Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Rak vagine (rodnice) – vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Rak-vagine

Primarni rak vagine (rodnice) je izuzetno rijedak i čini 1 – 2% svih ginekoloških zloćudnih oboljenja. Kad kažemo primarni, mislimo na to da rak prvo nastaje upravo u vagini. Najčešće se radi o raku pločastih stanica, uglavnom kod žena starijih od 60 godina.

Sekundarni oblici raka javljaju se nešto češće. Radi se o raku koji se na vaginu proširio (metastazirao) s nekog drugog mjesta, najčešće iz endometrija ili vrata maternice.

Rak-rodnice

Rak vagine (rodnice) – vrste 

Vrste raka vagine uključuju:

 • vaginalni karcinom – najčešći tip raka vagine. Počinje u pločastim stanicama, tj. stanicama koje normalno oblažu površinu vagine. Slično kao i kod karcinoma vulve (stidnice) ili cerviksa (vrata maternice), vaginalni karcinom se razvija iz preinvazivnih stadija (VAIN).
 • vaginalni adenokarcinom – počinje u žljezdanim stanicama. Javlja se kod mlađih žena, najčešće između 17. i 21. godine.
 • vaginalni melanom – javlja se izuzetno rijetko.
 • vaginalni sarkomtakođer se rijetko javlja. Najčešći sarkom rodnice je botrioidni sarkom (embrionalni rabdomiosarkom) koji ima vršnu incidenciju u dobi od 3 godine.

Rak vagine (rodnice) – uzroci

Iako uglavnom nije poznato zašto je primarni oblik raka vagine nastao, poznati su određeni rizični čimbenici za njegov nastanak.

U nastanku karcinoma je bitna uloga HPV infekcije, kao i smanjenje imunološke obrane organizma.

Stanje nakon zračenja ili operacije karcinoma cerviksa, također predstavlja rizični čimbenik u nastanku karcinoma vagine.

Posljednjih tridesetak godina adenokarcinom svijetlih stanica nađen je u žena čije su majke tijekom trudnoće uzimale dietilstilbestrol. Radi se o sintetskom estrogenu koji se sredinom prošlog stoljeća uzimao kako bi se spriječio prijeteći spontani pobačaj.

Rak vagine (rodnice) – simptomi

U ranom stadiju rak vagine možda neće uzrokovati znakove i simptome.

Kada uznapreduje, rak vagine može uzrokovati:

Rak vagine se najčešće javlja u gornjoj trećini stražnje stijenke vagine. Prvo se širi lokalno, sa stijenke rodnice na okolno paravaginalno tkivo, a zatim na kosti zdjelice, mokraćni mjehur, rektum ili daje udaljene metastaze, najčešće na jetrima ili plućima. Može zahvatiti i limfne čvorove.

Prognoza je bolja što je stadij u kojem se bolest otkrije niži. Upravo zato je izuzetno bitno javiti se liječniku čim se simptomi pojave te ići redovno na ginekološke preglede.

Karcinom-vagine

Rak vagine (rodnice) – dijagnoza

Rak vagine se najčešće dijagnosticira tijekom rutinskog ginekološkog pregleda ili prilikom obrade zbog abnormalnog Papa testa. Na vagini se mogu vidjeti promjene u obliku crvenih ili bijelih mrlja, ulkusa (ranica) uzdignutih rubova ili u ravnini sluznice te već spomenutih bradavičastih, sitnih tvorbi.

Kod svake sumnje na zloćudne promjene ili sumnjive lezije potrebno je uzeti citološki bris te napraviti biopsiju i kolposkopiju.

Kolposkopija je postupak kojim se pod velikim povećanjem uz pomoć kolposkopa, posebne vrste mikroskopa, gleda rodnica, vrat maternice te stidnica. Pri tome se koristi octena kiselina koja omogućuje promjenu boje onog dijela koji je zahvaćen promjenom.

Svi navedeni medicinski postupci su nužni kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o kojoj vrsti raka je riječ te stupanj njegove lokalne proširenosti.

Ostale metode koje se mogu koristiti u stupnjevanju bolesti i prijeoperacijskoj obradi su:

 • CT,
 • limfografija,
 • kolonoskopija,
 • cistoskopija,
 • rektoskopija,
 • rendgenska slika pluća zbog mogućih plućnih metastaza itd.

Rana dijagnoza raka rodnice je ključ uspješnog liječenja te normalnog i kvalitetnog ostatka života žena.

Bol-vagine

Rak vagine (rodnice) – liječenje

Mogućnosti liječenja raka vagine ovise o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu raka vagine, stadij karcinoma, dob pacijentice, postojanje ili nepostojanje maternice i moguće prethodno zračenje zdjelice. Liječnik će na temelju tih čimbenika utvrditi koji tretmani su najbolji za vas.

Stadij jedan označava tumor ograničen na stijenku rodnice. Stadij dva zahvaća paravaginalno tkivo. Stadij tri obuhvaća proširenost tumora na kosti zdjelice, dok četvrti stadij obuhvaća širenje na mokraćni mjehur, rektum, organe van zdjelice ili udaljene metastaze (jetra, pluća).

Liječenje raka vagine obično uključuje kiruršku operaciju i zračenje.

Kirurgija

Kirurgija se prvenstveno koristi u ranom stadiju raka vagine koji zahvaća samo vaginu ili u nekim slučajevima okolna tkiva. 

Vrste zahvata koji se mogu koristiti kod žena s rakom vagine uključuju:

 • Uklanjanje malih tumora ili lezija – rak ograničen na područje rodnice može se ukloniti s malom količinom okolnog zdravog tkiva, kako bi se osiguralo da su sve stanice raka uklonjene.
 • Uklanjanje vagine (vaginektomija) – uklanjanje dijela vagine (djelomična vaginektomija) ili cijele vagine (radikalna vaginektomija) može biti potrebno kako bi se uklonile sve stanice raka. Ovisno o stadiju karcinoma, uz vaginektomiju liječnik može preporučiti uklanjanje maternice (histerektomija) i obližnjih limfnih čvorova (limfadenektomija).
 • Uklanjanje većeg dijela zdjelice (egzenteracija zdjelice) – ova opsežna operacija može biti opcija ako se rak proširio na cijelo područje zdjelice, ako se rak vratio ili ako je kontraindicirana terapija zračenjem. Tijekom egzenteracije zdjelice, kirurg uklanja sve organe u području zdjelice, uključujući mokraćni mjehur, jajnike, maternicu, vaginu, rektum i donji dio debelog crijeva.

Ako je vagina potpuno uklonjena, postoji mogućnost rekonstrukcije uz pomoć komada kože, dijelova crijeva ili dijelova mišića iz drugih područja tijela kojima se formira nova vagina.

Uz neke prilagodbe, rekonstruirana vagina omogućuje normalan vaginalni spolni odnos, no ona ipak neće biti kao normalna vagina. Primjerice, njoj će nedostajati prirodni lubrikanti, a osjećaj na dodir bit će drugačiji zbog promjena u okolnim živcima.

Zračenje

Zračenje je druga mogućnost liječenja. Koristi se samostalno ili u kombinaciji s kirurškim. Zračenje može biti vanjsko ili unutarnje (brahiterapija – radioaktivni izvori se postave unutar tijela).

Zračenje može brzo uništiti stanice raka, ali također oštećuje i one zdrave te vodi do brojnih nuspojava (npr. vaginalno sužavanje).

Liječenje-raka-vagine

Rak vagine (rodnice) – prognoza

Prognoza je bolja što su gore navedeni stadiji niži. Dakle, što se bolest prije otkrije i što je njezino proširenje manje to je i preživljenje bolje. Prognoza je lošija što su primarni tumori veći i slabije diferencirani.

Petogodišnje preživljenje u brojkama izgleda ovako:

 • za stadij l: 65 – 70%,
 • za stadij ll: 47%,
 • za stadij lll: 30%,
 • za stadij IV: 15 – 20%.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kvrzica na vagini, rak vagine, bolesti vagine, izraslina u rodnici, izraslina u vagini, kvrzica u vagini, tumor vagine, kvržice na vagini, kvrzica u rodnici, simptomi raka rodnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu