Muče vas gljivice na nogama, smrad i znojenje nogu?

neugodan miris gljivice stopala

Gljivice na nogama mnogima stvaraju velike probleme i neugodnosti jer njihova prisutnost na stopalima često uzrokuje negativne mirise. Svakodnevne aktivnosti također su otežane simptomima poput svrbeža, znojenja, ljuštenja kože te čak ranica i oštećenja kože.

Gljivice na stopalima vrlo su česta pojava i svatko ih može imati čak bez znanja da su to gljivice. U nastavku vam donosimo rješenje za sve probleme vezane uz ovaj neugodan problem.

Stopala su dio tijela koji ne promatramo toliko redovito, stoga je lako previdjeti pojavu gljivica u ranijoj fazi. Gljivice na nogama najčešće se javljaju zbog nošenja tijesne obuće, znojenja u cipelama, manjka higijene ili povodom zaraze u prostorima javne namjene. Ovaj problem gljivica na stopalima još se naziva i atletsko stopalo.

Bazeni su jedan od najvećih krivaca ukoliko održavamo stopala u idealnim uvjetima, no i dalje imamo problem s gljivicama. Kako bismo smanjili mogućnost zaraze gljivicama na stopalima, preporučljivo je izbjegavati hodanje bez obuće u svlačionicama dvorana, teretana ili bazena.

Za liječenje već razvijenog problema gljivica na stopalima i noktima, odlično će pomoći antimikotičke kreme.

Simptomi koji ukazuju na gljivice na stopalima

  • svrbež stopala,
  • ljuskanje kože između prstiju i na tabanima,
  • neugodan miris stopala i cipela,
  • mjehurići i plikovi,
  • ranice na koži te popucale pete.
atletsko stopalo

Razvoju gljivica i pogoršanju simptoma iznimno pogoduje znojenje i vlažno područje stopala, stoga je preporučljivo održavati higijenu te više puta dnevno mijenjati čarape ukoliko je to potrebno. Prevencija je najvažniji dio liječenja gljivica jer je uklanjanje gljivica otežano u vlažnom okruženju. 

Kako brzo izliječiti gljivice na stopalima?

Uz prevenciju i tretiranje antimikotičkom kremom, gljivice na stopalima, između prstiju i na noktima možemo brzo ukloniti.

Pomoć pri održavanju suhih stopala i cipela može vam pružiti baby puder te prirodne opcije kukuruzni škrob ili aru prah. Ukoliko se neugodan miris ne može izvući iz cipela, soda bikarbona i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande brzo će pomoći.

Dezinfekcija kade ili tuš kabine također je obvezna, dok je preporučljivo i zamijeniti cipele koje ćemo ubuduće održavati suhima. 

Prilikom liječenja najvažniji je lokalni tretman stopala i noktiju antimikoticima, no poželjno je da u tome periodu pripazite i na prehranu. Pokušajte se što zdravije hraniti te ojačati imunitet kako biste što prije pobijedili infekciju. 

Također, nužno je pranje čarapa na visokoj temperaturi, a poželjno je ih je prokuhati prije početka tretmana protiv gljivica. Ove metode prevencije uvelike će ubrzati liječenje gljivica na stopalima te spriječiti njihov povratak jednom kada ih u potpunosti uklonite. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Muče vas gljivice na nogama, smrad i znojenje nogu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.