Crveni radič: Recepti koje će vaša jetra obožavati

Crveni radič - recepti

Crveni radič nekima nije omiljeno povrće zbog svojeg gorkog okusa, ali daje brojne nutritivne benefite za naše tijelo. Potječe iz susjedne Italije, a svoju popularnost je posebice doživio u regijama Treviso i Veneto. 

Crvena boja radiča rezultat je prilagodbe klimatskim uvjetima, ali i selekcije, te se uzgaja u različitim oblicima, ovisno o sorti.

Sezona radiča je otprilike od rujna do veljače, a hladna klima pogoduje njegovoj crvenoj boji i gorčini. 

Pročitajte članak “Sezonsko voće i povrće po mjesecima – imamo cijelu tablicu!“.

Na 100 g radiča dolaze tek 23 kalorije, a obiluje vitaminom C, vitaminom K, folatima, kalijem, bakrom i manganom. Crvena boja upućuje na sadržaj antioksidansa, i to antocijana s protuupalnim svojstvima. 

Ako volite crveni radič, recepti u nastavku će vas oduševiti.

Crveni radič – recepti 

Kada su u pitanju recepti s crvenim radičem, obično nam prvo napamet padaju salate, no crveni radič može poslužiti za izradu umaka, a moguće je pripremiti i pečeni crveni radič. Evo nekoliko kulinarskih ideja s crvenim radičem. 

Pečeni crveni radič
FOTO: Shutterstock

Pečeni crveni radič

Za jedan neobičan, a odličan i zdrav prilog pripremite pečeni crveni radič. Osnovni sastojci poput meda, maslinovog ulja i parmezana maskirat će gorčinu.

Sastojci:
Priprema
  1. Radič prerežite napola, dobro ga operite, uklonite oštećene dijelove i prosušite ga.
  2. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, med, sol i papar
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  5. Na lim stavite prepolovljeni radič, a zatim svaku polovicu premažite kistom napravljene mješavine
  6. Pecite do 20 minuta u pećnici dok listovi ne postanu karamelizirani.
  7. Kad je pečen, posipajte ga parmezanom i orasima. 
Umak od crvenog radiča
FOTO: Shutterstock

Umak od crvenog radiča 

Tko bi rekao da salata može poslužiti i za izradu umaka, ali evo jedne odlične ideje kada želite svoje kulinarsko znanje podići na viši nivo. 

Sastojci:
Priprema
  1. Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon dvije minute dodajte češnjak.
  3. U tavu luku i češnjaku dodajte trakice radiča i dinstajte oko sedam minuta
  4. Potom, dodajte bijelo vino i kuhajte oko tri minute dok ne ispari. 
  5. Zatim, ulijte biljno vrhnje i kuhajte oko pet minuta pa dodajte i muškatni oraščić
  6. Umiješajte ribani parmezan, sol i papar.
  7. Ako želite u potpunosti umak glatke teksture, umak dodatno izblendajte u blenderu.  
Zimska salata s crvenim radičem
FOTO: Shutterstock

Zimska salata s crvenim radičem 

Općenito je gorko povrće odlično za jetru. Stoga dajte svojoj jetri podršku nakon blagdana kroz obrok salate i gorko povrće. Ova kombinacija sastojaka malo će zamaskirati gorčinu. 

Sastojci:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
  2. U zdjeli pomiješajte matovilac, trakice radiča, ploške jabuke i naranče.
  3. Na tavi kratko tostirajte orahe
  4. U zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev
  5. Prelijte salatu preljevom i pomiješajte.
  6. Na vrh dodajte mrvljeni kozji sir, tostirane orahe i sjeckane smokve. 
Umak od crvenog radiča za tjesteninu ili njoke
FOTO: Shutterstock

Umak od crvenog radiča za tjesteninu ili njoke 

Ako volite crvene umake za tjestenine, ali se želite odmoriti od rajčice, spremite ovaj neodoljiv i okusima bogat umak s crvenim radičem.  

Obično jelo izgledat će kao da je napravljeno u prestižnom restoranu.

Sastojci:
Priprema
  1. Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko tri minute, a potom dodajte i češnjak te dinstajte jednu minutu.
  3. Ubacite trakice crvenog radiča i dinstajte oko sedam minuta. 
  4. Ulijte povrtni temeljac, dodajte orahe i kuhajte oko pet minuta. 
  5. Dodajte zobeno vrhnje i plavi sir te kuhajte dok se umak ne zgusne. 
  6. Dodajte još i začine, a za potpuno glatku teksturu izblendajte umak.
  7. Poslužite uz njoke ili tjesteninu. 
Pečeni crveni radič s limunom i krušnim mrvicama
FOTO: Shutterstock

Pečeni crveni radič s limunom i krušnim mrvicama 

Još jedna ideja za pečeni crveni radič dolazi u kombinaciji s krušnim mrvicama koje će dati savršenu teksturu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Radič operite, prerežite na četvrtine i osušite. 
  2. U zdjelici pomiješajte sok i koricu limuna, maslinovo ulje, češnjak, sol, papar i čili.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  5. Na lim stavite četvrtine radiča, a zatim svaku polovicu premažite kistom napravljene mješavine
  6. Pecite oko 20 minuta, a za to vrijeme spremite krušne mrvice
  7. Zagrijte žličicu maslinovog ulja i dodajte krušne mrvice te ih pržite oko tri minute dok ne postanu hrskave. 
  8. Kad je radič pečen, preko dodajte krušne mrvice. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu