Alergija na nikal – uzroci, simptomi i liječenje

alergija na nikel

Alergija na nikal je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa – osipa koji svrbi i pojavljuje se kada vaša koža dotakne obično bezopasnu tvar. Alergija na nikal obično je povezana s reakcijom na nošenje naušnica i drugog nakita.

No, nikal se može naći i u drugim svakodnevnim predmetima, kao što su novac, patentni zatvarači, mobiteli i okviri za naočale. Alergija na nikal može se javiti kod osoba svih dobi. Obično se razvija nakon ponovljenog ili dugotrajnog izlaganja predmetima koji sadrže nikal.

Soli nikla se koriste u elektro prekrivanju metala radi zaštite od korozije. Spojevi s niklom su prisutni i u okolišu, posebno u cigaretnom dimu. Nikal se nakuplja uz ceste u obliku prašine, što je posljedica abrazije metala na vozilima te korištenja benzina koji sadrži nikal. 

Tretmani liječenja imaju za cilj smanjiti simptome alergije na nikal, međutim, osobe trajno ostaju osjetljive na nikal i trebaju izbjegavati kontakt s njim. Ponekad vam se može činiti da je u pitanju alergija na srebro ili zlato ili pak nekakav drugi metal, međutim to je rijetkost – takav nakit vjerojatno u određenom postotku sadrži nikal te se alergijska reakcija javlja kao posljedica toga.

U svakom slučaju, preporučuje se napraviti testiranje kako bi se utvrdio točan uzrok alergijske reakcije, ponekad je moguća alergijska reakcija na više tvari ili na neku drugu tvar koja nije nikal. Ako ste se odlučili za piercing, ne biste trebali nositi srebrni nakit budući da srebro pod utjecajem higijenskih sredstava može oksidirati

Alergija na nikl

Simptomi alergije na nikal

Ako imate alergiju na nikal, alergijska reakcija (kontaktni dermatitis) obično započinje u roku od 12 do 48 sati nakon izlaganja. Reakcija može trajati dva do četiri tjedna. Značajke kontaktnog dermatitisa se obično pojavljuju samo na području koje je došlo u dodir s niklom, ali se može pojaviti i drugdje na tijelu.

Simptomi alergije na nikal uključuju:

 • Osip
 • Svrbež
 • Crvenilo ili promjene u boji kože
 • Suhe mrlje na koži, koje mogu nalikovati na opekline
 • Plikove i curenje tekućine u teškim slučajevima

Djeca i odrasli su niklu najčešće izloženi inhalacijom odnosno udisanjem određenih količina nikla iz atmosfere. Određene količine nikla u organizam mogu dospjeti putem hrane ili vode ako su prethodno tretirane u posudama ili bocama koje sadrže određeni postanak nikla.

Nikal u većim količinama može biti prisutan u povrću kao što je kupus, grah, grašak, špinat i salata. Kod većeg dijela populacije uglavnom su prisutne tegobe s kožom. Alergiju na nikal mogu izazvati čak i zubne proteze odnosno aparatići za zube, pa čak i ortopedske proteze kao što su kukovi (kirurška ugradnja) mogu izazvati alergiju na nikal.

Velik broj karcinoma pluća bilježi se kod radnika koji su bili izloženi većim količinama nikla na radnom mjestu. Određeni spojevi nikla mogu dovesti do oštećenja bubrega i smrti. Određeni spojevi nikla mogu dovesti i do spontanog pobačaja ili do nastanka kongenitalne mane u novorođenčeta.

Trovanje niklom se utvrđuje određivanjem koncentracije nikla u urinu. 

Uzroci alergije na nikal

Normalno, vaš imunološki sustav reagira kako bi zaštitio vaše tijelo od bakterija, virusa ili otrovnih tvari.

Kod alergije na nikal, vaše tijelo pogrešno identificira nikal kao nešto što bi vam moglo naštetiti. Nakon što tijelo razvije reakciju na određeni alergen, u ovom slučaju nikal, vaš imunološki sustav će uvijek biti osjetljiv na to. To znači da kada god dođe u dodir s niklom, vaš imunološki sustav će reagirati i izazvati alergijsku reakciju.

Osjetljivost se može razviti nakon prvog izlaganja ili nakon produžene izloženosti. Uzrok alergije na nikal je nepoznat, no poznato je da alergija može dijelom biti naslijeđena (genetska).

Alergija na nikal je najčešća alergija na metale. U Italiji je primjerice 32% stanovništva alergično na nikal. 

Liječenje i savjeti kod alergije na nikal

Liječenje alergije na nikal je simptomatsko, što znači da se ona ne može izliječiti u potpunosti, već je cilj ublažiti simptome. Liječenje može uključivati kortikosteroide, nesteroidne kreme, oralne kortikosteroide ili oralni antihistaminik.

Kako biste ublažili simptome, koristite umirujuće losione, koji mogu olakšati svrbež, redovito hidratizirajte kožu i nanesite vlažne obloge. Izbjegavajte antibiotske kreme koje mogu sadržavati neke sastojke (osobito neomicin) koji mogu pogoršati alergijsku reakciju.

Europska zajednica je propisala dopuštenu količinu nikla u predmetima koji dolaze u direktan kontakt s kožom te kod onih koji su u produljenom kontaktu s kožom. Nedavno je otkriveno i kako za alergiju niklom na području ušiju nisu krive samo naušnice već i mobiteli. Prilikom dužih razgovora savjetuje se koristiti slušalice za uši ili jednostavno obavljati pozive preko zvučnika. 

 • Ako vam je dijagnosticirana alergija na nikal najbolje bi bilo kada biste izbjegavali nošenje nakita od nikla – dakle, ogrlice, narukvice, naušnice, prstenje, satove, pa čak i nakit koji ima kopčice od nikla. 
 • Trebali biste izbjegavati dodir s kovanicama koje također sadrže nikal, dodir s kvakama koje sadrže nikal – premda je teško, morat ćete se pomiriti na to da ćete dodir s metalom morati svesti na najmanju moguću razinu ne zato da biste ispunili neki od naših savjeta, već zbog svojeg zdravlja. Primjerice možete koristiti plastični pribor za jelo, posebne presvlake za kvake i slično. Kada otkrijete što vam smeta, ideje će vam padati na pamet samo kako biste izbjegli neželjene reakcije na nikal. 
 • Ako vam alergija i izbije nemojte se tuširati agresivnim gelovima za tuširanje, osim toga pokušajte se tuširati mlakom vodom jer bi vruća samo mogla pogoršati reakciju.
 • Tijekom toplih dana izbjegavajte nositi pojas ili bilo što, što sadrži nikal, jer su reakcije mnogo jače kada je koža znojna.
 • Potrebno je izbjegavati i hranu koja je kuhana u loncima koji sadrže nikal.
 • Trebali biste izbjegavati i konzumaciju hrane iz konzervi
 • Alergiju pojačava izlaganje jakom suncu i duhanskom dimu.
 • Kada kod stomatologa budete stavljali plombu, upozorite ga na alergijsku reakciju na nikal.
Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na nikal, Alergija na nikl, nikal alergija, nikal, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu