Uzročnici osipa – seboreja i dermatitis

osip na kozi

Osip može uzrokovati virusna ili bakterijska upala, ali češće je osip uzrokovan alergijom, stresom i lošom higijenom. Najčešći uzročnik osipa je dermatitis, a kako postoji više vrsta dermatitisa mi smo ih u ovom članku nabrojali i spomenuli ponešto o svakoj vrsti.

Liječenje dermatitisa vrši se uklanjanjem uzročnika osipa i ostalih simptoma te kortikosteroidnim kremama i drugim preparatima za lokalnu upotrebu.

Seboreja (seboreični dermatitis)

Osip se javlja na vlasištu, čelu, obrvama, na obrazima i na ušima. Seboreja uzrokuje crvenilo i svrbež kože i perutanje kose.

Za seboreju postoje genetske predispozicije, ona pogađa više muškarce nego žene, a pogoršavaju ju stres, nedovoljno sna i masna prehrana te nedostatak vitamina B i C te cinka i željeza.

Pročitajte više o seboreičnom dermatitisu!

seboroicni dermatitis

Liječenje seboreje

Perut se liječi šamponom protiv peruti (npr. Oronazol). Oboljeli obično šampone koriste svaki drugi dan kako bi se uklonili debeli slojevi oljuštene kože.

Kortikosteroidi se mogu koristiti kratko vrijeme za otklanjanje crvenila na licu. Ono što se preporučuje, s obzirom na to da je seboreja često kronično stanje, je djelovati na njezine poznate uzročnike stres i lošu prehranu.

Liječenju seboreje pridonose i proizvodi koji sadrže esencijalne masne kiseline poput boražinog ulja te liječenje beta karotenom.

Opuštanje (kod ljudi koji su izloženi stresu) i kvalitetna prehrana mogu ublažiti osip, perutanje i ostale simptome seboreje.

Atopijski dermatitis

Osip se javlja na rukama, pogotovo kod laktova i na nogama kod koljena, na obrazima, vratu, zapešću i gležnju. Javlja se često kod djece i u sezoni alergija zajedno s peludnom hunjavicom i astmom.

Najčešći uzročnici atopijskog dermatitisa su:

 • alergija na određenu vrstu hrane 
 • inhalacijski alergeni (grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, pelud, plijesni…)
 • sintetičke tkanine
 • deterdženti
 • kozmetički preparati 
 • stres 
 • boravak u zadimljenim prostorima

Atopijski dermatitis nasljedna je bolest.

atopijski dermatitis

Liječenje atopijskog dermatitisa

Osnova terapije je kortikoterapija tj. uporaba kortikosteroidne kreme. Uz nju se preporučuju hidratantni kozmetički proizvodi te redovito pranje neutralnim prirodnim sapunom.

Kontaktni dermatitis Kako mu ime i govori, ovaj dermatitis dobiva se kontaktom s uzročnikom (nealergijskim ili alergijskim).

Kod nealergijskog dermatitisa dolazi do javljanja upalnog procesa i oštećenja površinskog sloja kože. Zahvaćen je samo onaj dio kože koji je bio u kontaktu s uzročnom tvari.

Javlja se svrbež, a ponekad i pečenje te stezanje. Promjene često same nestaju kada se otkrije i iz života otkloni uzročnik.

Kontaktni alergijski dermatitis

Kontaktni alergijski dermatitis uzrokovan je alergijom. Česti alergeni su kobalt, krom, nikal, živini spojevi, a kriju se u sredstvima za čišćenje, detergentima i u kozmetičkim preparatima.

Postoji još čitavo mnoštvo alergena koji mogu uzrokovati kontaktni dermatitis.

Simptomi alergijskog dermatitisa:

 • crvenilo
 • otečenost kože
 • svrbež  
 • sitni mjehurići – koji s vremenom pucaju i ostavljaju kraste te bijele naslage
 • perutanje kože

U početku se osip javlja na mjestu kontakta, ali kasnije se može proširiti na cijelo tijelo. Promjene na koži obično su ograničene na otkrivene dijelove tijela, a osobito ruke i šake.

Doznajte više o alergijskom dermatitisu!

kontaktni alergijski dermatits

Liječenje kontaktnog dermatitisa

U liječenju se koristi kortikosteroidna krema (npr. Beloderm ili Kuterid) nakon koje se može prijeći na blago kortikosteroidno sredstvo jer se krema ne koristi dulje od 7 dana.

Ako se radi o alergijskom tipu potrebno je izbjegavati kontakt s alergenom. Ponekad se koriste i antihistaminici za smirivanje alergijske reakcije.

Područje koje je alergija zahvatila potrebno je redovito čistiti vodom i neutralnim sapunom, i nikako ne češati ili dirati prljavim rukama kako se ne bi razvila infekcija.

Ako vam ”živci” ne daju mira, možete mjesto povezati suhim zavojem ili prozračnom gazom, ali morate paziti da se koža ispod zavoja ne znoji

Dermatitis kod beba

Bebe često dobiju osip u dijelu koji je pokriven pelenama. Uzrokuju ga urin i fekalije koji nadražuju nježnu djetetovu kožu. Najbolja prevencija je redovito mijenjati bebi pelene i temeljito čistiti područje oko pelena.

Ponekad se dermatitis kod beba može javiti i kao alergijska reakcija na neki od proizvoda koje koristite za bebinu njegu.

Stoga budite posebno oprezni pri kupovini, istražite koji sastojci mogu uzrokovati alergije te potom proučite deklaraciju proizvoda. 

Zastojni dermatitis

Uzrokuje ga nakupljanje krvi u nogama uslijed loše cirkulacije. Javlja se često zajedno s proširenim venama.

Zastojni dermatitis najizraženiji je na gležnjevima. Koža pocrveni, ljušti se, a u kroničnom stanju postaje tamno smeđa uslijed nakupljene krvi.

Liječenje zastojnog dermatitisa

Ležanje na leđima s nogama podignutim u zrak omogućit će krvi da se vrati iz nogu i da smanji pritisak na vene.

Elastične čarape protiv širokih vena također pomažu. Kortikosteroidne kreme pomažu protiv plikova, ali ne i protiv širokih vena.

Antibiotici se rabe samo kada je koža inficirana. Ponekad se s drugog mjesta na tijelu uzme presadak da se pokriju vrlo veliki vrijedovi.

Za kraj – liječenje dermatitisa

Mogućih uzročnika je puno pa je teško svakome prepisati idealnu terapiju. Ako imate dermatitis možda ćete trebati isprobati i nekoliko terapija dok ne nađete onu koja djeluje.

Važno je da kortikosteroidne kreme ne koristite predugo jer one mogu imati nuspojave. Možete isprobati biljne kozmetičke proizvode i, uz malo sreće, pronaći onaj koji vam odgovara.

Liječenje bilo kojom metodom činite u dogovoru s dermatologom nakon postavljene dijagnoze, kako biste izbjegli bespotrebno ”popravljanje štete”.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.57 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: seboreja, osip po tijelu, osip po rukama, osip po licu, osip na licu, osip, osip po vratu, osip po nogama, osip na rukama, osip po čelu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu