Riblja juha od oslića: Niskokalorična, a visokoproteinska okrjepa za organizam! Imamo recepte na kojima će vam probava biti zahvalna

Riblja juha od oslića

Oslić je jedna od najpoznatijih bijelih riba, niskokalorična, bogata proteinima i lako probavljiva. Sadrži vitamin B12, fosfor i selen. Osim što se priprema kao paniran, pržen ili u pećnici, poželjno je da se na jelovniku nađe i riblja juha od oslića

Riblja juha od oslića – recepti 

U nastavku vam donosimo četiri različita recepta koji će zadovoljiti sve ukuse.

Riblja juha od oslića - recepti
FOTO: Shutterstock

Ribklja juha od oslića, povrća i začina

Za početak donosimo recept za nutritivno bogatu riblju juhu od oslića koja će u kombinaciji s povrćem i prirodnim biljnim začinima biti prava okrjepa za naš organizam

Sastojci:
  • 500 g oslića (file)
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
  • 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca 
  • 400 ml pasirane rajčice
  • pola čajne žličice origana
  • pola čajne žličice sušenog timijana
  • sol 
  • papar
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
  1. Ako koristite smrznuti file oslića, pustite ga da se odmrzne, potom ga narežite na komade. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, krumpir i celer te nastavite dinstati još koju minutu. 
  3. Dodajte pasiranu rajčicu i sve začine te promiješajte. 
  4. Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
  5. Zatim smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da se kuha oko 15 minuta dok povrće ne omekša. 
  6. Dodajte komade oslića i ostavite da se kuha još kakvih 10 minuta. 
  7. Kad je juha kuhana, posipajte svježim peršinom. 
Riblja juha od smrznutog oslića
FOTO: Shutterstock

Riblja juha od smrznutog oslića 

Nemamo svi dostupnu ribarnicu i svježu ribu. U tom slučaju smrznuta riba je sasvim u redu.  

Idealno je koristiti smrznutu ribu čije je vrijeme ulova bilo prije najviše šest mjeseci. Potražite na pakiranju datum ulova, no i stariji datum unutar roka trajanja ne znači da je riba manje kvalitete.
Sastojci:
  • 500 g smrznutog oslića (file ili cijela očišćena riba)
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca
  • 1 crvena paprika (nasjeckana na kockice)
  • 1 zelena paprika (nasjeckana na kockice)
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 1 šalica riže 
  • pola čajne žličice origana
  • pola čajne žličice bosiljka
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
  2. Rižu operite i ocijedite.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte papriku i nastavite dinstati još koju minutu. 
  4. Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
  5. Potom smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte rižu i grašak, začine te ribu i kuhajte oko 10 minuta
  6. Po želji posipajte svježe sjeckanim peršinom. 
Dalmatinska riblja juha
FOTO: Shutterstock

Dalmatinska riblja juha 

Složit ćemo se da je najbolja riblja juha ona domaća ili s okusima podneblja. Kako bismo uživali u rapsodiji okusa, pored mediteranskih začina, koristimo još koju ribu uz oslić

Sastojci:
  • 250 g oslića (odmrznuti file ili cijela očišćena riba)
  • 250 g druge ribe po izboru ili dagnji 
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
  • 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 3 rajčice (oguljene i nasjeckane)
  • 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca 
  • 1 čajna žličica mediteranskih začina
  • sol
  • papar
  • sok polovice limuna (opcionalno)
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina za posipanje. 
Priprema 
  1. Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, celer i krumpir i nastavite dinstati još koju minutu. 
  3. Dodajte rajčicu i sve začine te dinstajte. 
  4. Ulijte temeljac i pustite da zakuha, potom dodajte ribu i kuhajte još 10 minuta. 
  5. Na kraju po želji posipajte peršinom i dodajte limunov sok. 
Juha od oslića i krumpira
FOTO: Shutterstock

Juha od oslića i krumpira 

Klasična riblja juha uključuje krumpir. Oni koji ne mogu bez vrhnja za kuhanje rado će izabrati baš ovaj recept. 

Sastojci:
  • 500 g oslića (file)
  • 3 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
  • 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 l ribljeg temeljca 
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 
  • pola čajne žličice mješavine dalmatinskih začina 
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, celer i krumpir i nastavite dinstati još koju minutu.
  3. Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
  4. Potom smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da se kuha oko 15 minuta dok povrće ne omekša. 
  5. Dodajte sve začine i oslića, a po želji umiješajte vrhnje za kuhanje i ostavite da se kuha još 10 minuta. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu