Riblja juha od oslića: Niskokalorična, a visokoproteinska okrjepa za organizam! Imamo recepte na kojima će vam probava biti zahvalna
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Oslić je jedna od najpoznatijih bijelih riba, niskokalorična, bogata proteinima i lako probavljiva. Sadrži vitamin B12, fosfor i selen. Osim što se priprema kao paniran, pržen ili u pećnici, poželjno je da se na jelovniku nađe i riblja juha od oslića.
Riblja juha od oslića – recepti
U nastavku vam donosimo četiri različita recepta koji će zadovoljiti sve ukuse.
Ribklja juha od oslića, povrća i začina
Za početak donosimo recept za nutritivno bogatu riblju juhu od oslića koja će u kombinaciji s povrćem i prirodnim biljnim začinima biti prava okrjepa za naš organizam.
Sastojci:
- 500 g oslića (file)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
- 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca
- 400 ml pasirane rajčice
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice sušenog timijana
- sol
- papar
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Ako koristite smrznuti file oslića, pustite ga da se odmrzne, potom ga narežite na komade.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, krumpir i celer te nastavite dinstati još koju minutu.
- Dodajte pasiranu rajčicu i sve začine te promiješajte.
- Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
- Zatim smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da se kuha oko 15 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte komade oslića i ostavite da se kuha još kakvih 10 minuta.
- Kad je juha kuhana, posipajte svježim peršinom.
Riblja juha od smrznutog oslića
Nemamo svi dostupnu ribarnicu i svježu ribu. U tom slučaju smrznuta riba je sasvim u redu.
Sastojci:
- 500 g smrznutog oslića (file ili cijela očišćena riba)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca
- 1 crvena paprika (nasjeckana na kockice)
- 1 zelena paprika (nasjeckana na kockice)
- 1 šalica smrznutog graška
- 1 šalica riže
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice bosiljka
- sol
- papar.
Priprema
- Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
- Rižu operite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte papriku i nastavite dinstati još koju minutu.
- Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
- Potom smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte rižu i grašak, začine te ribu i kuhajte oko 10 minuta.
- Po želji posipajte svježe sjeckanim peršinom.
Dalmatinska riblja juha
Složit ćemo se da je najbolja riblja juha ona domaća ili s okusima podneblja. Kako bismo uživali u rapsodiji okusa, pored mediteranskih začina, koristimo još koju ribu uz oslić.
Sastojci:
- 250 g oslića (odmrznuti file ili cijela očišćena riba)
- 250 g druge ribe po izboru ili dagnji
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
- 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 3 rajčice (oguljene i nasjeckane)
- 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica mediteranskih začina
- sol
- papar
- sok polovice limuna (opcionalno)
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina za posipanje.
Priprema
- Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, celer i krumpir i nastavite dinstati još koju minutu.
- Dodajte rajčicu i sve začine te dinstajte.
- Ulijte temeljac i pustite da zakuha, potom dodajte ribu i kuhajte još 10 minuta.
- Na kraju po želji posipajte peršinom i dodajte limunov sok.
Juha od oslića i krumpira
Klasična riblja juha uključuje krumpir. Oni koji ne mogu bez vrhnja za kuhanje rado će izabrati baš ovaj recept.
Sastojci:
- 500 g oslića (file)
- 3 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 mrkve (oguljene i narezane na kolutiće)
- 2 stabljike celera (narezane na kolutiće)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l ribljeg temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- pola čajne žličice mješavine dalmatinskih začina
- sol
- papar.
Priprema
- Odmrznite ribu prema uputama na pakiranju.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, zatim dodajte mrkvu, celer i krumpir i nastavite dinstati još koju minutu.
- Ulijte riblji ili povrtni temeljac i zakuhajte.
- Potom smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da se kuha oko 15 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte sve začine i oslića, a po želji umiješajte vrhnje za kuhanje i ostavite da se kuha još 10 minuta.
Pročitajte i članke:
- Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta
- Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
- Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja