Sindrom nemirnih nogu: Poremećaj koji dolazi do izražaja u stanju mirovanja! Saznajte imate li ga i kako si pomoći

Sindrom nemirnih nogu

Noćno peckanje, zatezanje, trzanje, bockanje, grčenje i utrnuće nogu ukazuju na bolest nazvanu “sindrom nemirnih nogu” (Restless legs syndrome ili RLS). Oko 10 % stanovništva barem povremeno pati od ovog poremećaja spavanja.

Za ovu je bolest karakteristično da kretanje ublažava ili otklanja neugodne simptome, dok ih sjedenje i ležanje pogoršavaju.

Sindrom nemirnih nogu mnogima onemogućava miran san. Ne liječi li se, nemir u nogama može izazvati veliki i trajni umor, dnevnu pospanost i iscrpljenost. Bolesnici, a nerijetko i njihovi partneri bude se umorni, s pretjeranom dnevnom pospanošću, a ponekad se javljaju i tjeskoba, uznemirenost te depresija.

Nemir u nogama - uzroci
FOTO: Shutterstock

Nemir u nogama – uzroci

Kod polovice pogođenih ovom bolešću presudan je genetski faktor. Bolest je nasljedna, a simptomi se mogu pojaviti već u 20-ima.

Druga polovica oboljelih trpi posljedice neke druge bolesti. U tom se slučaju nemirne noge javljaju u kasnijoj dobi, a uzrok može biti:

Bolest često nije prepoznata

Prema jednoj američkoj studiji samo je 25 % pacijenata koji boluju od RLS-a svjesno svoje dijagnoze. Mnogi su liječnici svojim pacijentima pogrešno utvrdili da se radi o bolesti vena, kralježnice ili cirkulacije.

Nemir u nogama
FOTO: Shutterstock

Saznajte bolujete li od sindroma nemirnih nogu

Potvrdni odgovori na ova pitanja ukazuju da i vi možda bolujete od RLS-a.

  • Imate li ili ponekad osjećate ponavljajuće neugodne osjete ili senzacije u nogama dok sjedite ili ležite i zbog toga teže utonete u san?
  • Imate li ili ponekad osjećate ponavljajuću potrebu za pomicanjem nogu dok sjedite ili ležite?
  • Pogoršavaju li se ovi simptomi za vrijeme sjedenja i ležanja, a manje su izraženi ili ih uopće nema za vrijeme kretanja?
  • Pogoršavaju li se ovi simptomi uvečer ili tijekom noći, u odnosu na jutro?
Prirodni lijek za nemirne noge
FOTO: Shutterstock

Sindrom nemirnih nogu – liječenje

Stručnjaci kao prirodni lijek za nemirne noge preporučuju:

  • kretanje
  • masaže
  • pranje nogu u hladnoj vodi
  • magnezij kao dodatak prehrani
  • izbjegavanje alkohola i kofeina
  • ne pomognu li navedene mjere, obratite se vašem liječniku koji će vas uputiti na pregled kod neurologa.
Lijek za sindrom nemirnih nogu
FOTO: Shutterstock

Lijek za sindrom nemirnih nogu

Kada se radi o nasljednom obliku bolesti, liječnik će vam možda propisati agoniste dopamina. U težim slučajevima daju se levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi. Iako terapija daje dobre rezultate, ovi lijekovi neće dovesti do izlječenja, već se moraju uzimati doživotno.

Pročitajte i članak “Poremećaji spavanja: Ima ih čak 1/3 odraslih! Psihologinja otkriva što sve remeti san, koji simptomi upućuju na poremećaj i što učiniti“.

Članak objavljen:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu