Osam dokazanih zdravstvenih prednosti ananasa

prednosti ananasa

Ananas je više nego samo ukusno tropsko voće; također pruža brojne zdravstvene dobrobiti i koristi se u tradicionalnoj medicini stoljećima. Dostupan je svježi, smrznuti, konzervirani i sušeni

Kada birate konzervirani ananas, odlučite se za one pakirane u vlastitom soku kako biste izbjegli dodane šećere.

Bez obzira na to kako uživate u njemu – na žaru, svježem, smrznutom ili u smoothieju – dodavanje ananasa vašoj prehrani može biti korisno. Bogat kalcijem, manganom i vitaminom C, ananas je međuobrok pun nutrijenata.

Zdravstvene prednosti ananasa
FOTO: Shutterstock

Zdravstvene prednosti ananasa

Ananas je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav i djeluje kao antioksidans. Jedna šalica ananasa sadrži 78,9 mg vitamina C, što premašuje preporučenu dnevnu dozu za žene i gotovo je jednaka onoj za muškarce. Vitamin C potiče stvaranje kolagena, pomaže u zacjeljivanju rana i poboljšava apsorpciju željeza.

Iako postoje ograničeni dokazi da ananas pospješuje metabolizam, njegov niskokalorični, visoko hranjivi profil čini ga dobrim izborom međuobroka. Ananas je niskokaloričan, ne sadrži zasićene i transmasnoće i sadrži vlakna koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i potaknuti sitost, što potencijalno može dovesti do gubitka težine.

Ananas sadrži bromelain, enzim koji smanjuje upalu i pomaže probavu. Povijesno korišten za liječenje probavnih problema u Srednjoj i Južnoj Americi, bromelain također može pomoći kod proljeva i smanjiti oticanje nosa.

Ananas je vrhunski izvor mangana, neophodnog za održavanje jakih kostiju. Jedna šalica osigurava oko 76 % dnevne preporučene vrijednosti, pomažući u prevenciji osteoporoze i poboljšanju gustoće kostiju.

Ananas sadrži antioksidanse poput fenola, flavonoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv upala i slobodnih radikala, smanjujući rizik od bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i problema s očima.

S visokim sadržajem antioksidansa, ananas može pomoći u smanjenju rizika od raka borbom protiv slobodnih radikala. Prehrana bogata antioksidansima povezana je s manjim rizikom od raka.

Bromelain u ananasu ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od bolesti povezanih s kroničnom upalom, poput bolesti koronarnih arterija, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Konzumacija ananasa može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Studija je pokazala da su djeca koja su jela konzervirani ananas imala manje virusnih i bakterijskih infekcija, što sugerira da ananas može smanjiti vjerojatnost ili trajanje infekcija.

Nutritivni profil ananasa
FOTO: Shutterstock

Nutritivni profil ananasa

Nutritivni profil ananasa (po porciji od 1 šalice) je sljedeći:

  • kalorije – 83
  • proteini – jedan gram
  • ukupna masnoća – nula grama
  • ugljikohidrati – 26 g
  • vlakna – dva grama
  • šećer -16 grama.
Iako je ananas nutritivan, kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije, a njegov enzim bromelain može utjecati na određene lijekove.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti oko konzumiranja ananasa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu