Jela od krastavaca: Pet laganih recepata za cijelo ljeto

Jela od krastavaca

Krastavci su niskokalorično ljetno povrće bogato vodom, vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, osvježavajuće i spremno za svaku ljetnu obrok salatu. Međutim, krastavci su puno više od salate.

Fino varivo od krastavaca podsjeća nas na djetinjstvo. Zato donosimo nekoliko recepata za jela od krastavaca uz koje ćete iskoristiti sezonu svježih krastavaca.

Jela od krastavaca – recepti

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto konzumirati krastavce svaki dan tijekom ljeta. Zbog volumena zahvaljujući vodi i vlaknima daju sitost te prirodno hidratiziraju organizam.

Podržavaju zdravlje srca, kožu čine ljepšom, mogu pomoći i u regulaciji šećera u krvi. Kako vam ne bi dosadili, napravite koji od predloženih recepata za jela od krastavaca.

Varivo od krastavaca s pire krumpirom
FOTO: Shutterstock

Varivo od krastavaca s pire krumpirom

Ovo jednostavno varivo čisti kuhinju od standardnih namirnica koje morate potrošiti.

Ukusno, lagano i nutritivno, idealno uz šnitu domaćeg kukuruznog kruha.
Sastojci za varivo:
Sastojci za pire:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i mrkvu, a nakon nekoliko minuta dodajte narezane krastavce.
  2. Umiješajte brašno i mljevenu papriku te ulijte povrtni temeljac.
  3. Kuhajte oko 20 minuta, a zatim dodajte sol, papar i svježi kopar.
  4. Krumpir ogulite, skuhajte i zgnječite u pire s malo mlijeka i maslaca.
  5. Prelijte varivo od krastavaca preko pire krumpira.
Varivo od krastavaca i tikvica
FOTO: Shutterstock

Varivo od krastavaca i tikvica

Za lakšu varijantu variva od krastavaca ubacite i tikvice, jednako tako niskokalorično povrće neutralnog okusa koje se uklapa gotovo u svaki recept.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte krumpir i nakon nekoliko minuta narezanu tikvicu i krastavac.
  2. Dodajte vodu i kuhajte oko 15 – 20 minuta.
  3. Pred kraj kuhanja umiješajte začine, vrhnje i posipajte svježim peršinom.
Fino varivo od krastavaca
FOTO: Shutterstock

Varivo od krastavaca s lećom

Ovo varivo je idealno za dobru probavu jer začini poput kumina odlično djeluju na probavni sustav, a dodatak kurkume djeluje protuupalno.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i začine, a zatim dodajte krastavce i leću.
  2. Ulijte vodu, poklopite i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri.
  3. Umiješajte limunov sok prije posluživanja.
Prilog od krastavaca
FOTO: Shutterstock

Prilog od krastavaca

Osim variva, spremite ukusan i osvježavajući ljetni prilog koji će odlično ići uz meso, ribu ili bilo koje glavno jelo.

Neki se zasite i od samog priloga kada ljeti nemaju apetita.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije naribajte krastavac, posolite ga i ostavite oko 10 minuta kako bi otpustio višak vode.
  2. Potom pomiješajte krastavac s preostalim sastojcima i posipajte orasima.
Jela od krastavaca - recepti
FOTO: Shutterstock

Ljetna salata od krastavaca i mahuna

Još jedan prilog od krastavaca ili samostalna obrok salata dolazi u kombinaciji s mahunama koje se sve rjeđe nalaze na našem tanjuru, ali bez razloga. Nutritivne, ukusne i s ponešto biljnih proteina.

Sastojci:
Priprema
  1. Narežite krastavac na kolutove, idealno ribežom koji će napraviti tanke kolutove, te ih pomiješajte s mahunama i narezanim kuhanim jajetom.
  2. U zdjelici pomiješajte senf, maslinovo ulje, ocat, sol i papar.
  3. Prelijte preko mahuna s krastavcima, a po želji salatu dodatno ohladite u hladnjaku.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu