Stručno odobrava

,

Parafimoza – simptomi, uzroci i liječenje

parafimoza

Parafimoza je stanje koje pogađa neobrezane muškarce. Javlja se kada se kožica prevučena preko glavića penisa (glans) ne može vratiti nazad preko vrha penisa i prekriti glavić, već ostane čvrsto stegnuta oko suženja ispod oboda glavića (u koronarnom sulkusu). Kožica postaje nateknuta i zapinje što može usporiti ili zaustaviti protok krvi do vrha penisa.

Nakon ovoga kožica i glavić mogu oteći uz popratne jake bolove.

Ovo stanje je vrlo opasno i može uzrokovati ozbiljne posljedice ako se ne liječi.

Najčešće se javlja ako osoba nije pravilno rukovala kožicom penisa. Osoba možda neće moći kožicu vratiti na svoje mjesto nakon masturbacije, seksualnog odnosa, fizičkog pregleda ili medicinskog postupka.

Za razliku od parafimoze, fimoza je suženje prepucija pri čemu suženi otvor prepucija ne dopušta oslobađanje glavića. Često se javlja kod mlađe djece i nije ozbiljno stanje.

Parafimoza je ozbiljan slučaj i potrebno je kontaktirati liječnika ili otići u bolnicu ako primijetite simptome parafimoze.

Parafimoza – simptomi

Glavni simptom parafimoze je poteškoća vraćanja kožice na normalno mjesto preko vrha penisa.

Kožica može biti nateknuta i bolna, a vrh penisa može biti tamnocrvene ili plave boje (zbog lošeg protoka krvi). Prepucij je neelastičan i djeluje kao stezni prsten te je tako onemogućen vratiti se u normalan položaj. 

Odmah posjetite kod liječnika ili otiđite u bolnicu ako primijetite te simptome.

Parafimoza kod odraslih

Parafimoza najčešće nastaje nakon masturbacije ili seksualnih odnosa, dok je penis u erekciji. Ali, može se dogoditi i kod djece prilikom održavanja higijene ili nasilnog povlačenja fimozne kožice. 

Nastaje i kada liječnik zaboravi povući kožicu natrag na normalno mjesto nakon medicinske provjere ili postupka.

Parafimoza slike – prikazuju kako bi trebalo postupati s penisom da ne bi došlo do nastanka parafimoze.

parafimoza kod odraslih

Drugi uzroci parafimoze su:

 • infekcija,
 • fizička poteškoća genitalnog područja,
 • prejako povlačenje kožice,
 • kožica koja je tvrđa od normalne,
 • kožica koja je bila povučena duže vrijeme.

Vaš liječnik će dijagnosticirati parafimozu fizikalnim pregledom penisa. Pitat će vas o simptomima i drugim problemima koje imate s penisom ili kožicom (anamneza).

Parafimoza – liječenje

Liječenje će ovisiti o dobi i ozbiljnosti stanja.

Općenito, prvi korak u liječenju parafimoze je smanjenje oticanja. Čvrst, kružni pritisak rukom na glans može toliko smanjiti edem (oteklinu) da se prepucij uspije reponirati.

Vaš liječnik će vjerojatno:

 • staviti led na područje,
 • zamotati zavoj oko penisa,
 • koristiti igle kako bi pomoću njih izvukao gnoj ili krv (ako je došlo do infekcije),
 • ubrizgati hijaluron – enzim koji pomaže smanjiti oticanje.

Vaš liječnik također može napraviti mali rez kako bi oslobodio napetost, ali će to napraviti kod ozbiljnijih slučajeva.

Kada se oticanje smanjilo, vaš liječnik će vratiti kožicu na svoje mjesto. To može biti jako bolno pa će vam prepisati lijekove protiv bolova prije no što započne postupak liječenja.

Lijekovi koji se mogu prepisati su:

 • anestetici,
 • lijekovi za umrtvljivanje živaca,
 • oralni narkotici.

Tijekom procedure, vaš liječnik će prvo podmazati penis i kožicu. Zatim će stisnuti vršak penisa i istovremeno povući kožicu.

Kompletno obrezivanje (uklanjanje kožice) će možda biti potrebno u ozbiljnijim slučajevima parafimoze. Ovo će spriječiti ponovno nastajanje bolesti.

Oprezno pratite upute liječnika nakon procedura i uzimajte prepisane lijekove. Liječnik će vam pokazati kako očistiti i pobrinuti se za vrh penisa nakon liječenja.

Odmah konzultirajte liječnika ako:

Ovi simptomi mogu naznačiti infekciju koja će se trebati liječiti antibioticima.

Parafimoza kod djece

Parafimoza se često zna javiti kod djece, a sam problem se mora odmah izliječiti. Ako se ne liječi, penis će nateknuti i krv više neće ići do vrha penisa. Ovo može oštetiti penis i može biti vrlo bolno.

Liječnik može smanjiti oticanje penisa djeteta i vratiti kožicu na normalno mjesto. Liječnik također može operirati dijete ako je stanje vrlo ozbiljno.

Liječnik može Vašem djetetu preporučiti obrezivanje (cirkumciziju). Ovo će spriječiti ponovno nastajanje bolesti.

Česti pregledi su bitan dio liječenja djeteta i njegove sigurnosti. Idite na sve preglede i pozovite liječnika ili medicinsku sestru ako vaše dijete ima poteškoće. Također, dobro je čuvati sve podatke o lijekovima koje je dijete uzimalo za vrijeme liječenja.

Parafimoza – prevencija

Nemojte natezati kožicu vašeg djeteta kada ga perete. Koristite toplu vodu i samo perite vanjski dio penisa do trenutka kada možete potegnuti kožicu natrag. Kožica djeteta se ne može lako potegnuti do otprilike 6 mjeseca života. Možete obično potegnuti kožicu kada dijete ima 5 godina. Neka kožica se ne može povući natrag kod djece između 10. i 17. godine života.

parafimoza kod djece

Kada možete povući kožicu, napravite to polako. Povucite ju natrag i oprezno operite cijelo područje toplom vodom. Nakon pranja, vratite kožicu na uobičajeno mjesto.

Naučite svoje dijete kako povući kožicu i vratiti je u normalnu poziciju. Dijete koje ima 3 godine može to naučiti. Budite sigurni da je kožica na normalnom mjestu nakon medicinskog pregleda ili procedure. 

Fimoza – operacija kod djece

Gotovo svi dječaci imaju uvučenu kožicu tijekom rođenja. Unutrašnja kožica povezana je s glavićem, a ona se ne povlači do 2. godine života. Proces povlačenja je spontan i ne zahtijeva silu. Poznat je i kao psihološka fimoza, a nije problem sve dok ne uzrokuje bol, urinarne komplikacije ili hematuriju.

Stanje patološke fimoze se lako prepoznaje. Obično rezultira infekcijom kožice (balanopostitis). 

parafimoza prevencija

Ako malo dijete (mlađe od dvije godine) ima oblik fimoze i ako se koža ne povlači ili se napuše tijekom mokrenja, liječnik će provesti određene mjere, ali najčešće se ti simptomi nakon određenog vremena smanje. Preporučuje se izbjegavati povlačenje na silu koje može rezultirati ozljedom.

Osobna higijena je izrazito važna pa se preporučuje čišćenje predjela ispod kožice i vraćanje na mjesto glavića nakon čišćenja. Fimoza koja traje nakon druge godine života može zahtijevati daljnje liječenje, posebno ako balanopostitis traje duže ili ako se jave urinarne infekcije. 

Operacija kod djece koja imaju fimozu zahtjeva dorzalni rez kožice (stražnji rez), djelomično obrezivanje, podjelu kratkog frenuluma i meatotomiju. Prednost ovih načina liječenja je da se kožica može sačuvati, ali se fimoza može vratiti ako ne pripazite na pravilno njegovanje djetetovog spolovila.

Prevelik prepucij – fimoza i parafimoza

Prepucij (kožica) je kožni nabor koji prekriva glavić penisa, odnosno to je kožna prevlaka koja se nalazi na vrhu penisa. Nju je moguće pomicati i prevući s penisa, a glavić tada ostaje slobodan. Kod erekcije se prepucij povlači s glavića.

Kod rođenja muško dijete ima spojeni unutarnji dio prepucija s glavićem. Tijekom prve godine života spoj unutarnjeg lista prepucija i glavića počinje nestajati, a krajem prve godine 50% djece više nema ta dva dijela povezana. 

Ipak, u trećoj godini života još oko 50% djece ima fiziološku fimozu, odnosno prirastao unutarnji dio kožice za glavić. Kožica bi se nakon treće godine trebala bez poteškoća prevući preko glavića penisa. Ako to nije moguće, radi se o fimozi.

Fimoza je suženje kožice penisa zbog čega se kožica ne može prevući preko glavića. Naziv dolazi od riječi phimos – urođeno ili stečeno.

Osim urođene fimoze, suženje kožice može biti i stečeno. Zbog loše higijene, kronične upale glavića ili prepucija, infekcije ili pretjeranog nadraživanja – otvor prepucija može postati slabo rastezljiv i teško ga je prevući preko glavića penisa.

Za razliku od fimoze, parafimoza nastaje ako se prepucij ne može vratiti preko glavića penisa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: parafimoza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu