Protuupalna dijeta: Preporučuje se ako ste stalno boležljivi, ali i kod nekih kroničnih bolesti! Nutricionistica donosi recepte

Protuupalna dijeta

Jeste li čuli za hranu koja može stvarati upale u tijelu? Vrijedi i obrnuto. Protuupalna dijeta odnosi se na režim prehrane koji uključuje namirnice s protuupalnim djelovanjem. Takva prehrana je dobar izbor ako ste stalno boležljivi i imunitet vam je osjetljiv. 

Protuupalna prehrana bitna je i kod osoba koje pate od alergija. U tom smislu nerijetko se radi i o eliminacijskoj dijeti s ciljem uklanjanja namirnica koje sadrže sastojke koji izazivaju alergiju. 

Međutim, takva prehrana se provodi pod nadzorom sa stručnjakom kako biste znali koje točno namirnice ne smijete, koji prehrambeni proizvodi sadrže takve sastojke i kako napraviti uravnotežene obroke od namirnica koje smijete jesti. 

Pročitajte članak “Hrana koja izaziva upale u organizmu: Izbjegavajte ova 4 sastojka! Nutricionistica otkriva koja je hrana proinflamatorna“.

Protuupalna dijeta naročito je poželjna kod kroničnih bolesti i stanja
FOTO: Shutterstock

Protuupalna dijeta – kod kojih se bolesti preporučuje i kako izgleda?

Protuupalna dijeta naročito je poželjna kod kroničnih bolesti i stanja poput:

Bit će dobar odabir i za osobe koje pate od nedostatka energije i bore se s umorom, iako spavaju relativno zadovoljavajuć broj sati. Protuupalna dijeta zapravo slijedi principe pravilne prehrane, čija su okosnica tri ključne karakteristike:

  • raznolikost
  • umjerenost
  • uravnoteženost.

Protuupalna dijeta kombinacija je unosa što manje procesuirane i svježe hrane te istodobno ograničava unos ili izbacuje na neko vrijeme proupalnu visoko procesuiranu hranu. Uz protuupalnu prehranu važni su i redovita fizička aktivnost, kvalitetan san, boravak na svježem zraku i higijena.

Protuupalna dijeta zapravo slijedi principe pravilne prehrane
FOTO: Shutterstock

Tako okosnicu protuupalne dijete čine ove skupine namirnica – uravnoteženost se postiže njihovim svakodnevnim unosom, a raznolikost odabirom različitih namirnica unutar skupina:

S druge strane, potrebno je ograničiti ili izbaciti na neko vrijeme pa uvesti u malim količinama ove namirnice:

  • slatkiši, grickalice, kolači, torte, sladoled, bomboni
  • brza hrana (pizza, hamburgeri i sl.)
  • gazirana pića i sokovi, a posebice energetska pića 
  • visoko procesuirana hrana, čak i u tzv. zdravijoj verziji (npr. razni slatkiši sa sladilima)
  • zasićene masti (suhomesnati proizvodi i mesni prerađeni proizvodi poput hrenovka i pašteta)
  • mješavine povrtnih začina s dodanom soli i pojačivačima okusa (posebice azijski gotovi začini).

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Protuupalna dijeta – recepti 

Ribu, posebice plavu, trebali bismo jesti barem dva puta tjedno. Svi oni koji uopće ne jedu ribu ili je ne jedu u preporučenoj količini mogli bi razmisliti o suplementaciji. Doista, nedostatak omega-3 masnih kiselina nepovoljno djeluje na zdravlje. 

Protuupalna dijeta - recepti 
FOTO: Shutterstock

Losos s povrćem

Evo jednog vrlo jednostavnog recepta u sklopu kojeg ćemo putem lososa osigurati lako probavljive proteine i omega-3 masne kiseline, iz povrća vlakna i antioksidanse, a iz maslinovog ulja nezasićene masti. 

Sastojci:
Priprema
  1. Odmrznuti losos pecite na tavi na maslinovom ulju sa svake strane. 
  2. Povrće operite.
  3. Pečeni losos narežite i dodajte u salatu te začinite paprom, soli, mediteranskim začinima i limunom.

Kod protuupalne prehrane ne trebate sate provoditi u kuhinji. Zapravo, većina obroka je jednostavna, brzo se priprema i sadrži osnovne namirnice koje zajedno daju dovoljno proteina, pretežno nezasićenih masti i složenih ugljikohidrata.

Pileća prsa sa začinima
FOTO: Shutterstock

Pileća prsa sa začinima

Idući obrok sadrži moćnu kombinaciju začina kurkume i crnog papra koja ne samo da djeluje protuupalno, već i antikancerogeno. 

Sastojci:
  • 200 g pilećih prsa
  • 1 mrkva (narezana na kolutove)
  • 1 crvena paprika (nasjeckana)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (sjeckan)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • 1 čajna žličica kurkume
  • pola čajne žličice crnog papra
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • 1/4 šalice zobenog vrhnja
  • sol.
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak koju minutu pa dodajte kurkumu i papar te dinstajte oko pola minute. 
  2. Potom dodajte piletinu narezanu na kockice i dinstajte dok ne poprime zlatnu boju. 
  3. Dodajte krumpir, mrkvu i papriku te dinstajte nekoliko minuta. 
  4. Zatim dodajte zobeno vrhnje i po potrebi vode i pustite da se kuha oko 15 – 20 minuta
  5. Za dodatni protuupalni učinak posipajte nakon kuhanja svježim peršinom
Protuupalna salata
FOTO: Shutterstock

Protuupalna salata

Sada slijedi jedna neobična kombinacija sastojaka za koju smo sigurni da ćete pomisliti: “Nema šanse da ovo jedem.”. Međutim, sigurni smo da ste se već puno puta razuvjerili kad ste ipak dali šansu nekom receptu. 

Ova salata prava je vitaminska bomba. Cikla je bogata željezom, peršin kalijem, a naranča vitaminom C koji će pospješiti apsorpciju željeza. Orasi su pak izvor zdravih masti i proteina. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ciklu kuhajte do 30 minuta. 
  2. U zdjeli pomiješajte sve preostale sastojke i ohlađenu ciklu. 
ukusan i hranjiv obrok s povrćem i mahunarkama
FOTO: Shutterstock

Povrće, mahunarke i proteini po želji

Koliko često jedete mahunarke i koliko često je to samo jedna vrsta mahunarki? Donosimo jedan recept za ukusan i hranjiv obrok s povrćem i mahunarkama po želji, a isto tako, kako biste pojačali proteine, dodajte kockice puretine ili tofu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte ostalo povrće i dinstajte dok povrće ne omekša. Povrće i dalje treba ostati hrskavo.
  2. Dodajte mahunarku po želji i proteine (tofu, bijelo meso i sl.) te začinite svim začinima.
  3. Poslužite toplo i posipajte svježim peršinom.

Uz ovo jelo možete pojesti i šnitu kukuruznog ili raženog kruha. 

Protuupalni doručak
FOTO: Shutterstock

Protuupalni doručak

Ako se pitate što doručkovati, evo ideje. Osigurajte dobre bakterije iz kefira ili jogurta, s naglaskom na običan jogurt (ne voćni), koje pridonose zdravlju probavnog sustava.

Oko 40 % imuniteta ovisi o zdravlju crijeva.
Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte jogurt ili kefir s prahom od konoplje i cimetom.
  2. Umiješajte zobene pahuljice, bobičasto voće i bananu te posipajte lanenim sjemenkama.
Protuupalni napitak
FOTO: Shutterstock

Protuupalni napitak

Za kraj donosimo jedan topli napitak idealan za zimske dane. Svakako preporučujemo da uvrstite biljne čajeve u svakodnevnu konzumaciju, a isto tako će pomoći čajevi na bazi začina poput đumbira, kurkume ili cimeta

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke, a da bi se sastojci savršeno sjedinili, dodajte ih u blender ili ih pomiješajte električnim mikserom za mlijeko

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu