Stručno odobrava

,

Ljuštenje kože – suha koža lica i tijela koja se ljušti

suha koža i svrbež

Ljuštenje ili perutanje kože normalna je pojava tijekom ljetnih mjeseci ili kod peruti na vlasištu, no ako se problem nastavi i povećava, treba razmotriti moguće uzroke.

Osim dehidrirane kože, moguće je da je riječ o kožnim problemima koje je poželjno liječiti na vrijeme.

Koža je najveći ljudski organ koji se sastoji od 3 sloja – epidermis, dermis i supkutis.

Vanjski sloj kože (epidermis) pokriven je slojem vode i lipida (masnoća) poznatom pod nazivom “hidrolipidni sloj”. On pomaže zadržati našu kožu podatnom i djeluje kao dodatna zaštita od bakterija/infekcija. Kada lipidi (masnoće) nedostaju, koža može postati suha (zbog čega imamo osjećaj zategnutosti i gruboće).

Ljuštenje kože često nastaje uslijed oštećenja kože, čiji uzrok mogu biti  zdravstveni problemi, nedostatak određenih nutrijenata ili nepravilna njega kože.

Ljuštenje ili perutanje kože koje nije uzrokovano suhom kožom je upalni proces, a mogu ga uzrokovati:

 • alergije,
 • kožne bolesti (dermatitis, psorijaza, ekcemi),
 • opekline,
 • lijekovi ili
 • proizvodi koje koristite.

Perutanje kože tijela – na što upućuju određeni dijelovi?

Ljuštenje kože može se događati na čitavom tijelu da niti jedno područje nije iznimka.

Najčešći uzrok pojave ljuskica na koži je isušenost, tj. dehidracija kože. Do dehidracije ne dolazi samo zbog nedostataka vode u tijelu, već i zbog slabljenja zaštitnog sloja kože.

Hidrolipidni sloj epidermisa djeluje kao mrežica na površini kože i sprječava vodu da ispari u dodiru sa zrakom. Kada on izgubi svoju funkcionalnost, slojevi ispod njega, također postaju manje učinkoviti. Kada nastane pukotina, voda pohranjena u koži sklona je isparavanju.

Suhu kožu može uvelike poboljšati sljedeće:

 • pravilna njega,
 • konzumiranje minimalno 1L vode dnevno,
 • nanošenje hidratantnih losiona ili krema.

Ljuštenje ili perutanje kože posebice je karakteristično tijekom ljeta i nije razlog za brigu jer je ljuštenje oštećene kože (npr. kada sunce ošteti kožu) normalna pojava.

Ono što bi vas trebalo zabrinuti je perutanje kože kada ne postoji logično opravdanje, posebice uz popratne simptome crvenila, svrbeži ili peckanja.

kožni problemi

Ljuštenje kože na rukama

Ljuštenje ili perutanje kože na rukama mnogima je najveći problem zbog estetskih razloga. Ono može biti uzrokovano dermatitisom ili psorijazom, a najčešći pokazatelj kožnih problema je taj što se kod oboljenja simptomi ne povlače unatoč zaštiti i njezi kože.

Dermatitis je opći pojam koji opisuje upalu kože, no ako dolazi do perutanja kože, onda se govori o seboreičnom dermatitisu. Obično utječe na masnija područja tijela, kao što su: lice, gornji dio prsnog koša i leđa, a mogu biti zahvaćene i ruke.

Seboreični dermatitis može biti dugotrajno stanje (s razdobljima oporavka i nagle pojave).

Psorijaza (ljuskavica) je učestala, kronična i nezarazna kožna bolest čiji je uzrok nepoznat.

Karakterizirana je pojavom ljuskavih plakova koji se kasnije međusobno spajaju i mogu zahvaćati veću površinu kože.

Osim kožnih oboljenja, mogući uzrok su alergijske reakcije jer su naše ruke u najčešćem kontaktu s našom okolinom.

Ako se ljuštenje ili reakcija iznenada pojave na koži, poželjno je napraviti test na alergije.

Ljuštenje kože na prstima

Iznimno abrazivna sredstva za čišćenje gotovo će uvijek isušiti i oštetiti kožu ruku, stoga je poželjno nositi zaštitne rukavice prilikom čišćenja i pranja suđa.

Oštećenje kože na prstima i dlanovima može biti uzrokovano i korištenjem raznih sprava u teretani te pojačanim znojenjem.

Vrlo često je nedostatak vitamina B povezan s ljuštenjem kože na dlanovima.

Perutanje na dlanovima i prstima može biti vrlo neugodno te se preporučuje pravilna hidratantna njega čim primijetite ljuštenje kako se koža ne bi dodatno iritirala.

Protuupalne kreme i masti za zaštitu ovdje bi mogle biti od pomoći, dok je za učestale probleme poželjno posjetiti liječnika.

suha koža ruku

Ljuštenje kože na nogama

Koža nogu je vrlo sklona ljuskanju i perutanju jer ih zaboravimo njegovati losionima, dok su koljena i pete često suha te ispucala područja.

Koža na nogama može se ljuštiti i uslijed alergije ako ljeti nosite kratke hlače i dolazite u kontakt s biljem, životinjama ili kemikalijama.

Ljuštenje kože na stopalima i donjem dijelu nogu također može biti uzrokovano gljivičnim ili bakterijskim infekcijama, popraćenih svrbežom, neugodnim mirisom ili čak ranicama.

Više o gljivicama na stopalima te njihovom liječenju pročitajte ovdje.

Ljuštenje kože na spolovilu

Poput infekcija na drugim dijelovima tijela, ljuštenje kože na spolovilu može biti uzrokovano bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Također, moguće su alergije na latex u prezervativima ili odviše učestali spolni odnosi koji uzrokuju iritaciju spolovilu.

Iritans može biti i bilo koji preparat primjenjivan na koži spolovila, a najčešće su to sapuni i šamponi.

Kako prepoznati vaginalnu infekciju pročitajte ovdje.

Muško spolovilo osjetljivo je posebice ako se ne održava higijena kožice (prepucij) nakon mokrenja, a učestale upale mogu voditi krajnjem rješenju – odstranjivanju prepucija.

Kod muškog spolovila isto je moguća infekcija, a više o njima pročitajte u ovom članku.

Posjet liječniku najbolja je opcija, dok bi vam kod gljivične infekcije mogle pomoći antimikotičke kreme dostupne u ljekarni. Također može biti riječi o kožnim bolestima poput dermatitisa ili psorijaze.

Perutanje kože lica i crvenilo

Koža lica osjetljivija je od kože na ostalim dijelovima tijela, brže pokazuje tragove starenja i općenito ju je lako iziritirati. Suha koža lica (koja se ljušti) može ukazivati na razne probleme, a najvažnije je utvrditi uzrok.

Suha koža lica često se javlja tijekom zime kada je lice izloženo vjetru i ostalim vanjskim čimbenicima, stoga su pravilna njega i zaštita ključne. Lice mogu zahvatiti i razne kožne bolesti poput dermatitisa,  psorijaze ili ekcema i drugih poteškoća.

Uz pojavu crvenila i svrbeža koji ne prolaze unatoč korištenju protuupalnih krema ili masti, potrebno je posjetiti dermatologa i detaljno utvrditi problem.

suha koža lica

Perutanje kože lica – uzroci

Suha koža lica koja se ljušti može imati razne uzroke, a neki od njih su:

 • korištenje kiselina i kozmetičkih proizvoda s kiselinama (AHA, BHA);
 • dermatitis, psorijaza, seboreja (kožne bolesti);
 • korištenje isušujućih proizvoda poput sapuna i gelova za čišćenje lica;
 • alergijska reakcija na novi proizvod u rutini njege kože;
 • pretjerano izlaganje suncu bez zaštite;
 • korištenje kemijskih ili odviše grubih mehaničkih pilinga lica.

Suha koža lica – prirodni preparati

Za liječenje oštećene i suhe kože lica preporučuju se prirodni preparati jer su blagi prema koži i pomažu je dubinski nahraniti.

Poželjni su hidratizirajući sastojci i kreme s visokim postotkom vode u sastavu, naravno uz humektanse (sastojke koji privlače i vežu vodu u koži).

Suha koža lica koja se ljušti sugerira vam da joj je potrebna hidratacija, stoga u svoju rutinu njege kože uključite prirodne hidrolate (cvjetne vodice) za njegu kože. Oni će biti prvi korak u njezi, nakon čišćenja lica i prije nanošenja kreme.

Hladno prešana ulja odlično će zaštititi kožu, a možete koristiti prirodne kreme na bazi puževog gela jer su se pokazale izrazito djelotvornima.

Prirodni lijek također se nalazi u dovoljnoj konzumaciji vode i nutrijenata. Konzumirajte minimalno 2 voćke dnevno i barem 1L vode, dok je optimalna količina 2L vode dnevno.

Ako ništa od navedenog ne pomaže, posjetite liječnika ili dermatologa kako biste daljnjim pretragama utvrdili u čemu je zbilja problem.

Članak objavljen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu