Pet savjeta za ublažavanje atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis, obično poznat kao ekcem, kronično je upalno stanje kože obilježeno svrbežom, crvenilom i ljuštenjem

Značaj brige o sebi nadilazi trendovski wellness žargon, osobito kad je u pitanju upravljanje zdravstvenim stanjima poput atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis, obično poznat kao ekcem, kronično je upalno stanje kože obilježeno svrbežom, crvenilom i ljuštenjem. Često se pojavljuje u djetinjstvu i može trajati u odrasloj dobi, uzrokujući nelagodu i utječući na kvalitetu života.

Iako je točan uzrok nepoznat, vjeruje se da uključuje kombinaciju genetskih čimbenika, faktora okoliša i imunosnog sustava. Liječenje obično uključuje ovlaživače zraka, lokalne kortikosteroide i izbjegavanje okidača za ublažavanje simptoma i sprječavanje pogoršanja.

Prema Jody Alpert Levine, dr. med., dermatologinji i direktorici dermatologije na Plastic Surgery & Dermatology of NYC, prakticiranje samonjege ključno je za smanjenje pogoršanja izazvanih čimbenicima iz okoliša, prehrane i stresa povezanih s atopijskim dermatitisom. Štoviše, redovite rutine samonjege mogu dugoročno smanjiti ovisnost o lijekovima.

Uz konvencionalne tretmane, usvajanje praksi samonjege koje su odobrili stručnjaci s portala Everyday Health mogu učinkovito ublažiti simptome atopijskog dermatitisa. Evo pet takvih strategija.

Odlučite se za kraće, hladnije tuširanje

Dugotrajno izlaganje vrućoj vodi pogoršava suhu kožu, što je uobičajeni okidač za atopijski dermatitis. Dr. Steven Daveluy, izvanredni profesor dermatologije, preporučuje kraće kupanje u hladnijoj ili mlakoj vodi kako bi se spriječili prekomjerno isušivanje i iritacija kože.

Koristite nježna sredstva za čišćenje bez mirisa

Tradicionalni sapuni i sredstva za čišćenje uklanjaju prirodna ulja s kože, pogoršavajući suhoću. Dr. Daveluy savjetuje da se odlučite za blaga sredstva za čišćenje bez mirisa, bez bojila, mirisa, sulfata i alkohola, kako biste smanjili pogoršanje.

Hidratacija kože nekoliko minuta nakon kupanja pomaže zadržati vlagu i ojačati kožnu barijeru
FOTO: Shutterstock

Hidratacija dvaput dnevno

Hidratacija kože nekoliko minuta nakon kupanja pomaže zadržati vlagu i ojačati kožnu barijeru. Dr. Levine predlaže odabir hidratantnih krema bez boja i mirisa bogatih uljima, poput masti i krema, za učinkovito upravljanje simptomima ekcema.

Upravljajte stresom

Stres je istaknuti okidač za izbijanje atopijskog dermatitisa. Prakticiranje svjesnosti, bavljenje tjelovježbom i traženje terapije razgovorom dokazane su metode za ublažavanje stresa i smanjenje ozbiljnosti i učestalosti napadaja.

Usvojite protuupalnu dijetu

Upala igra ključnu ulogu u atopijskom dermatitisu, a izbor prehrane može utjecati na njegovu težinu. Protuupalna dijeta, s naglaskom na hranu biljnog podrijetla uz ograničenje mliječnih proizvoda, mesa i prerađene hrane, može ublažiti simptome.

Preporučljivo je potražiti savjet dermatologa ili registriranog dijetetičara nutricionista kada mijenjate način prehrane.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. House, S. (2024). 5 Science-Backed Self-Care Tips for Atopic Dermatitis. Everyday Health.
  2. Atopic dermatitis (eczema). (2023). Mayo Clinic.
  3. Eczema. (2022). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu