Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići

Zdrava jela od povrća

Bez povrća nema zdravlja. Povrće je prioritet u pravilnoj prehrani i baza našeg tanjura. U glavnim obrocima povrće bi trebalo zauzimati polovicu tanjura, dok preostale dvije četvrtine otpadaju na proteine i složene ugljikohidrate

Da bismo unosili dovoljno vlakana i mikronutrijenata u organizam, povrće trebamo jesti baš svaki dan. Osim na svakodnevnom unosu povrća, naglasak je i na samoj raznolikosti povrća po bojama i vrsti. 

Dakle, dugine boje na tanjuru znače antioksidanse, različiti spektar vitamina i minerala. Uključite u svoje obroke zeleno, crveno, bijelo, narančasto, ljubičasto, žuto i drugo povrće. Boje povrća ukazuju na brojne antioksidanse i korisne tvari, kao što je likopen u crvenom povrću poput rajčice ili pak klorofil u zelenom. 

Bez povrća nema zdravlja
FOTO: Shutterstock

Naravno, ne moramo jesti određeno povrće koje ne volimo, no ipak je važno ne odbaciti povrće kao posebnu grupu namirnica u piramidi pravilne prehrane. Osim po vrsti i bojama, povrće nam je značajno i po okusu. Tako gorko povrće blagotvorno djeluje na jetru. 

Ako baš ne volite povrće, tada treba biti kreativan i naći načina kako pripremiti povrće na ukusan način ili kako zamaskirati njegov okus. Jedan od načina su smoothieji, ali oni nisu idealan način unosa povrća zbog nedostatka vlakana koja se unište prilikom blendanja

Isto vrijedi i za krem juhe u kojima je povrće izmiksano. Ipak, i to je bolja opcija nego uopće ne jesti povrće. No, probajte kuhana jela od povrća u kojima povrće može izgubiti gorak okus te postati, u kombinaciji s drugim namirnicama, ukusno. 

Također, poigrajte se s prirodnim začinima i domaćim umacima koji će svako jelo od povrća učiniti ukusnim. Svakako birajte prirodne začine poput mediteranskih, bez dodatka soli i pojačivača okusa.

Zdrava jela od povrća

U nastavku donosimo sedam recepata za zdrava jela od povrća

Povrće na žaru
FOTO: Shutterstock

Povrće na žaru

Krenimo od jednog ukusnog recepta – povrća na žaru. Ovo je omiljeni način pripreme povrća za većinu. Povrće na žaru poslužite uz nemasne izvore proteina poput bijelog mesa ili ribe te po želji uz kuhanu žitaricu po izboru. 

Sastojci:
Priprema
  1. Paprike narežite na trakice, a tikvicu i patlidžan na kolutove
  2. U zdjelici pomiješajte sve začine te 1 – 2 jušne žlice maslinovog ulja
  3. Premažite povrće maslinovim uljem sa začinima i pecite na žaru s obje strane dok ne omekša
Wok s povrćem
FOTO: Shutterstock

Umak u woku

Idući recept dolazi u kombinaciji s jednim zanimljivim umakom u woku. Dodajte i komadiće piletine ili dimljenog tofua te integralne rezance. 

Sastojci:
Sastojci za umak:
  • 1/3 šalice sojinog umaka sa smanjenim udjelom natrija
  • 1 čajna žličica kokosovog šećera
  • 1 čajna žličica svježe mljevenog đumbira
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • 1/4 čajne žličice pahuljica paprike
Priprema
  1. Sve sastojke za umak pomiješajte i ostavite sa strane.
  2. U zagrijanom woku na maslinovom ulju najprije dinstajte oko sedam minuta brokulu i mrkvu, potom dodajte papriku, šampinjone i mahune te dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Povrće treba ostati hrskavo. 
  3. Prelijte umak preko povrća i pomiješajte te poslužite
Brzi ručak od povrća
FOTO: Shutterstock

Brzi ručak od povrća u obliku obrok salate

Brzi ručak od povrća lako se pravi u obliku obrok salati. Ova varijanta je idealna za toplije dane, no može se spremiti i u polutoploj varijanti. 

Sastojci:
  • 1 šalica rikole
  • pola glavice crvenog luka (narezanog na kolutove)
  • pola šalice graha iz konzerve
  • 2 kuhana krumpira (narezana na ploške)
  • 2 – 3 kuhana jaja (narezana na ploške)
  • 1 jušna žlica bučinog ulja
  • crni papar
  • sol
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke i začinite bučinim uljem, s malo soli i papra.
  2. Dodajte još topla jaja i krumpir za topli obrok. 
jela od povrća bez mesa
FOTO: Shutterstock

Povrće s tofuom i tjesteninom

Kad su u pitanju jela od povrća bez mesa, ovo toplo jelo dolazi u kombinaciji s tofuom koji je bogat proteinima i siromašan mastima. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak pa dodajte cvjetaču, grašak i šparoge te dinstajte oko osam minuta dok povrće ne omekša.
  2. Dok se povrće dinsta, skuhajte tjesteninu prema uputama te je nakon kuhanja ocijedite
  3. Sezamove sjemenke lagano tostirajte na tavi dok ne pozlate
  4. Povrću dodajte tofu i kuhanu tjesteninu, začinite i pomiješajte.
  5. Poslužite i posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama. 
Riba s povrćem iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Riba s povrćem iz pećnice

Ljubiteljima ribe savršeno će odgovarati riba s povrćem iz pećnice s daškom Mediterana. 

Sastojci:
  • 4 filea oslića
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • pola šalice maslina
  • 1 žuta paprika (narezana na trakice)
  • 1 crveni luk (narezan na kolutove)
  • 3 režnja češnjaka (sjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • crni papar
  • origano
  • sok jednog limuna
  • sol.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U posudu za pečenje stavite dovoljno velik papir za pečenje i posložite ravnomjerno sve narezno povrće, a preko stavite filete oslića.
  3. U posudi pomiješajte maslinovo ulje s usitnjenim češnjakom, limunovim sokom i začinima te prelijte preko ribe i povrća.
  4. Oblikujte uz pomoć papira za pečenje bombon ili paketić te pecite u pećnici do 25 minuta
Jela od povrća i mesa
FOTO: Shutterstock

Jelo od povrća na žlicu 

Omiljena povrtna jela na ovim prostorima su razna variva s povrćem i mesom. Jela od povrća i mesa savršena su kombinacija proteina i vlakana

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte kockice piletine i dinstajte dok ne posmeđi. 
  2. Dodajte krumpir, grašak, mrkvu, rajčicu i brokulu te pomiješajte, a onda dodajte i temeljac te začine
  3. Ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta, a pred kraj kuhanja dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene.
  4. Prije posluživanja posipajte peršinom te poslužite uz krišku domaćeg kruha. 
jela od povrća na žlicu
FOTO: Shutterstock

Varivo s mahunarkama i gljivama

Ako tražite još ideja za jela od povrća na žlicu, evo variva s mahunarkama i gljivama. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, a potom dodajte vino i pričekajte da ispari.
  2. Dodajte kockice mesa, pastu od rajčice, ružmarin, sol, papar, celer i temeljac. Kad zakuha, snizite vatru i kuhajte dok meso ne bude kuhano.
  3. Potom dodajte mrkvu, mahune, šampinjone i repu te ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. 
  4. Na kraju umiješajte škrob i poslužite uz krišku kukuruznog kruha. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu