipične” respiratorne simptome i lobarnu upalu pluća od onih kod kojih je vjerojatnije da imaju “atipične” generalizirane simptome (kao što su groznica, glavobolja, znojenje i mialgija)

Atipična upala pluća obično je blaža od tradicionalne upale pluća koja je odgovorna za češće posjete hitnoj službi. Ne uzrokuje simptome koji zahtijevaju mirovanje u krevetu ili hospitalizaciju. Može se osjećati kao obična prehlada, a može proći nezapaženo.

Ako se pitate koliko traje upala pluća, većina simptoma hodajuće upale pluća obično nestane unutar 3 – 5 dana, ali kašalj može trajati tjednima ili mjesecima.

koliko traje upala pluća
FOTO: Shutterstock

Svatko može dobiti hodajuću upalu pluća. Veća je vjerojatnost da će dobiti hodajuću upalu pluća:

Svjetski dan svjesnosti o upali pluća obilježava se 12. studenog i, kao i svake godine, posvećen je širenju svijesti među ljudima kako bi razumjeli potrebu za djelovanjem u borbi protiv ove bolesti. Upala pluća je najveći svjetski zarazni ubojica djece i odraslih. U prosjeku sama ubija više djece od ukupne stope smrtnosti uzrokovane AIDS-om, ospicama i malarijom.

Nedostatak kisika u plućima nas tjera da shvatimo koliko je kisik važan za tijelo – i čini zdravlje pluća prioritetom u cijelom svijetu. Ovog Svjetskog dana pneumonije veselimo se zajedničkom druženju kako bismo shvatili koliko nam je kisik ključan i što možemo učiniti u borbi protiv upale pluća. Budući da su bolesti dišnog sustava trenutno dosta izražene, to Svjetski dan upale pluća čini još aktualnijim.

Atipična upala pluća - uzročnici
FOTO: Shutterstock

Atipična upala pluća – uzročnici i put prijenosa

Hodajuća upala pluća vrlo je zarazna bolest. Može se prenijeti na drugu osobu do 10 dana nakon pojave simptoma. Bolest se može prenijeti kada osoba udiše ili proguta kapljice u zraku koje se oslobađaju kada osoba s hodajućom upalom pluća kiše, kašlje ili govori.

Atipična upala pluća može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili gljivicama. Prema Američkoj udruzi za pluća, većinu slučajeva uzrokuje Mycoplasma pneumoniae, uobičajena vrsta bakterije koja obično pogađa djecu i odrasle mlađe od 40 godina. Infekcije Mycoplasma pneumoniae imaju vrhunac u ljeto i ranu jesen, ali se mogu dogoditi tijekom cijele godine.

Chlamydophila pneumoniae također može uzrokovati hodajuću upalu pluća. Infekcije ovom vrstom bakterija česte su u sva četiri godišnja doba. Često se širi u prepunim okruženjima, poput studentskih domova i ustanova za dugotrajnu skrb.

Odrasli i djeca mogu dobiti hodajuću upalu pluća i od virusa. Respiratorni sincicijski virus (RSV) čest je uzročnik hodajuće upale pluća kod male djece, dok odrasli obično virusni oblik bolesti dobiju od virusa influence.

Najčešći uzročnici su unutarstanične bakterije:

 • Chlamydia pneumoniae – uzrokuje blagi oblik upale pluća s relativno blagim simptomima
 • Chlamydia psittaci
 • Coxiella burnetii
 • Francisella tularensis
 • Legionella pneumophila – uzrokuje teški oblik upale pluća s relativno visokom stopom smrtnosti; poznata kao legionarska bolest
 • Mycoplasma pneumoniae – obično se javlja u mlađim dobnim skupinama i može biti povezana s neurološkim i sistemskim (npr. osip) simptomima.
Atipična upala pluća - simptomi
FOTO: Shutterstock

Atipična upala pluća – simptomi

Simptomi hodajuće upale pluća obično su blagi i nalikuju običnoj prehladi. Ljudi mogu početi primjećivati znakove hodajuće upale pluća između 1 – 4 tjedna nakon što su bili izloženi patogenu koji je uzrokovao bolest. Simptomi hodajuće upale pluća mogu uključivati:

Simptomi također mogu varirati ovisno o tome gdje je infekcija. Primjerice, veća je vjerojatnost da će infekcija gornjih dišnih putova uzrokovati grlobolju, kašalj i/ili curenje nosa. Infekcija donjeg dišnog sustava može uzrokovati simptome kao što su kašalj, otežano disanje i zviždanje u plućima.

Atipična upala pluća kod djece
FOTO: Shutterstock

Atipična upala pluća kod djece

Bebe i mala djeca mogu pokazivati iste simptome kao i odrasli. Također mogu razviti upale uha, sinusa i/ili gornjih dišnih puteva. Općenito, djeca s hodajućom upalom pluća se osjećaju jako umorno i malaksalo.

Atipični simptomi

Obično atipični uzroci uključuju i atipične simptome:

 • nema odgovora na uobičajene antibiotike poput sulfonamida i beta-laktama poput penicilina
 • nema znakova i simptoma lobarne konsolidacije, što znači da je infekcija ograničena na mala područja, umjesto da zahvaća cijeli režanj; međutim, kako bolest napreduje, izgled može naginjati lobarnoj pneumoniji
 • odsutnost leukocitoze
 • izvanplućni simptomi, povezani s uzročnikom organizma
 • umjerena količina sputuma ili ga uopće nema (tj. neproduktivan kašalj)
 • nedostatak alveolarnog eksudata
 • unatoč općim simptomima i problemima s gornjim dišnim putevima (kao što su visoka temperatura, glavobolja, suhi nadražajni kašalj praćen kasnije produktivnim kašljem s rendgenskim snimkama koje pokazuju konsolidaciju), općenito je malo fizičkih znakova; pacijent izgleda bolje nego što simptomi sugeriraju
 • tiha hipoksija (nedostatak kisika) se može pojaviti i ne primijetiti, ali će se otkriti pulsnom oksimetrijom.
Hodajuća upala pluća
FOTO: Shutterstock

Atipična upala pluća – liječenje

Liječenje hodajuće upale pluća ovisi o uzroku. Ako liječnik posumnja da imate hodajuću upalu pluća, a uzrok su bakterije, može propisati antibiotike kao što su:

 • makrolidni antibiotici – makrolidi uključuju azitromicin i klaritromicin; prikladni su za djecu i odrasle
 • fluorokinoloni – fluorokinoloni uključuju ciprofloksacin i levofloksacin koji se obično ne propisuju maloj djeci
 • tetraciklini – uključuju doksiciklin i tetraciklin; prikladni su za odrasle i stariju djecu.
U slučaju propisanih antibiotika bitno je završiti cijelu turu, čak i ako dođe do poboljšanja prije. Ako se to ne učini, hodajuća upala pluća može se vratiti i tada je teže liječiti je.

Ako je atipična upala pluća posljedica virusa ili drugog uzroka, antibiotici nisu od pomoći te su odmor i rehidracija načini kako ubrzati oporavak organizma. Liječnik može preporučiti lijekove koji se izdaju bez recepta za ublažavanje začepljenosti nosa, kašlja i nakupljanja sluzi.

U otvaranju dišnih putova mogu pomoći pijenje puno tople tekućine, korištenje ovlaživača zraka ili kupanje u toploj kupki/tuširanje, te unošenje vitamina C. Ako je prisutna temperatura, dobro je piti više tekućine i odmarati se. Nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena ili paracetamola mogu pomoći u smanjenju vrućice.

Često pranje ruku prevencija je protiv upale pluća
FOTO: Shutterstock

Izbjegavanje bliskog kontakta s drugima tijekom oporavka od hodajuće upale pluća može spriječiti širenje patogena. Ostali koraci koje možete poduzeti uključuju:

 • pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja
 • često pranje ruku
 • brzo bacanje maramica u spremnik za otpad s poklopcem.

Atipična upala pluća obično je blaga i ne zahtijeva hospitalizaciju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. World Pneumonia Day – November 12, 2023. (2023). National Today.
 2. What Is Walking Pneumonia? (2023). American Lung Association.
 3. Atypical (Walking) Pneumonia. (2022). Cleveland Clinic.
 4. Dock, E. i Sweet, J. (2021). What Is Walking Pneumonia (Atypical Pneumonia)? Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu