Ginekomastija: Simptom koji zahvaća do 57 % muškaraca! Evo što uzrokuje rast grudi, što je pseudoginekomastija i koliko košta operacija

Ginekomastija

Ginekomastija je benigni rast mliječne žlijezde kod muškaraca, no može se javiti i kod žena. Može obuhvatiti samo jednu, ali i obje strane. Razlikuje se od tzv. pseudoginekomastije (lipomastija) koja nastaje uslijed prekomjerne težine od povećanog stvaranja masnog tkiva u području prsa.

Ginekomastija nije uvijek patološka, ali može prirodno doći u određenim fazama života kod dječaka ili muškaraca.

Ginekomastija – što je?

Ginekomastija podrazumijeva muško povećanje grudi patološkog ili prirodnog uzroka, promjera dva centimetra ili više.

U tom procesu raste žljezdano tkivo koje, kao kod adolescentnih djevojaka, prolazi kroz različite faze povećanjem hormona estrogena ili manjka androgena.

Liječnici razlikuju oblike ginekomastije na temelju njihovih uzroka. Ovisno o tome radi li se o fiziološkom (novorođenčad, pubertet, starenje) ili patološkom procesu (lijekovi, steroidi), liječnik preporučuje tretiranje ginekomastije.

Pri rutinskim fizikalnim pregledima uočava se u 36 – 57 % muškaraca.
Ginekomastija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Ginekomastija – simptomi

Ginekomastija kod muškaraca može se pojaviti na jednoj ili obje strane u području prsa. Ginekomastija je zapravo simptom, a ne nezavisna bolest. Potrebno je pronaći okidač kako bi se odredila prikladna terapija.

Ginekomastija može dovesti do subjektivnih simptoma kao što su:

Također, ginekomastija može značiti samo povećanje veličine jedne ili obje mliječne žlijezde bez drugih nelagoda. Može se javiti i sekrecija iscjetka nalik mlijeku, kao i povećanje promjera areole bradavice.

Ginekomastija u pubertetu može biti veliki psihički teret. 

Ginekomastija – uzroci

U većini slučajeva temeljna bolest, normalni (fiziološki) procesi tijela, lijekovi ili psihoaktivne tvari mijenjaju omjer testosterona (androgena) i estrogena u organizmu.

Normalne razine kod mladih muškaraca jesu:

 • testosteron – 6 ng/ml krvi (ng/ml)
 • estrogen – 20 – 40 pg/ml krvi (pg/ml).

Kada je ginekomastija u pitanju, omjer testosterona i estrogena je puno veći. Tkivo mliječne žlijezde vrlo je osjetljivo na fluktuacije muške hormonske ravnoteže pa može dovesti do rasta grudi.

Važno je odvojiti fiziološku ginekomastiju od pseudoginekomastije jer se kod navedenog poremećaja masnoće prikupljaju u području prsa zbog prekomjerne težine. 

Ginekomastija kod djece i novorođenčadi

Oko 60 – 90 % novorođene muške djece ima lagano povećane grudi u prvim tjednima života. Međutim, to je privremena pojava i nestaje nakon nekoliko tjedana do mjeseci. Muška djeca dolaze u dodir s majčinim (ženskim) hormonima tijekom trudnoće i prvih nekoliko tjedana života.

Estrogen prolazi kroz posteljicu i majčino mlijeko do djeteta. Djetetova jetra ovaj hormon u prvim tjednima života ne može učinkovito razgraditi, tako estrogen u početku ima veći utjecaj na razvoj djeteta i može doći do blagog povećanja grudi.

Djeca kod kojih simptomi potraju do druge godine života imaju povećan rizik od nastanka pubertetske ginekomastije.

Ginekomastija u pubertetu
FOTO: Shutterstock

Ginekomastija u pubertetu

Tijekom puberteta kod nekih dječaka (48 – 64 %) pojavljuje se ginekomastija. I u ovom je slučaju odgovorna promijenjena ravnoteža spolnih hormona. Tijekom velikih promjena hormona u pubertetu udio ženskih spolnih hormona sve se više povećava. Često je jednostrana i asimetrična, a žlijezde mogu biti osjetljive na pritisak. Simptomi se povlače do 18. godine života.

Ako ginekomastija perzistira i nakon 18. godine života, treba razmotriti i drugu etiologiju (razne supstance i dodaci prehrani).

Pubertetska ginekomastija često negativno utječe na dječje samopouzdanje.

Ginekomastija uslijed starenja

Pojavljuje se u više od 50 % muškaraca starijih od 50 godina. U starijoj se dobi udio masnoća u organizmu povećava, a proizvodnja testosterona se smanjuje. Enzim aromataza, koji je obilan u masnom tkivu, pretvara testosteron u estrogen. Navedeni procesi zajedno mogu potaknuti rast tkiva mliječne žlijezde.

Ovaj oblik rasta grudi često se pogoršava pretilošću.

Nasljedna ginekomastija

Kod nekih se muškaraca javlja problem proizvodnje ili prerade hormona, npr. enzimi ne mogu oblikovati određene predstupnjeve muškog spolnog hormona ili nedostaju oba testisa koji su glavni proizvođači testosterona.

U takvim su slučajevima u obiteljskoj anamnezi prisutni “muškarci s grudima”. Ponekad nedostaju sekcije DNK-a ili je u pitanju duplikacija (ženskog) X kromosoma (Klinefelterov sindrom). 

Ginekomastija kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Ginekomastija i kronične bolesti

Hormonska ravnoteža organizma može biti poremećena zbog bolesti. Ovdje osobito važnu ulogu igra jetra koja je odgovorna za razgradnju hormona, posebno estrogena.

Kod jetrenih bolesti, kao što je ciroza jetre, postoji višak ženskih hormona, a uz to se pojavljuje i ginekomastija. Uzrok ginekomastije u cirozi jetre nije jasan i vjerojatno je multifaktorski.

Bubrezi također mogu uzrokovati ginekomastiju. U slučaju bubrežne insuficijencije promijenjena filtracija također utječe na ravnotežu hormona, odnosno smanjeno lučenje testosterona. Hemodijaliza dovodi do djelomičnog povlačenja ginekomastije uzrokovane malnutricijom

Kod endokrinih poremećaja, točnije hipertireoze (prejako izlučivanje hormona štitnjače), koja potiče stvaranje viška estrogena, može doći do povećanja grudi.

Kod teške neuhranjenosti, npr. u anoreksiji, razina testosterona drastično opada, a jetra više nema normalnu funkciju. Ako se nakon takve faze gladi prelazi na normalnu prehranu, razina hormona i dalje će biti poremećena neko vrijeme, što može voditi do ginekomastije. Međutim, organizam se vraća u normalno stanje kroz 1 – 2 godine.

Gubitak jednog ili oba testisa također može promijeniti odnos testosterona/estrogena i dovesti do ginekomastije.

Ginekomastija i rak

Neki tumori sami proizvode određenu količinu funkcionalnih hormona pa organizmom cirkulira prekomjerna količina hormona. Ponekad se radi o spolnim hormonima ili supstancama koje se javljaju samo kod trudnoće. Kao rezultat toga može doći do rasta dojke i razvoja ginekomastije.

Rak dojke može se pojaviti i kod muškaraca. Rjeđi je nego kod žena pa se često kasno prepoznaje. Za ginekomastiju koja je uzrokovana tumorom tipična je pojava akutne i jednostrane boli i osjećaja napetosti.

Ginekomastija – tablete, psihoaktivne tvari, kozmetika

Vrlo čest uzrok ginekomastije je vanjski unos hormona ili tvari koje utječu na ravnotežu hormona. Također, neki lijekovi za srce, antibiotici ili antidepresivi mijenjaju ravnotežu hormona.

Istražuje li liječnik pacijenta s ginekomastijom, mora ispitati eventualnu zlouporabu psihoaktivnih tvari (marihuana, heroin) jer obje, ako se konzumiraju dulje vrijeme, vode do ginekomastije. Čak i teška i dugotrajna konzumacija alkohola može biti uzrok hormonskog poremećaja s ginekomastijom.

Ginekomastija - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Ginekomastija – dijagnoza

Najvažniji alat liječnika kod ginekomastije je intervju s pacijentom. Do ginekomastije najčešće dolazi uzimanjem lijekova ili psihoaktivnih tvari. S druge strane, riječ može biti o prirodnom procesu tijekom puberteta. Zbog toga kod dječaka mlađih od 15 godina obično nije potrebna daljnja dijagnostika.

Važan korak u dijagnozi je palpacija – metoda pregleda dodirom dijela tijela. Tako liječnik može razlikovati žljezdano tkivo od jednostavnog masnog tkiva i procijeniti postoji li abnormalni rast tkiva mliječne žlijezde. 

Potrebno ju je razlikovati od pseudoginekomastije koja je mekše konzistencije i nalazimo je u muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom.

Pregled je najbolje obaviti u ležećem položaju s rukama sklopljenim ispod glave. U bolesnika s ginekomastijom palpira se mekano, elastično tkivo, grozdaste konzistencije, smješteno koncentrično oko areole.

Neki liječnici traže i ultrazvučni pregled koji je važan za uvid i procjenu produkcijskih mjesta hormona.

Osim toga, liječnik dodaje osobitu važnost:

 • testu krvi
 • vrijednostima jetre i bubrega
 • razini hormona estrogena i testosterona i njihovih razgradnih produkata.

Rendgen ili CT prsnog koša može također biti od pomoći u određenim vrstama ginekomastije ili kod sumnje na tumor. Jednostrana ginekomastija s tvrdim dijelovima tkiva povećava sumnju na rak dojke pa je potrebna mamografija.

Kromosomska analiza može dokazati genetski poremećaj. Ipak, zbog troškova se ova pretraga obavlja samo ako postoje dodatni dokazi u prilog genetici.

Ginekomastija – liječenje

Liječenje ginekomastije ovisi o uzroku bolesti. Često je riječ o privremenoj pojavi koja ne zahtijeva liječenje. Ako je uzrok poznat i izlječiv, pokušava se ponovno ispraviti ravnoteža hormona:

 • promjenom prehrane
 • uklanjanjem skrivenih vanjskih izvora estrogena
 • lijekovima
 • blokadom estrogena ili nadomjesnom terapijom testosterona – učinkovita samo prvih nekoliko mjeseci.
Ako je uzrokovana lijekovima, prekida se korištenje istih ako je to moguće.
Ginekomastija - operacija
FOTO: Shutterstock

Ginekomastija – operacija

Operacija se provodi pod lokalnom ili općom anestezijom. Odluku donose pacijent i anesteziolog. Opseg i očekivano trajanje postupka također imaju važnu ulogu. Zahvat traje sat – sat i pol, ali pacijent mora, ovisno o vrsti anestezije, doći večer prije zahvata u bolnicu.

Operaciju ginekomastije obično izvodi plastični kirurg. Riječ je o malom rezu u području bradavice.

Tijekom operacije ginekomastije uklanjaju se žljezdano tkivo i masno tkivo, iako može doći do recidiva.

Mogu se pojaviti senzorni poremećaji na području grudi, odumrijeti dijelovi bradavice, a bradavice se mogu i upaliti. Drugi rizik operacije je kasnija asimetrija grudi. Zbog toga pitanje kirurškog zahvata treba dobro razmotriti.

Ginekomastija – cijena operacije

Cijena operacije u privatnim klinikama je oko 2.700 eura. Ako se radi o pseudoginekomastiji, izvodi se liposukcija čija je cijena slična.

Ginekomastija – HZZO

Operacija se može obaviti i besplatno preko HZZO-a ako je riječ o fiziološkoj ginekomastiji.

Ginekomastija – prirodni lijek ne postoji

Prirodnim lijekovima se mogu isključivo tretirati uzroci nastanka ginekomastije, ali ne i sama ginekomastija. Nakon izlječenja temeljne bolesti (uzroka), povećane grudi i dalje ostaju pa je potreban operacijski zahvat. Uvijek je dobrodošlo sljedeće:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Newman, T. (2023). Everything you need to know about gynecomastia (enlarged breasts in men). Medical News Today.
 2. Kahn, A. (2022). Gynecomastia (Breast Enlargement in Males). Healthline.
 3. Gynecomastia. (2022). WebMD.
 4. Enlarged Male Breast Tissue (Gynecomastia). (2021). Cleveland Clinic.
 5. Novak, A. i Kaštelan, D. (2017). Klinički pristup ginekomastiji. Liječnički vjesnik, 139: 3–4.

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ginekomastija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu