Egzotično voće: Vrste u Hrvatskoj i što s njima?

Egzotično voće - vrste 

Kada spomenemo egzotično voće, prvo pomislimo na šarene boje, posebice žutu i narančastu, pomislimo na slatki okus i svježinu. Egzotično voće nazivamo još tropskim jer i dolazi s tropskog i suptropskog područja. 

U usporedbi s našim domaćim voćem, najčešće je egzotično voće neobična oblika, neko od njih je vrlo veliko, a drugo pak sitno. Boja i tekstura kore je posebno nešto što privlači pažnju. 

Primjerice, izgled ananasa po obliku i kori podsjeća nas na palmu. S druge strane, nakon što se prepolovi, neke vrste egzotičnog voća izgledaju predivno poput pitaje, odnosno zmajskog voća. 

Egzotično voće u Hrvatskoj nije novost, a iako ga se može naći na policama trgovina, mnogi i dalje iz navike kupuju samo poznato domaće voće. Međutim, kada je u pitanju određeno egzotično voće, vrste poput ananasa, kivija, kokosa i manga već su nekima postali standardni dio kupnje. 

Egzotično voće – vrste 

Donosimo popis egzotičnog voća kojeg možete pronaći u većim trgovinama. Pobliže ćemo se upoznati sa svakim od voća, a na vama je da mu date priliku, kušate i procijenite odgovaraju li vam takvi okusi. 

Ako želite u svoju prehranu uklopiti egzotično voće, vrste koje smo naveli u nastavku mogle bi vas zanimati.

Egzotično voće - vrste 
FOTO: Shutterstock

Ananas 

Ananas je kod nas dostupan u svježem obliku ili konzerviran, a može ga se pronaći i kao smrznuti u mješavini tropskog voća za smoothie. Ananas se poprilično udomaćio i više ga smatramo poznatim voćem. 

Međutim, važno je naglasiti nekoliko prednosti ananasa što će vas možda inspirirati da ga češće jedete. Naime, ananas je izvrsna namirnica kada vam probava nije najbolja, a naročito kad je riječ o probavi proteina.

Ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže razgradnju proteina, a vlakna koja sadrži sprečavaju zatvor. Osim navedenog, enzim bromelain djeluje protuupalno te pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sustava.

Ananas sadrži vitamin C važan za zdravlje kože i sintezu kolagena, a uz ovaj antioksidans sadrži i vitamin E. Nutritivni dio ananasa čine i pojedini vitamini B skupine te minerali kao što su željezo, kalij, mangan i bakar. 

Pročitajte članak “Kolači s ananasom: Osvježavajući i lagani, a olakšat će i probavu! Imamo 6 sočnih recepata, a za neke vam ne treba ni pećnica“.

Egzotično voće u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

Banana

Banana je zasigurno među najčešćim voćem koje kupujemo i jedemo. Na 100 g sadrži 89 kalorija, omiljeni je dodatak za smoothieje, u zobenim kašama ili pak u slasticama. Idealan je međuobrok, a jedna od najfinijih kombinacija su banana i kikiriki maslac. Veliku popularnost stekao je i takozvani banana kruh

Banana je posebice bogata magnezijem i kalijem pa ćemo je pojesti kada osjetimo grčeve u mišićima ili pak želimo potaknuti izbacivanje viška vode iz tijela. Kalij je elektrolit te pridonosi zdravlju srca. 

Banana je bogata vlaknima i ugljikohidratima i odličan je izbor prije fizičke aktivnosti ili kada nam je potrebna energija. Banana sadrži i vitamin B6 koji pridonosi dobrom raspoloženju jer potiče proizvodnju serotonina.

Čerimoja 
FOTO: Shutterstock

Čerimoja 

Možda se sada prvi put čuli za ovo egzotično voće koje će vas oduševiti kada vidite presjek u obliku srca. Ovo voće je posebna ekskluzivnost jer se njezini plodovi mogu brati tek nakon sedam godina.

Važno je napomenuti da se sjemenke ne jedu, dok su kora i plod jestivi. Čerimoja svoje porijeklo vuče iz Anda, a meso joj je kremasto i ukusno. Na 100 g sadrži 75 kalorija, a od vitamina posebno sadrži vitamin C, vitamin A i vitamin B1, B2,  B6 te vitamin E

Minerali koji su najviše zastupljeni u čerimoji su magnezij, kalij, fosfor, željezo i kalcij. Konzumacija čerimoje pridonosi zdravlju srca i očiju, dobroj probavi, zdravlju kostiju i kože. Iako se može konzumirati kao smoothie, voće se preporučuje jesti cijelo zbog udjela vlakana. 

Dragon fruit 
FOTO: Shutterstock

Dragon fruit 

Zmajsko voće, dragon fruit ili pitaja, možemo reći, jedno je od najljepših egzotičnih voća čija unutrašnjost oduzima dah.

Zanimljivo je da dragon fruit pripada obitelji kaktusa pa ovo voće sadrži i do 90 % vode. 

Sadrži oko 50 kalorija na 100 g. Dominantni vitamini u zmajskom voću su vitamin C, B1, B2 i B3, a minerali kalcij, kalij, fosfor, željezo i magnezij. Iako je zmajsko voće porijeklom iz Južne i Središnje Amerike, danas se proizvodi u azijskim zemljama.

Kada kupujete zmajsko voće, obratite pažnju da je čvrsto, ali blago mekano na dodir, bez smežuranih dijelova ili tamnih mrlja. Nakon kupnje potrošite ga unutar tjedan dana, a najbolje ga je jesti svježeg kao cijelo voće.  

Durian 
FOTO: Shutterstock

Durian 

Vjerojatno se pitate koje je to sad voće, ali kada ga upoznate moguće da vam se i neće svidjeti. No, dajmo mu priliku. Durian je voće specifična oblika s bodljama, a najproblematičniji dio čini njegov miris koji nije nimalo ugodan

Unatoč tome, smatra se kraljem voća zbog svoje veličine. Okusom podsjeća na badem. Stablo duriana može narasti čak do 40 m. Sadrži brojne vitamine i minerale od kojih se posebno ističu vitamin C i pojedini vitamini B skupine.

Konzumacija duriana podržava imunološki sustav, a kako sadrži antioksidanse štiti kardiovaskularni, probavni, koštani i živčani sustav. Zahvaljujući vitaminima B skupine pomaže u metabolizmu ugljikohidrata i masti

Guava 
FOTO: Shutterstock

Guava 

Guava potječe iz Središnje i Južne Amerike, a danas je šire rasprostranjena. Konzumira se svježa pri čemu sadrži jestivu koru. Kako bi se produžila svježina, dobro ju je čuvati u hladnjaku. 

Iako nije čest slučaj, moguće su alergije na ovo egzotično voće. Guava je iznimno bogata vitaminom C te se ubraja u voće koje sadrži upravo najviše vitamina C. Na 100 g sadrži 68 kalorija, a gotovo 80 % ovoga voća čini voda. 

Pored vitamina C, sadrži i vitamine A i B skupine te od minerala željezo, kalij, magnezij, fosfor i kalcij. Iznimno doprinosi jačanju imunološkog sustava posebice zbog udjela antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala. 

Kako ima nizak glikemijski indeks i dobar udio vlakana, guava pomaže u regulaciji šećera u krvi. Podrška je živčanom sustavu, zdravlju kože i srca. Okruglog je, ovalnog ili kruškolikog oblika, a promjer guave je oko 5 – 10 cm. 

Kaki 
FOTO: Shutterstock

Kaki 

Ako niste probali kaki, onda ste zasigurno za njega čuli. Ističe se svojom jarko narančastom bojom, a presjek kakija je predivan. Naziva se još azijskom šljivom, sadrži 70 kalorija na 100 g te oko 80 % vode. 

Zbog boje lako je zaključiti kako kaki obiluje vitaminom A, ali i drugim vitaminima topivim u mastima kao što su vitamin E i K. Sadrži i vitamin C i B6, a od minerala sadrži vrlo sličan udio minerala kao i prethodno egzotično voće. 

Odličan je izbor namirnice za dobru probavu, zdravlje očiju, a posebice za zaštitu kože od UV zračenja. Zbog niskog glikemijskog indeksa i vlakana pomaže u regulaciji šećera u krvi. Nezreli kaki treba držati na sobnoj temperaturi, a zreli u hladnjaku. 

Kivi 
FOTO: Shutterstock

Kivi 

Kivi je standardna lista voća za kupnju, posebice u zimskim mjesecima zbog vitamina C. Kivi je dobro jesti navečer jer će pomoći kvalitetnom snu.

Iako ga volimo dodati u zobenu kašu, nije preporučljivo miješati ga s mliječnim proizvodima. 

Naime, kivi zbog određenih enzima koje sadrži razgrađuje mliječne proteine što može dovesti do gorkog okusa. Osim vitamina C, sadrži vitamina A, E, K i B6. Od minerala posebno se ističu kalij, fosfor, željezo i magnezij. 

Pročitajte članak “Recepti s kivijem: Iskoristite sezonu citrusa koji regulira tlak, kolesterol i san! Imamo ideje za zdrave delicije“.

Kokos 
FOTO: Shutterstock

Kokos 

Sigurno se možemo podijeliti na one koji vole i one koji ne vole kokos. Prva skupina će obožavati sve od kokosa, od čokoladica s kokosom do sladoleda i mirisa kokosa u kozmetici. Kokosov orah sa slamkom jedno je od simbola ljeta i uživanja pored mora ili oceana. 

Pročitajte članak “Jednostavna torta od kokosa: Melem za nepce! Imamo recept za fantaziju od kokosa koja nas neodoljivo podsjeća na snijeg“.

Kokos potječe iz Azije, a na našem tržištu je prisutan kao svježi, u obliku brašna, mrvica, šećera, ulja, biljnog napitka i biljnog mlijeka iz konzerve. Međutim, valja napomenuti da se kokos ubraja u voće s najvećim brojem kalorija. 

Na 100 g kokos sadrži čak oko 260 kalorija zahvaljujući visokom udjelu masti. No, kokos sadrži i oko četiri grama proteina na 100 g, kalcij, kalij, magnezij, željezo i natrij pa je dobar izvor elektrolita što je važno kod prekomjernog znojenja ljeti

Liči 
FOTO: Shutterstock

Liči 

Drugi naziv za liči je zlatna jabuka ili azijska trešnja. Potječe iz južne Kine, ali danas je ovo voće šire rasprostranjeno. Osim kao voće, koristi se za koktele, u azijskim jelima. Na 100 g sadrži oko 66 kalorija, ponajviše je bogat vitaminom C

Zbog udjela antioksidansa pridonosi jačanju imunološkog sustava, zdravlju srca, no prekomjerna konzumacija kod pojedinaca može izazvati alergijske reakcije. Na sobnoj temperaturi izdržat će do sedam dana. 

Mango
FOTO: Shutterstock

Mango 

Mango je već poznato voće, jarke boje iznutra te s velikom neobičnom košticom. Lako je dostupan te se nekima okusom sviđa, a nekima ne. Stablo manga može dosegnuti čak 45 m, a Indija prednjači po proizvodnji manga.

Na 100 g sadrži oko 60 kalorija, bogat je vitaminom C i A, pojedinim vitaminima B skupine te mineralima kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom i natrijem. Samim time sadrži elektrolite pa je idealna namirnica ako smo ljeti fizički dosta aktivni.

Marakuja  
FOTO: Shutterstock

Marakuja  

Marakuja potječe iz Srednje i Južne Amerike i Australije, a danas se uzgaja šire, kao što je Azija, Havaji i Afrika. Na 100 g sadrži oko 97 kalorija pa ima više kalorija od banane. Dobar je izvor vlakana, vitamina C te ostalih vitamina i minerala koje sadrži općenito egzotično voće

Pojedine studije pokazuju kako marakuja može pomoći u lakšem snu i u borbi protiv anksioznosti zahvaljujući mogućem sedativnom učinku. Osim kao svježe voće, koristi se za sok, umake, slastice i razne deserte. 

Papaja 
FOTO: Shutterstock

Papaja 

Papaja je prepoznatljivo tropsko voće kruškolikog oblika sa zelenom korom i ružičasto narančastom unutrašnjošću. Porijeklo vuče iz Srednje i Južne Amerike te je dostupna tijekom cijele godine. 

Na 100 g sadrži tek 43 kalorije, a standardno sadrži vitamin C, vitamin A, pojedine vitamine B skupine, a od minerala posebice kalij, kalcij i magnezij. Pridonosi jačanju imunološkog sustava, zdravlju srca i regulaciji šećera u krvi. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu