Trihotilomanija – uzroci, simptomi i liječenje

trihotilomanija

Trihotilomanija je neodoljiva potreba za vađenjem kose iz vlasišta, obrva ili drugih dijelova vašeg tijela. Povlačenje kose iz vlasišta često ostavlja ćelave dijelove.

Kod nekih osoba trihotilomanija može biti blaga I većinom kontrolirana. Za druge, ovaj nagon je prevelik i može biti popraćen značajnim nevoljama. Neki tretmani liječenja pomažu ljudima da smanje ovaj nagon ili ga u potpunosti zaustave.

 

Simptomi trihotilomanije

Znakovi i simptomi trihotilomanije često uključuju:

  • Opetovano povlačenje kose, obično i obrva ili trepavica, ali može biti i iz drugih dijelova tijela
  • Jak poriv za povlačenjem kose, praćen olakšanjem nakon što je kosa povučena
  • Ćelava područja na koži ili drugim dijelovima tijela
  • Rijetke ili nestale trepavica ili obrve
  • Žvakanje izvučene kose
  • Igranje sa izvučenom kosom
  • Trljanje izvučene kose preko očiju i lica

Većina ljudi sa ovim poremećajem kosu povlače kada ih nitko ne vidi i većinom to pokušavaju sakriti od drugih.

Za neke ljude, povlačenje kose je namjerno i usredotočeno. Osobe sa ovim poremećajem su svjesne da mogu razviti čak i posebne rituale za to. Druge osobe povlače svoju kosu nesvjesno. Ista osobe može učiniti oboje, ovisno o raspoloženju. Na primjer, usredotočeno povlačenje kose može se dogoditi kada ste isfrustrirani u automobile. Ili možda nesvjesno povlačite kosu kada vam je dosadno.

 

Uzroci  trihotilomanije

Uzrok trihotilomanije je nepoznat. No, poput mnogih složenih poremećaja, trihotilomanija vjerojatno proizlazi iz kombinacije i okolnih čimbenika. Također, abnormalnosti u prirodnim kemikalijama mozga serotinom i dopaminom mogu igrati značajnu ulogu u trihotilomaniji.

 

Liječenje trihotilomanije

Istraživanje na području trihotilomanije je ograničeno. Trenutni pristupi su usredotočeni na:

  • Psihoterapiju – oblik psihoterapije se zove preokret navika i može biti učinkovit tretman za trihotilomaniju. Ovaj tip terapije pomaže vam da naučite prepoznavati situacije u kojima postoji velika vjerojatnost da ćete vući kosu i kako taj nagon zamijeniti sa nečim drugim poput stiskanja šake dok taj nagon ne prođe. Ponekad element drugih terapija mogu biti pomiješani sa terapijom preokreta navika.
  • Lijekove – vaš liječnik također može preporučiti da uzmete antidepresive, kao što su kloripraminom (anafranil).
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trihotilomanija, cupanje kose, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu