Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

Osip guze od pelena

Pelenski osip je čest oblik upale kože koji se manifestira kao svijetle crvene točkice u pelenskom području. Pelenski osip se uglavnom pojavljuje zbog nedovoljno čestog mijenjanja pelena, zbog proljeva ili pak odjeće koja sprječava normalnu cirkulaciju zraka. Pelenski osip se može javiti i nakon uvođenja čvrste hrane u bebinu prehranu, kao posljedica prehrane majke dojilje ili u slučaju da beba uzima antibiotike.

Pelenski osip se najčešće javlja u dojenčadi, tijekom prvih 15 mjeseci, osobito između 9 i 12 mjeseci starosti. Prati li pelenski osip crvenilo i oticanje kože? Pelenski osip je obilježen crvenilom i otečenom kožom u pelenskom području stražnjice, genitalija i bedara. Dijete može biti osjetljivo na dodir, posebno tijekom mijenjanja pelena ili kupanja. 

Ponekad se mogu pojaviti i mjehurići na koži. Pelenski osip može zabrinuti roditelje i smetati bebi, no većinom nestaje nakon primijene posebne kreme za tu namjenu. Liječničku pomoć treba potražiti ako osip traje duže od 7 dana, te u slučaju da dijete ima proljev, povišenu tjelesnu temperaturu ili u slučaju da se osip proširio po tijelu.

pelenski osip

Pelenski osip – uzroci

Pelenski osip može imati nekoliko uzroka, a neki od njih su: 

 • Iritacija iz stolice i urina: dugotrajna izloženost urinu ili stolici može iritirati bebinu osjetljivu kožu. Vaša beba može biti sklonija pelenskom osipu ako ima česte stolice, jer fekalije iritiraju kožu bebe daleko više nego urin.
 • Uvođenje čvrste hrane: kada djeca počnu jesti krutu hranu, sadržaj njihove stolice se promijeni, što može povećati učestalost stolice, a time i rizik od pelenskog osipa. Ako dojite vašu bebu, pelenski osip se može javiti kao reakcija na hranu koju majka konzumira.
 • Iritacija zbog novog proizvoda: kod mijenjanja jednokratnih maramica, pelena, deterdženata, omekšivača i sl. može se javiti pelenski osip koje je u tom slučaju reakcija na novi proizvod. Ostale tvari koje mogu izazvati pelenski osip uključuju sastojke iz losiona za bebinu kožu, pudera ili ulja. 
 • Bakterije ili gljivična infekcija: ono što počinje kao obična infekcija kože, može se proširiti na okolne regije. Budući da je toplo i vlažno, područje pokriveno pelenom je posebno osjetljivo i sklono razvoju bakterija i gljivica. Osip se najčešće može pojaviti u području nabora na koži.
 • Trenje ili trljanje: trenje koje se javlja između kože i dječje pelene odnosno odjeće može uzrokovati pojavu pelenskog osipa. 
 • Uporaba antibiotika: antibiotici ubijaju bakterije, i dobre i loše. Kada dijete uzima antibiotike, broj dobrih bakterija koje sprječavaju razvoj gljivica može se smanjiti. Tada dolazi do pojave osipa koji je posljedica gljivične infekcije. U slučaju da majka dojilja uzima antibiotike također može doći do pojave pelenskog osipa kod bebe.

Pelenski osip – slike

Kada se pelenski osip i pojavi nemojte paničariti i pretjerano razmišljati o tome gdje ste pogriješili, jeste li se dovoljno brinuli, što ste jeli i slično. Pelenski osip se može javiti kod svakog djeteta, čak i kada roditelj čini sve ispravno. Dječja koža je osjetljiva te kao takva i na tipičnu njegu može burno odreagirati.

Pelenski osip kod djevojčica se većinom proteže od velikih usana pa sve do rektalnog dijela. Pelenski osip kod dječaka može izazvati oticanje spolovila

pelenski osip

pelenski osip

pelenski osip

Pelenski osip gljivice – slike

Pelenski osip kod beba nije uvijek lako razlikovati od gljivične infekcije. Gljivična infekcija obično traje duže i teže se uklanja. U slučaju gljivične infekcije pojavljuju se žarko crvene mrlje s jasnim granicama i udaljenim mrljama. Ako su u pitanju gljivice možete primijetiti ljuštenje kože.

Gljivična infekcija se većinom pojavljuje na pregibima, a gljivice obično ne reagiraju na tretman koji se primjenjuje u slučaju pelenskog osipa. Ako niste sigurni što je u pitanju, pelenski osip ili gljivice – pogledajte sljedeće fotografije ili jednostavno potražite liječničku pomoć. Tretiranje uzroka pogrešnim odabirom kreme može samo dodatno pogoršati situaciju.

kandida pelenski osip

gljivicna infekcija pelene

Kako vrste pelena utječu na pojavu osipa? 

Pelenski osip se obično rjeđe javlja u djece koja nose platnene pelene. Bebe s iznimno osjetljivom kožom mogu imati problema i s materijalima koji se nalaze u platnenim pelenama. Budući da nemaju moć upijanja, platnene pelene ćete morati mijenjati češće.

Ako se radi o bebi s preosjetljivom kožom, vjerojatno ćete morati isprobati mnogo vrsta pelena prije nego otkrijete one koje odgovaraju vašem djetetu. Prilikom kupnje uvijek obratite pažnju na to o kakvim se pelenama radi. Pelene bi trebale biti prozračne i sačinjene od upijajućih materijala.

Ako se odlučite za platnene pelene, vodite računa o dezinfekciji pelena. Najbolji način dezinfekcije je iskuhavanje u kipućoj vodi (najmanje 15 minuta). 

Pelenski osip – prevencija

Čak i ako vaše dijete nema pelenski osip, dobro je pridržavati se navedenih mjera predostrožnosti. Ovih nekoliko savjeta trebalo bi vam pomoći u otklanjanju pelenskog osipa.

 • U novorođenčadi je pelenu potrebno mijenjati svakih 2 ili 2.5 sata. Ako se mokrenje prorijedilo, pelenu ne morate mijenjati tako često.
 • Ako beba obavi veliku nuždu, potrebno je odmah promijeniti pelenu. Kako dijete bude raslo, broj stolica će se postepeno smanjivati.
 • Ako mislite da dijete ima osjetljivu kožu, isprobajte više vrsta pelena, na tržištu će se sigurno naći barem jedne koje ne uzrokuju probleme.
 • Pelene koje pristaju uz tijelo izazivaju manje iritacije, budući da je trenje između kože i pelene minimalno.
 • Pelensko područje uvijek dobro očistite, neovisno o tome je li dijete imalo malu ili veliku nuždu.
 • Ako koristite platnene pelene, dodatno pripazite na dezinfekciju pelena.
 • Za čišćenje pelenskog područja koristite običnu vodu ili bezmirisne maramice.
 • Koristite kremu za prevenciju pelenskog osipa, ako je to neophodno.

Primjena ovih mjera trebala bi pomoći čak i u slučaju da je pelenski osip počeo izbijati. 

Pelenski osip – liječenje

Najbolji tretman za pelenski osip je zadržati bebinu kožu čistom i suhom čim više je moguće. Prilikom kupanja koristite samo provjerene prirodne proizvode za njegu bebine kože. Liječnik vam može propisati kremu ili neki drugi tretman u slučaju da se osip ne povlači. Pelenski osip se u većini slučajeva uz pravilnu njegu povlači već nakon nekoliko dana.

U slučaju učestalog ponavljanja pelenskog osipa, preporučuje se posjet dermatologu.

 • Bebinu guzu perite samo vodom, bolna područja nemojte brisati. Koristite štrcaljku napunjenu toplom vodom i tako očistite zahvaćena mjesta.
 • Ostatke stolice nježno uklonite s bebine guze, a guzu posušite tapkanjem koristeći pamučnu pelenu.
 • Nakon kupanja ostavite bebinu guzu da se zrači. Postavite bebu na ručnik, guzom okrenutom prema gore. 
 • Nanesite veću količinu kreme za liječenje osipa. Lanolinska mast vam može također poslužiti za mazanje oštećene kože.

Pomaže li za pelenski osip krema? Naravno! Ako se pitate koja je za pelenski osip najbolja krema, onda ste na pravom mjestu. Pogledali smo liječničke preporuke i istražili pelenski osip forum iskustva.

 • Sudocrem – Zaštitna krema za bebe (60 ml) – 41,24 kn.
 • Adrialab – Dječja mast JGL (150 ml) – 37,94 kn.
 • Uriage – Baby Prva Krema za pelensku regiju (100 g) – 101 kn.
 • Dr. Wolff Linola – Zaštitni balzam za kožu (50 ml) – 67,58 kn.
 • Bioderma – Cicabio losion (40 ml) – 85 kn.

Koristi li se za pelenski osip prirodni lijek? Stručnjaci ne savjetuju upotrebu prirodnih lijekova u liječenju pelenskog osipa zbog preosjetljivosti dječje kože. Nestručnim rukovanjem prirodnim pripravcima moguće je uzrokovati tešku alergijsku reakciju u djece.

Za više informacija pročitajte cijeli vodič —> Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pelenski osip, pelenski osip kod beba, pelenski osip liječenje, pelenski osip slike, pelenski osip gljivice slike, pelenski osip kod beba slike, pelenski osip kod djevojčica, gljivični pelenski osip, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu