Koje voće i povrće ima najviše vitamina C? Evo što konzumirati za jači imunitet, zdravu kožu i bolju apsorpciju željeza

Koje voće i povrće ima najviše vitamina C

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja jačanjem imunološkog sustava, promicanjem zdrave kože i pomaganjem u apsorpciji željeza. Ako se pitate koje voće i povrće ima najviše vitamina C, vjerojatno vam prve na pamet padaju naranče.

Dok se naranče često hvale kao glavni izvor ove esencijalne hranjive tvari, postoji raznolik niz namirnica koje sadrže snažnu količinu vitamina C.

Koje voće i povrće ima najviše vitamina C?

Istražimo neke ukusne i hranjive alternative narančama koje vam mogu pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za vitaminom C.

Jagode

Jagode nisu samo divan dodatak vašim jelima, već su i fantastičan izvor vitamina C. Prepune antioksidansa i vlakana, ove sočne bobice savršen su međuobrok ili slatki dodatak salatama i desertima.

Paprike babure, posebno crvene i žute varijante, bogate su vitaminom C
FOTO: Shutterstock

Paprike

Paprike babure, posebno crvene i žute varijante, bogate su vitaminom C. Također su dobar izvor vitamina A, B, E i K, kao i kalija, folata, mangana, fosfora i magnezija. Bilo da se uživaju sirove u salatama, punjene slanim nadjevima ili dodane krumpirićima, paprike babure pružaju živahan i ukusan način da povećate unos vitamina C.

Kivi

Kivi je maleno, zeleno voće s oštro-slatkim okusom i visokim sadržajem vitamina C. Ogulite i narežite ovo voće za osvježavajući međuobrok ili ga dodajte voćnim salatama i smoothiejima kako biste poboljšali okus i hranjivu vrijednost.

Guava

Guava, tropsko voće, opcija je bogata hranjivim tvarima za zadovoljavanje dnevnih potreba za vitaminom C. Njegov jedinstveni okus, kombinacija slatkoće i trpkosti, čini ga svestranim voćem u kojem se može uživati u svježem obliku, u soku ili dodavati voćnim salatama.

Pola šalice kuhane brokule ima oko 50 mg vitamina C
FOTO: Shutterstock

Brokula

Pola šalice kuhane brokule ima oko 50 mg vitamina C. Brokula nije samo izvor vitamina C, već pruža i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Ovo povrće iz porodice krstašica ukusno je kuhano na pari, pečeno ili dodano u salate, donoseći zadovoljavajuću hrskavost i zdravu dozu hranjivih tvari na vaš tanjur.

Papaja

Papaja je još jedno tropsko voće koje nije samo ukusno, već ima i visok sadržaj vitamina C. Uživajte u svježem voću, umiješajte ga u smoothieje ili ga dodajte voćnim salatama za povećanje ove bitne hranjive tvari uz tropski štih.

Grejp i klementine

Iako su naranče popularan izbor citrusa, ne zaboravite na njihove bliske rođake – grejp i klementine. Ovo voće ne samo da je bogato vitaminom C, već nudi i izvrsnu raznolikost okusa koji će očarati vaše okusne pupoljke.

Ananas, sa svojim sočnim i slatkim okusom, još je jedno tropsko voće koje doprinosi vašem unosu vitamina C
FOTO: Shutterstock

Ananas

Ananas, sa svojim sočnim i slatkim okusom, još je jedno tropsko voće koje doprinosi vašem unosu vitamina C. Uživajte u njemu u svježem obliku, dodajte ga voćnim salatama ili ga umiješajte u osvježavajuće smoothieje kako biste maksimalno iskoristili njegove nutritivne prednosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Mattheis, C. (2023). 9 Vitamin C Foods (Besides Oranges). Health.
  2. Zelman, K. M. (2023). Foods With Vitamin C Besides Oranges. WebMD.
  3. Eckelkamp, S. i Haase, M. (2022). 15 Foods With More Vitamin C Than an Orange to Maximize Your Benefits. Prevention.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu