Sedmu godinu zaredom donacija dm-a omogućava istraživanje raka prostate: U sklopu Movembera više od 9.000 eura donirano Institutu Ruđer Bošković

Primopredaja donacije IRB

U petak, 20. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković (IRB) predao donaciju od 9.431,28 eura koja je namijenjena istraživanju raka prostate u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Donacija je ostvarena u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh u sklopu kampanje Movember koja sedmu godinu zaredom skreće pozornost na muške bolesti i važnost prevencije.

Martina Markota, voditeljica odnosa s javnošću u dm-u, tim je povodom istaknula:

Dio svakodnevnog poslovanja dm-a je društvena odgovornost u kojoj važnu ulogu ima poticanje sugrađana na bolju brigu o zdravlju. Ujedno nastojimo doprinijeti kvaliteti zdravstvene skrbi, zbog čega smo i ove godine pružili podršku Institutu Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate.

Ovogodišnja je donacija namijenjena istraživanju “Kako tumori prostate komuniciraju sa svojim okolišem?”, a koje provodi sedam istraživača Zavoda za molekularnu medicinu čiji je rad dm u proteklih sedam godina podržao s više od 54.000 eura.

Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj

Tijekom suradnje s dm-om znanstvenici Instituta Ruđer Bošković ispitali su proteinske biljege u 160 kliničkih uzoraka karcinoma prostate i 65 uzoraka zdrave prostate u svrhu otkrivanja novih pokazatelja bolesti.

Dosadašnji napori rezultirali su otkrićem novih potencijalnih prognostičkih markera i novim spoznajama o molekularnim mehanizmima stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.

Dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, je naglasio:

Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među 10 zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od te bolesti. Zahvalni smo što je dm prepoznao važnost istraživanja karcinoma prostate te što nam je omogućio sedam godina neprekinutih istraživanja u kojima smo napravili važne pomake u boljem razumijevanju tumora, što je ključno za dijagnostiku i liječenje.

Pod vodstvom doc. dr. sc. Maje Sabol istraživački tim IRB-a u istraživanju će se fokusirati na ispitivanje čimbenika koji utječu na razvoj tumora te na komunikaciju tumorskih stanica s okolišem, da bi ustanovili kako prisutnost zdravih stanica u tumorskoj masi djeluje na rast i razvoj tumora.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: dm

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu