Pospanost tijekom dana: 7 razloga zašto vam se stalno spava

Pospanost tijekom dana

Prepoznavanje temeljnog uzroka stalne pospanosti ključno je za učinkovito rješavanje problema. Savjetovanje s pružateljem zdravstvenih usluga može pomoći u prepoznavanju povezanih simptoma, mogućih okidača i strategija za povećanje energije i budnosti.

Pospanost tijekom dana – uzroci

Pretjerana pospanost razlikuje se od osobe do osobe, ali općenito uključuje produljeno trajanje sna i stalnu pospanost tijekom dana. Simptomi mogu uključivati često drijemanje, osjećaj umora tijekom dana i teškoće da ostanete budni.

Evo uobičajenih uzroka pretjerane pospanosti.

Apneja u snu

Apneja u snu potencijalno je ozbiljno stanje u kojem neprestano prestajete i počinjete disati tijekom noći. To vas može dovesti do toga da se osjećate pospano tijekom dana.

Ostali simptomi apneje za vrijeme spavanja mogu uključivati:

Apneja može povećati vaše šanse da razvijete:

Apneja u snu može uzrokovati pretjeranu pospanost jer vam onemogućuje dovoljno dubok san.

Vrste apneje u snu su:

  • opstruktivna apneja u snu – događa se kada se tkivo u stražnjem dijelu grla opusti dok spavate i djelomično prekriva dišne puteve
  • centralna apneja u snu – događa se kada mozak ne šalje prave živčane signale mišićima koji kontroliraju vaše disanje dok spavate.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu (RLS) uzrokuje nekontroliranu i neugodnu potrebu za pomicanjem jedne ili obje noge.

Možda mirno ležite kada počnete osjećati lupanje ili svrbež u nogama koji postaje bolji samo kad ustanete i hodate. RLS može otežati spavanje, što rezultira pretjeranom pospanošću sljedeći dan.

Nije jasno što uzrokuje RLS u nekim slučajevima, a sumnja se da su uzroci genetska komponenta i niske razine željeza. Problemi s bazalnim ganglijima mozga, područjem odgovornim za kretanje, također mogu biti uzrok RLS-a.

Osobe s narkolepsijom mogu zaspati usred razgovora ili tijekom obroka
FOTO: Shutterstock

Narkolepsija

Kao i RLS, narkolepsija je neurološki poremećaj. Kod narkolepsije mozak ne regulira pravilno ciklus spavanja i budnosti.

Tijekom odmora osoba s narkolepsijom može se probuditi više puta (slično nesanici). Također može imati epizode prekomjerne dnevne pospanosti u nasumično odabranim aktivnim vremenima. Osobe s narkolepsijom mogu zaspati usred razgovora ili tijekom obroka.

Često se pogrešno dijagnosticira kao psihijatrijski poremećaj, a može se razviti 7 – 25 godina.

Depresija

Primjetna promjena u vašoj rutini spavanja čest je simptom depresije. Možda ćete spavati puno više ili puno manje nego prije.

Drugi simptomi depresije uključuju nisku motivaciju, razdražljivost, promjene u apetitu, osjećaj beznađa i prestanak uživanja u omiljenim aktivnostima.

Ako noću ne spavate dobro, vjerojatno ćete osjetiti pretjeranu pospanost tijekom dana. Ponekad su promjene sna rani znak depresije. Kod drugih ljudi promjene u navikama spavanja javljaju se nakon pojave drugih znakova depresije.

Depresija ima mnogo mogućih uzroka, uključujući neobične razine određenih kemikalija u mozgu te probleme s dijelovima mozga koji upravljaju raspoloženjem i traumatične događaje.

Nuspojave lijekova

Neki lijekovi uzrokuju pospanost i pretjeranu pospanost kao nuspojavu. Riječ je o lijekovima za:

Ako mislite da vas lijekovi na recept mogu učiniti pospanima, razgovor s liječnikom koji vam je propisao može pomoći.

Važno je ne prekidati uzimati bilo koji lijek bez nadzora vašeg liječnika.
Starije odrasle osobe mogu provesti više vremena u krevetu, a imati nižu kvalitetu sna
FOTO: Shutterstock

Starenje

Starije odrasle osobe mogu provesti više vremena u krevetu, a imati nižu kvalitetu sna. Starenje može uključivati promjene u biološkim ciklusima, što dovodi do kraćeg vremena u dijelu ciklusa dubokog sna i češćeg buđenja usred noći.

Kronična psihička i tjelesna stanja također mogu otežati spavanje tijekom cijele noći i dovesti do pretjerane pospanosti tijekom dana.

Idiopatska hipersomnija

Kada liječnik ne može utvrditi jasan uzrok vaše pretjerane pospanosti, može ponuditi dijagnozu idiopatske hipersomnije (IH). “Idiopatski” znači da nema jasnog uzroka simptoma.

IH je kronični poremećaj spavanja koji uključuje stalnu prekomjernu pospanost unatoč dovoljnom ili čak dugom razdoblju sna. Također možete imati poteškoća s buđenjem iz sna.

Kako liječiti pretjeranu pospanost?

Za apneju za vrijeme spavanja obično se koriste strojevi za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima (CPAP). Pumpaju zrak kroz masku koja se nosi preko nosa i usta.

Sindrom nemirnih nogu može se poboljšati promjenama načina života poput masaže nogu, toplih kupki i vježbanja. Po potrebi se mogu propisati dodaci željeza ili lijekovi.

Liječenje narkolepsije uključuje planirano drijemanje, dosljedan raspored spavanja, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje kofeina, alkohola i pušenja prije spavanja.

Liječenje depresije, uključujući terapiju, lijekove i prilagodbe načina života, može ublažiti simptome koji ometaju san.

Problemi sa spavanjem povezani sa starenjem liječe se promjenama načina života ili, ako je potrebno, lijekovima za spavanje na recept.

Kod idiopatske hipersomnije liječenje je usmjereno na upravljanje simptomima stimulativnim lijekovima, prilagodbu prehrane ili promjene načina života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Peters, B. (2024). Why Am I Always Tired? Verywell Health.
  2. Roland, J. (2024). Why Do I Feel Excessively Sleepy? Healthline.
  3. Stuart, A. (2023). Causes of Excessive Sleepiness: Sleep Apnea, Narcolepsy, RLS. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu