Aronija, borovnice, agrumi i crno vino za bolju potenciju

erektilna-disfunkcija

Istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da konzumiranje namirnica bogatih nekim flavonoidima smanjuje rizik od erektilne disfunkcije kod muškaraca, a najviše koristi od toga imaju muškarci mlađi od 70 godina.

Od svih flavonoida, najveći učinak imaju antocijani (nalaze se u aroniji, borovnicama, trešnjama, kupinama, crnom ribizlu, rotkvicama), flavanoni i flavoni iz citrusnog voća.

Poznato je da tjelovježba može popraviti erektilnu disfunkciju, a objavljeno istraživanje pokazuje da je dijeta bogata flavonoidima jednako dobra kao i brzo hodanje u trajanju od 5 sati tjedno.

bobice

Najbolji učinak kombinacije vježbanja i prehrane

Veći unos voća je za 14 posto umanjio rizik erektilne disfunkcije. Kombinacija tjelovježbe i konzumacije namirnica bogatih flavonoidima, može umanjiti rizik za 21 posto.

Prof. Aedin Cassidy, vodeći istraživač kaže: “Od ranije nam je poznato da unošenje hrane bogate flavonoidima može umanjiti rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ova studija po prvi put pokazuje utjecaj flavonoida na erektilnu disfunkciju, tegobu koja pogađa do polovice sredovječnih i starijih muškaraca”

aronija

Erektilna disfunkcija pogađa do polovice sredovječnih i starijih muškaraca

U istraživanju je uvažen cijeli niz čimbenika koji bi mogli utjecati na rezultat, poput tjelesne mase, fizičkih aktivnosti, unosa kofeina i pušenja, a sudionici su bili isključivo muškarci bez drugih zdravstvenih tegoba.

Za istraživanje su korišteni podaci o više od 50.000 muškaraca zdravstvenih struka, u dobi od 40 do 75 godina, u razdoblju od 1986. nadalje.

Više od trećine muškaraca obuhvaćenih ispitivanjem je prijavilo početak erektilne disfunkcije, međutim, oni u čijem su se jelovniku nalazile namirnice bogate antocijanom, flavonom i flavanonom, su rjeđe patili od tog stanja.

Prednosti su bile jače izražene kod mlađih muškaraca.

Erektilna disfunkcija je pokazatelj lošeg vaskularnog zdravlje

“Osim poboljšanja seksualnog zdravlja, postoji još jedan važan benefit vezan uz zdravlje srca. Erektilna disfunkcija je rani barometar loše vaskularne funkcije i njena dijagnoza pruža ključnu priliku intervencije i sprječavanja kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, pa čak i smrti” kaže koautor studije, Dr. Eric Rimm s Harvard TH Chan School of Public Health. “Muškarci s erektilnom disfunkcijom bi trebali biti jako motivirani za izbor zdravijeg životnog stila, što uključuje više vježbanja i izbor zdravijih namirnica. To će imati dugoročan učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava.”

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu