Jela od krastavaca: Pet laganih recepata za cijelo ljeto
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Krastavci su niskokalorično ljetno povrće bogato vodom, vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, osvježavajuće i spremno za svaku ljetnu obrok salatu. Međutim, krastavci su puno više od salate.
Fino varivo od krastavaca podsjeća nas na djetinjstvo. Zato donosimo nekoliko recepata za jela od krastavaca uz koje ćete iskoristiti sezonu svježih krastavaca.
Jela od krastavaca – recepti
Postoji nekoliko dobrih razloga zašto konzumirati krastavce svaki dan tijekom ljeta. Zbog volumena zahvaljujući vodi i vlaknima daju sitost te prirodno hidratiziraju organizam.
Podržavaju zdravlje srca, kožu čine ljepšom, mogu pomoći i u regulaciji šećera u krvi. Kako vam ne bi dosadili, napravite koji od predloženih recepata za jela od krastavaca.

Varivo od krastavaca s pire krumpirom
Ovo jednostavno varivo čisti kuhinju od standardnih namirnica koje morate potrošiti.
Sastojci za varivo:
- 2 krastavca
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 ribana mrkva
- 1 jušna žlica brašna
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 500 ml povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- svježi kopar
- maslinovo ulje.
Sastojci za pire:
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i mrkvu, a nakon nekoliko minuta dodajte narezane krastavce.
- Umiješajte brašno i mljevenu papriku te ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte oko 20 minuta, a zatim dodajte sol, papar i svježi kopar.
- Krumpir ogulite, skuhajte i zgnječite u pire s malo mlijeka i maslaca.
- Prelijte varivo od krastavaca preko pire krumpira.

Varivo od krastavaca i tikvica
Za lakšu varijantu variva od krastavaca ubacite i tikvice, jednako tako niskokalorično povrće neutralnog okusa koje se uklapa gotovo u svaki recept.
Sastojci:
- 1 krastavac
- 1 tikvica
- 1 manji krumpir (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica vrhnja za kuhanje
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte krumpir i nakon nekoliko minuta narezanu tikvicu i krastavac.
- Dodajte vodu i kuhajte oko 15 – 20 minuta.
- Pred kraj kuhanja umiješajte začine, vrhnje i posipajte svježim peršinom.

Varivo od krastavaca s lećom
Ovo varivo je idealno za dobru probavu jer začini poput kumina odlično djeluju na probavni sustav, a dodatak kurkume djeluje protuupalno.
Sastojci:
- 2 srednja krastavca
- 100 g crvene leće
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica kumina
- 400 ml vode ili temeljca
- sok pola limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i začine, a zatim dodajte krastavce i leću.
- Ulijte vodu, poklopite i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri.
- Umiješajte limunov sok prije posluživanja.

Prilog od krastavaca
Osim variva, spremite ukusan i osvježavajući ljetni prilog koji će odlično ići uz meso, ribu ili bilo koje glavno jelo.
Neki se zasite i od samog priloga kada ljeti nemaju apetita.
Sastojci:
- 1 krastavac
- 200 ml čvrstog jogurta
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- šaka sjeckanih oraha
- crni papar
- sol
- nekoliko listova svježe mente.
Priprema
- Najprije naribajte krastavac, posolite ga i ostavite oko 10 minuta kako bi otpustio višak vode.
- Potom pomiješajte krastavac s preostalim sastojcima i posipajte orasima.

Ljetna salata od krastavaca i mahuna
Još jedan prilog od krastavaca ili samostalna obrok salata dolazi u kombinaciji s mahunama koje se sve rjeđe nalaze na našem tanjuru, ali bez razloga. Nutritivne, ukusne i s ponešto biljnih proteina.
Sastojci:
- 1 svježi krastavac
- 200 g kuhanih zelenih mahuna
- 1 tvrdo kuhano jaje
- 1 jušna žlica senfa
- 1 čajna žličica vinskog octa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Narežite krastavac na kolutove, idealno ribežom koji će napraviti tanke kolutove, te ih pomiješajte s mahunama i narezanim kuhanim jajetom.
- U zdjelici pomiješajte senf, maslinovo ulje, ocat, sol i papar.
- Prelijte preko mahuna s krastavcima, a po želji salatu dodatno ohladite u hladnjaku.
Pročitajte i ove članke:
- Salate od krastavaca: Lagane za probavu, osvježavaju i pružaju sitost! Imamo recepte koje možete spremiti za posao, ali i plažu
- Jeli bismo je cijelo ljeto: Recept za savršenu salatu od krastavaca
- 5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Srčani udari postali su manje smrtonosni – evo što nas umjesto toga ubija
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja