Uzroci raka prostate: Jedan čimbenik ima značajnu ulogu!

Uzroci raka prostate

Rak prostate uglavnom pogađa starije muškarce, a šest od 10 slučajeva dijagnosticira se kod starijih od 65 godina, dok se manje od 1 % javlja kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Međutim, još uvijek se može pojaviti kod muškaraca 30 – 40 godina, osobito ako postoji obiteljska povijest bolesti.

Rak prostate je raširena zloćudna bolest koja zahvaća prostatu, organ veličine oraha kod muškaraca koji se nalazi ispod mjehura. Obično napreduje sporo i u početku ne mora uzrokovati vidljive simptome. Međutim, kako rak napreduje, mogu se pojaviti simptomi kao što su poteškoće s mokrenjem, bol u zdjelici i krv u spermi.

Mogućnosti liječenja razlikuju se ovisno o stadiju i agresivnosti raka i mogu uključivati operaciju, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju, kemoterapiju ili njihovu kombinaciju. Rano otkrivanje i brza intervencija ključni su za poboljšanje ishoda i smanjenje stope smrtnosti.

Pročitajte članak “Simptomi raka prostate: Rizik se povećava s godinama! Liječnik otkriva kako prepoznati najčešći rak među muškarcima“.

Evo koji su uzroci raka prostate.

uzrok raka prostate
FOTO: Shutterstock

Uzroci raka prostate

Dok točan uzrok raka prostate na individualnoj osnovi ostaje neizvjestan, stručnjaci naširoko priznaju da prehrana igra značajnu ulogu u njegovom razvoju. Kada je u pitanju rak prostate, uzrok je obično konzumacija hrane s visokim udjelom masti, osobito crvenog mesa i životinjskih masti kuhanih na visokim temperaturama, a povezuje se s povećanim rizikom od uznapredovalog raka prostate.

Pročitajte članak “Uznapredovali rak prostate: Postoje načini za kvalitetniji i duži život! Liječnik otkriva kako se procjenjuje rizik i koje terapije dolaze u obzir“.

Zemlje u kojima su meso i mliječni proizvodi glavni prehrambeni proizvodi imaju veću stopu bolesti u usporedbi s onima u kojima se prehrana temelji na riži, soji i povrću poput brokule i cvjetače.

Vjeruje se da je hormonski utjecaj prehrane ključni čimbenik, budući da masti mogu potaknuti proizvodnju testosterona i drugih hormona, što zauzvrat može ubrzati rast raka prostate.

Visoke razine testosterona mogu probuditi uspavane stanice raka i utjecati na početak bolesti.
Visoke razine testosterona mogu probuditi uspavane stanice raka
FOTO: Shutterstock

Drugi uzroci raka prostate

Određena profesionalna izloženost, kao što je zavarivanje, proizvodnja baterija, rad na gumi i izloženost kadmiju, povezana je s povećanom osjetljivošću na rak prostate.

Nekoliko drugih čimbenika povezano je s povećanim rizikom od uznapredovalog raka prostate, uključujući:

Međutim, nema potvrđene veze između raka prostate i čimbenika kao što su aktivan seksualni život, vazektomija, masturbacija, konzumiranje alkohola, obrezivanje, neplodnost, infekcija prostate ili benigna hiperplazija prostate.

Uobičajeno je da se muškarcima povećava prostata kako stare, ali to ne mora nužno dovesti do raka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. What Causes Prostate Cancer? (2024). WebMD.
  2. Prostate Cancer. (2023). Cleveland Clinic.
  3. What Causes Prostate Cancer? (2023). American Cancer Society.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu