Rak vulve – uzroci, simptomi i liječenje

rak vulve

Rak vulve je vrsta raka koji se javlja na vanjskoj površini ženskih genitalija. Stidnica je područje kože koje okružuje uretru i vaginu, uključujući klitoris i stidne usne.

Rak vulve se obično manifestira kao kvržica ili bolovi na stidnici, koji često uzrokuju svrbež. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, rak vulve se najčešće dijagnosticira kod starijih žena.

Liječenje raka vulve obično uključuje operaciju, kojom se uklanja rak i mala količina okolnog zdravog tkiva. Ponekad je potrebno ukloniti cijelu stidnicu. Rana dijagnoza raka vulve obično traži manje opsežnu operaciju.

Simptomi raka vulve

Simptomi raka vulve uključuju:

Uzroci raka vulve

Nije jasno što uzrokuje rak vulve. U principu, liječnici znaju da se rak javlja kada dolazi do mutacija u DNK, uslijed kojih se stanice raka brzo razvijaju i dijele. Gomilanje stanica formira tumor koji može biti kancerogen odnosno napadati obližnje tkivo i širiti se na druge dijelove tijela.

Vrste raka vulve

Vrsta ćelija u kojima rak vulve započinje pomaže liječniku u određivanju terapije.

Najčešće vrste raka vulve uključuju:

  • Planocelularni rak vulve – ovaj rak počinje u tankim, ravnim stanicama koje oblažu površinu stidnice. Većinom je rak vulve rak pločastih stanica.
  • Melanom – ovaj rak počinje u stanicama za proizvodnju pigmenta koje se nalaze u koži vulve.

Liječenje raka vulve

Mogućnosti liječenja raka vulve ovise o vrsti i stadiju raka, cjelokupnom zdravlju i vašim željama, a uključuju sljedeće:

  • Kirurgija – ovisno o stadiju raka, može biti potrebna jedna od sljedećih operacija: uklanjanje raka i okolnog zdravog tkiva, uklanjanje dijela vulve, uklanjanje stidnice, opsežna operacija uklanjanja vulve i zahvaćenih organa te uklanjanje obližnjih limfnih čvorova. Ovisno o tome koliko je rak raširen, liječnik može obaviti rekonstruktivnu kirurgiju.
  • Radioterapija – radioterapija se ponekad koristi kako bi se smanjio rak i povećala uspješnost operacije. Zračenje se ponekad koristi u kombinaciji s kemoterapijom, koja može učiniti stanice raka osjetljivijim na zračenje. Ako su stanice raka otkrivene u limfnim čvorovima, liječnik može preporučiti zračenje na području oko limfnih čvorova, kako bi se uništile stanice raka koje mogu ostati nakon operacije
  • Kemoterapija – se koristi za ubijanje stanica raka, a obično se daje kroz venu u ruci ili ustima. Obično se koristi kod žena s naprednim stadijem raka, koji se proširio na druge dijelove tijela. Ponekad se kemoterapija koristi u kombinaciji s radioterapijom, kada postoji rizik da operacija neće biti uspješna.
  • Naknadna ispitivanja – nakon završenog liječenja raka vulve, liječnik može preporučiti naknadna ispitivanja, kako bi se uvjerio da se rak nije vratio. Čak i nakon uspješnog liječenja, rak vulve se može vratiti. Liječnici stoga obično preporučuju ispitivanja dva do četiri puta godišnje tijekom prve dvije godine nakon liječenja.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak vulve, karcinom vulve, rak stidnih usana simptomi, rak vulve izgled, stidne usne bolesti, vulva bolesti, rak vulve slike, promjene na stidnim usnama, tumor stidnih usana, rakvulve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu