Gotovo sve seksualno aktivne osobe zarazit će se ovime!

Gotovo sve seksualno aktivne osobe zarazit će se HPV-om

HPV ili humani papiloma virus skupina je virusa koji uzrokuju infekcije kože i sluznica. Postoji više od 200 sojeva – neki dovode do nekancerogenih bradavica, dok drugi predstavljaju veći rizik za ozbiljne zdravstvene probleme.

Procjenjuje se da oko 3,9 % žena u općoj populaciji nosi cervikalnu HPV-16/18 infekciju u određenom trenutku. HPV tipovi 16 i 18 odgovorni su za približno 70 % svih slučajeva raka grlića maternice u svijetu.

Godišnje se bilježi oko 336 novih slučajeva raka grlića maternice i 153 smrti od te bolesti.

Rak vrata maternice je 10. najčešći rak žena u Hrvatskoj, a treći po učestalosti žena u dobi 15 – 44 godine.

Američki Nacionalni institut za rak navodi da se gotovo sve seksualno aktivne osobe mogu zaraziti HPV-om u roku od nekoliko mjeseci do nekoliko godina nakon što su postale spolno aktivne, pri čemu otprilike polovica uključuje visokorizičnu vrstu.

Imunološki sustav često riješi mnoge HPV infekcije unutar 1 – 2 godine bez izazivanja raka. Međutim, dugotrajne visokorizične HPV infekcije mogu dovesti do prekanceroznih i kancerogenih promjena stanica ako se ne liječe.

Čimbenici rizika i testiranje

Čimbenici rizika za HPV uključuju:

  • seks bez zaštitnih metodaHPV se može prenijeti genitalnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni ili oralni seks te dijeljenjem neopranih seksualnih igračaka
  • nedostatak cijepljenja – necijepljenje povećava rizik od HPV infekcije
  • slab imunološki sustav – narušeni imunološki sustav čini osobu osjetljivijom na HPV i druge infekcije.

Visokorizični sojevi HPV-a mogu uzrokovati razne vrste raka ako se ne liječe, uključujući rak vrata maternice, analnog karcinoma, vulve, vagine, penisa i orofaringealnog raka.

papa test
FOTO: Shutterstock

Rani simptomi HPV-a mogu uključivati ​​bradavice, atipične promjene stanica otkrivene u Papa testu, genitalni svrbež ili nelagodu, neobičan iscjedak, krvarenje i bolno mokrenje.

HPV se obično dijagnosticira putem:

  • Papa testa – provjera stanica vrata maternice na promjene uzrokovane HPV-om
  • HPV DNA testa – otkrivanje visokorizičnih HPV sojeva u stanicama vrata maternice
  • vizualnog pregleda – prepoznavanje bradavica ili izraslina
  • biopsije – potvrđivanje HPV-a i procjena promjena stanica.

Trebali biste se posavjetovati sa zdravstvenim radnikom ako primijetite neobične izrasline, krvarenje nakon spolnog odnosa, stalnu nelagodu u genitalijama, probleme s mokrenjem ili krv u mokraći.

Probir raka grlića maternice

Američko društvo za rak preporučuje probir raka grlića maternice s početkom u dobi od 25 godina pa svakih 3 – 5 godina nakon toga. Iako ne postoje formalne smjernice za probir za muškarce, oni s poviješću genitalnih bradavica ili penetrativnim analnim seksom mogli bi imati koristi od probira za rak anusa, jer je oko polovice svih karcinoma penisa povezano s HPV-om.

Ukratko, HPV je čest virus koji se prenosi intimnim kontaktom, što dovodi do stanja u rasponu od bradavica do raznih vrsta raka. Cijepljenje je vrlo učinkovito u prevenciji karcinoma povezanih s HPV-om, a redoviti pregledi ključni su za rano otkrivanje i bolje rezultate liječenja.

Hrvatska je provela programe cijepljenja protiv HPV-a kako bi suzbila širenje virusa. Od 2023. cijepljenje se preporučuje i nudi na dobrovoljnoj osnovi djeci u dobi 10./11. – 14./15. godina. Prihvaćanje i obuhvat cjepiva protiv HPV-a ključni su za smanjenje učestalosti karcinoma povezanih s HPV-om u budućnosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pedersen, T. (2024). How Common Is HPV? Healthline.
  2. Human Papillomavirus and Related Cancers, Fact Sheet 2023. HPV Information Centre.

Ocijenite članak

2.40 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu