Crveni radič: Recepti koje će vaša jetra obožavati
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Crveni radič nekima nije omiljeno povrće zbog svojeg gorkog okusa, ali daje brojne nutritivne benefite za naše tijelo. Potječe iz susjedne Italije, a svoju popularnost je posebice doživio u regijama Treviso i Veneto.
Crvena boja radiča rezultat je prilagodbe klimatskim uvjetima, ali i selekcije, te se uzgaja u različitim oblicima, ovisno o sorti.
Pročitajte članak “Sezonsko voće i povrće po mjesecima – imamo cijelu tablicu!“.
Na 100 g radiča dolaze tek 23 kalorije, a obiluje vitaminom C, vitaminom K, folatima, kalijem, bakrom i manganom. Crvena boja upućuje na sadržaj antioksidansa, i to antocijana s protuupalnim svojstvima.
Ako volite crveni radič, recepti u nastavku će vas oduševiti.
Crveni radič – recepti
Kada su u pitanju recepti s crvenim radičem, obično nam prvo napamet padaju salate, no crveni radič može poslužiti za izradu umaka, a moguće je pripremiti i pečeni crveni radič. Evo nekoliko kulinarskih ideja s crvenim radičem.
Pečeni crveni radič
Za jedan neobičan, a odličan i zdrav prilog pripremite pečeni crveni radič. Osnovni sastojci poput meda, maslinovog ulja i parmezana maskirat će gorčinu.
Sastojci:
- 2 glavice crvenog radiča
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- 2 čajne žličice meda
- 2 jušne žlice ribanog parmezana
- 2 jušne žlice grubo sjeckanih oraha
- crni papar
- sol.
Priprema
- Radič prerežite napola, dobro ga operite, uklonite oštećene dijelove i prosušite ga.
- U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, med, sol i papar.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Na lim stavite prepolovljeni radič, a zatim svaku polovicu premažite kistom napravljene mješavine.
- Pecite do 20 minuta u pećnici dok listovi ne postanu karamelizirani.
- Kad je pečen, posipajte ga parmezanom i orasima.
Umak od crvenog radiča
Tko bi rekao da salata može poslužiti i za izradu umaka, ali evo jedne odlične ideje kada želite svoje kulinarsko znanje podići na viši nivo.
Sastojci:
- 1 glavica crvenog radiča
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 30 g ribanog parmezana
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol.
Priprema
- Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon dvije minute dodajte češnjak.
- U tavu luku i češnjaku dodajte trakice radiča i dinstajte oko sedam minuta
- Potom, dodajte bijelo vino i kuhajte oko tri minute dok ne ispari.
- Zatim, ulijte biljno vrhnje i kuhajte oko pet minuta pa dodajte i muškatni oraščić.
- Umiješajte ribani parmezan, sol i papar.
- Ako želite u potpunosti umak glatke teksture, umak dodatno izblendajte u blenderu.
Zimska salata s crvenim radičem
Općenito je gorko povrće odlično za jetru. Stoga dajte svojoj jetri podršku nakon blagdana kroz obrok salate i gorko povrće. Ova kombinacija sastojaka malo će zamaskirati gorčinu.
Sastojci:
- 1 glavica crvenog radiča
- 1 šalica matovilca
- 1 oguljena naranča (narezana na ploške)
- 1 jabuka (narezana na ploške)
- 50 g sjeckanih oraha
- 50 g kozjeg sira
- 3 suhe smokve (nasjeckane).
Sastojci za preljev:
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 jušna žlica meda
- sok polovice naranče
- crni papar
- sol.
Priprema
- Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
- U zdjeli pomiješajte matovilac, trakice radiča, ploške jabuke i naranče.
- Na tavi kratko tostirajte orahe.
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev.
- Prelijte salatu preljevom i pomiješajte.
- Na vrh dodajte mrvljeni kozji sir, tostirane orahe i sjeckane smokve.
Umak od crvenog radiča za tjesteninu ili njoke
Ako volite crvene umake za tjestenine, ali se želite odmoriti od rajčice, spremite ovaj neodoljiv i okusima bogat umak s crvenim radičem.
Obično jelo izgledat će kao da je napravljeno u prestižnom restoranu.
Sastojci:
- 1 glavica crvenog radiča
- 1 poriluk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 50 g mljevenih oraha
- 100 ml zobenog vrhnja
- 100 ml povrtnog temeljca
- 50 g plavog sira
- prstohvat timijana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Radič operite, potom odrežite tvrdi dio, a ostatak radiča narežite na trakice.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko tri minute, a potom dodajte i češnjak te dinstajte jednu minutu.
- Ubacite trakice crvenog radiča i dinstajte oko sedam minuta.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte orahe i kuhajte oko pet minuta.
- Dodajte zobeno vrhnje i plavi sir te kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Dodajte još i začine, a za potpuno glatku teksturu izblendajte umak.
- Poslužite uz njoke ili tjesteninu.
Pečeni crveni radič s limunom i krušnim mrvicama
Još jedna ideja za pečeni crveni radič dolazi u kombinaciji s krušnim mrvicama koje će dati savršenu teksturu.
Sastojci:
- 2 glavice crvenog radiča
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- korica jednog limuna
- 3 jušne žlice krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 30 g ribanog parmezana
- prstohvat čilija
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Radič operite, prerežite na četvrtine i osušite.
- U zdjelici pomiješajte sok i koricu limuna, maslinovo ulje, češnjak, sol, papar i čili.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Na lim stavite četvrtine radiča, a zatim svaku polovicu premažite kistom napravljene mješavine.
- Pecite oko 20 minuta, a za to vrijeme spremite krušne mrvice.
- Zagrijte žličicu maslinovog ulja i dodajte krušne mrvice te ih pržite oko tri minute dok ne postanu hrskave.
- Kad je radič pečen, preko dodajte krušne mrvice.
Pročitajte i ove članke:
- Zimsko povrće: 13 “faca” koje se trebaju naći na tanjuru
- Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići
- Tako fino! 5 brzinskih recepata uz koje ćete zavoljeti povrće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Hara nova varijanta norovirusa! Evo koji su simptomi
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja