Zašto je pizza poželjan obrok?

Pizza

Ove će godine prosječan Amerikanac pojesti 46 kriški ili 12 kilograma pizze. Premda se ta količina približava hamburgeru – nacionalno omiljenoj brzoj hrani, mnogi se nutricionisti vesele i odobravaju taj trend.

Na primjer, današnja tipična pizza sa sirom, 30 % svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadrži. Međutim, to je daleko manje nego, na primjer, sendvič od tune (43 %), pečeno pile (36 %) itd. Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto komplek­sne ugljikohidrate. Dakle, vaša uobičajena pizza, kao što stručnjaci za prehranu sma­traju, može biti upravo savršen obrok.

Zatim, pizze su često prelivene sa sokom od rajčice. Nutricionistima je poznato da rajčice sadrže tvar likopen (koja im daje divnu crve­nu boju) i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka. Likopen je antioksidans i istraživanja ukazuju da je likopen vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa. U istraživanju provedenom na 48.000 mu­ških zdravstvenih radnika na Harvardskom sveučilištu utvrđena je značajno manja uče­stalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice, barem dva puta tjedno. Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su 21 – 34 % veću vjerojatnost da će oboljeti.

Rajčica
FOTO: Shutterstock

Prehrana bogata rajčicama pokazala se ko­risnom i za žene. U studiji objavljenoj 1997. godine utvrđeno je da su žene koje su u tkivu dojki imale veće koncentracije likopena i dru­gih karotenoida imale manju vjerojatnost obolijevanja od raka dojke, nego druge žene.

Talijanski su istraživači našli da su i muškar­ci i žene koji su imali 6 – 7 obroka s rajčicama tjedno bili izloženi manjem riziku od raka želuca, debelog crijeva i stražnjeg crijeva nego oni koji su tjedno imali samo dva takva obroka. Premda su zdravi Talijani u tom ispitivanju jeli svoje rajčice sirove, postoji čvrst dokaz da je likopen u nekuhanim rajči­cama manje prihvatljiv (bioraspoloživ) za tje­lesne stanice, nego onaj koji dolazi na pizzu!

Međutim, to nije sve. Hrana bogata likopenom, osim što smanjuje rizik od raka, pruža i druge koristi. To su rezultati ispitivanja provedenog iste godine na 1.300 europskih muškaraca. Oni s visokim razinama te kemij­ske supstance u svojem su masnom tkivu imali upola manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar, nego muškarci s malim količina­ma likopena.

Vegetarijanska pizza
FOTO: Shutterstock

Razumljivo, sve te preporuke su beznačajne i uzaludne ako posežete za pogrešnom vr­stom pizze – onom s hrpom sira ili s debelom naslagom kriški svinjskih kobasica i feferona. Stavljanje na pizzu prehrambenih artikala bogatih masnoćama potencijalno po­ništava učinke likopena.

Prema tome, što se češće i što se više na pizzu stavlja povrće (bilo zeleno, žuto ili crveno), tim bolje. To će pridonijeti vašem dnevnom unosu povrća u organizam, a to znači i više antioksidansa i vlaknastih kom­ponenata. I to je ono što pizzu čini savršenim, ukusnim i za mnoge ljude najdražim obrokom. Vi birate veličinu pizze i ono što će se za vrijeme pripreme na nju staviti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu