Muče vas gljivice na nogama, smrad i znojenje nogu?

neugodan miris gljivice stopala

Gljivice na nogama mnogima stvaraju velike probleme i neugodnosti jer njihova prisutnost na stopalima često uzrokuje negativne mirise. Svakodnevne aktivnosti također su otežane simptomima poput svrbeža, znojenja, ljuštenja kože te čak ranica i oštećenja kože.

Gljivice na stopalima vrlo su česta pojava i svatko ih može imati čak bez znanja da su to gljivice. U nastavku vam donosimo rješenje za sve probleme vezane uz ovaj neugodan problem.

Stopala su dio tijela koji ne promatramo toliko redovito, stoga je lako previdjeti pojavu gljivica u ranijoj fazi. Gljivice na nogama najčešće se javljaju zbog nošenja tijesne obuće, znojenja u cipelama, manjka higijene ili povodom zaraze u prostorima javne namjene. Ovaj problem gljivica na stopalima još se naziva i atletsko stopalo.

Bazeni su jedan od najvećih krivaca ukoliko održavamo stopala u idealnim uvjetima, no i dalje imamo problem s gljivicama. Kako bismo smanjili mogućnost zaraze gljivicama na stopalima, preporučljivo je izbjegavati hodanje bez obuće u svlačionicama dvorana, teretana ili bazena.

Za liječenje već razvijenog problema gljivica na stopalima i noktima, odlično će pomoći antimikotičke kreme.

Simptomi koji ukazuju na gljivice na stopalima

  • svrbež stopala,
  • ljuskanje kože između prstiju i na tabanima,
  • neugodan miris stopala i cipela,
  • mjehurići i plikovi,
  • ranice na koži te popucale pete.
atletsko stopalo

Razvoju gljivica i pogoršanju simptoma iznimno pogoduje znojenje i vlažno područje stopala, stoga je preporučljivo održavati higijenu te više puta dnevno mijenjati čarape ukoliko je to potrebno. Prevencija je najvažniji dio liječenja gljivica jer je uklanjanje gljivica otežano u vlažnom okruženju. 

Kako brzo izliječiti gljivice na stopalima?

Uz prevenciju i tretiranje antimikotičkom kremom, gljivice na stopalima, između prstiju i na noktima možemo brzo ukloniti.

Pomoć pri održavanju suhih stopala i cipela može vam pružiti baby puder te prirodne opcije kukuruzni škrob ili aru prah. Ukoliko se neugodan miris ne može izvući iz cipela, soda bikarbona i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande brzo će pomoći.

Dezinfekcija kade ili tuš kabine također je obvezna, dok je preporučljivo i zamijeniti cipele koje ćemo ubuduće održavati suhima. 

Prilikom liječenja najvažniji je lokalni tretman stopala i noktiju antimikoticima, no poželjno je da u tome periodu pripazite i na prehranu. Pokušajte se što zdravije hraniti te ojačati imunitet kako biste što prije pobijedili infekciju. 

Također, nužno je pranje čarapa na visokoj temperaturi, a poželjno je ih je prokuhati prije početka tretmana protiv gljivica. Ove metode prevencije uvelike će ubrzati liječenje gljivica na stopalima te spriječiti njihov povratak jednom kada ih u potpunosti uklonite. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gljivice zuljevi i smrad na tabanima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu