Ureaplasma urealyticum – uzroci, simptomi i liječenje

ureoplazma

Ureaplasma urealyticum je spolno prenosiva parazitska bakterija koja pripada porodici Mycoplasmataceae. Nema staničnu stijenku (kao i virusi), stoga može poprimiti različite oblike. Odlikuje se velikom antigenskom različitošću uz mnoštvo serotipova, što uspostavljanje trajnog imuniteta čini praktično nemogućim. Zbog toga su ponovljene infekcije vrlo česta pojava.

Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta, i sasvim je ovisno o seksualnoj aktivnosti. Kliconoštvo, dakle postojanje infekcije urogenitalnog sustava kod inače zdravih osoba oba spola, nalazi se kod čak 75%  spolno aktivnih osoba.

Kao i ostale mikoplazme (prvenstveno Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium) i Ureaplasma urealyticum može uzrokovati infekcije genitalnog trakta u oba spola, koje mogu rezultirati neplodnošću, spontanim pobačajima i malformacijama fetusa, a sve se češće dijagnosticiraju i kao uzročnici sistemskih bolesti u trudnica, rodilja, djece i imunosuprimiranih osoba.

Ove bakterije mogu se naći na vlažnim površinama (osobito ručnicima), u bazenima, saunama, salonima za masažu, ali i drugim nečistim predmetima za intimnu uporabu, pa se infekcija može steći osim spolnim i kontaktnim putem.

Rizična populacija

Budući da se radi pretežno o spolno prenosivoj bolesti, veći će rizik imati mlađe žene i muškarci, koji učestalo mijenjaju partnere i ne koriste zaštitu tijekom odnosa (kondom). Smatra se da Ureaplasma urealyticum češće izaziva probleme u muškoj populaciji, za razliku od srodne Mycoplasme hominis koja je češće patogena za žene.

Simptomi infekcije Ureaplasma urealyticum

Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod simptomatskih osoba klinička slika varira. Od simptoma treba svakako spomenuti neplodnost, veću učestalost spontanih pobačaja, zdjeličnu bol, predmenstrualne simptome kao što je spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), simptome infekcije genitalnog trakta kao svrbež, peckanje, iscjedak. Od općih simptoma mogu se naći kronična upala grla, bubrežni kamenci, crvene oči i osjetljivost na svjetlo, glavobolje, artritis, astma, bol u trbuhu, krvava stolica, proljev.

Infekcija ureaplazmom također može uzrokovati nespecifični uretritis u oba spola, za razliku od specifičnog kojeg uzrokuje Neisseria gonorrhoeae. Nespecifični uretritis češće nalazimo u muškaraca, rijetko je simptomatski. Može se očitovati bjelkastim iscjetkom oko tri tjedna nakon infekcije, a mogu se javiti i svrbež i peckanje prilikom mokrenja.

Ureaplasma urealyticum u trudnoći

Infekcija ureaplazmom je posebice opasna u trudnica, jer može uzrokovati infekciju plodovih ovoja (korioamnionitis) te prijevremeno prsnuće vodenjaka i prijevremeni porod, dok prolaskom kroz placentu ili infekcijom prolaskom kroz porođajni kanal kod novorođenčadi može izazvati nisku porođajnu masu (hipotrofija novorođenčeta), bakterijemiju (prisutnost bakterije u krvi), pneumoniju (upala pluća) i meningitis (upala moždanih ovojnica). Smatra se da 40% inficiranih trudnica prenose infekciju na čedo.

Dijagnoza infekcije Ureaplasma urealyticum

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela (serološka dijagnostika). Manje osjetljiva metoda kultivacije pomoću specijalnih podloga traje 1-2 tjedna, dok molekularna dijagnostika (PCR) koja se odlikuje većom osjetljivošću i brzinom, daje rezultate već  za 2-4 dana.

Liječenje infekcije Ureaplasma urealyticum

Liječenjem treba obuhvatiti oba partnera, a provodi se antibioticima u cilju sprječavanja komplikacija. Budući da se radi o bakteriji koja nema staničnu stijenku, a većina antibiotika kao primjerice penicilini i cefalosporini djeluju upravo na tu komponentu, navedeni antibiotici nemaju primjenu u liječenju ureaplazmom. Najčešće se od antibiotika koriste tetraciklin, eritromicin i flourokinolon.

Trudnice se o odgovarajućem antibiotiku moraju oprezno konzultirati sa svojim ginekologom. Za vrijeme terapije se preporuča suzdržavanje od spolnih odnosa zbog mogućih recidiva, te se nakon provedene terapije nalaz treba ponoviti za 2-4 mjeseca.

Prevencija infekcije Ureaplasma urealyticum

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.24 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ureaplasma, ureaplasma urealyticum, ureaplasma simptomi, ureoplazma, ureaplasma u trudnoci, ureaplazma u trudnoći, ureaplasma lijecenje, ureaplasma urealyticum 10 na 4, Ureaplazma simptomi, ureaplasma bakterija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu