Dijetalna prehrana: Namijenjena je bolesnom čovjeku! Evo zašto je dijetoterapija važna za ozdravljenje i kako se provodi

Dijetalna prehrana

Zdrava prehrana je uvjet očuvanja zdravlja i dobrog funkcioniranja imunološkog sustava. Naš organizam putem hrane dobiva sve potrebne nutrijente za pravilan rad organizma. Osim što je zdrava ili pravilna prehrana važna za sprječavanje brojnih bolesti, jednako je važna i ako bolest već nastupi.

Kada je riječ o bolesnicima, za njih se primijenjuje dijetoterapija ili dijetalna prehrana. To znači da prehrana ima terapijsku ulogu u procesu liječenja. Dijetalna prehrana bolesnika naglašena je posebice u ovim situacijama:

Dijetalna prehrana bolesnika
FOTO: Shutterstock

Dijetalna prehrana ubrzava oporavak i jača imunitet

Dijetoterapija proučava ulogu prehrane kod liječenja bolesti te predstavlja znanstvenu granu ili područje nutricionizma. Prati plan liječenja te je nadopuna ili čak jedini način liječenja ili sprječavanja napredovanja određene bolesti ili poremećaja. 

Ovaj se niz, dakako, nastavlja. Dijetoterapija može uključivati i suplementaciju nakon što se utvrde mogući nutritivni deficiti. Ovdje je iznimno važno ne uzimati dodatke prehrani na svoju ruku jer stručna osoba treba odrediti dozu, vrijeme i frekvenciju uzimanja, kemijski oblik dodatka prehrani i sl. 

Prehrana, odnosno dijetoterapija pomaže u bržem oporavku, skraćivanju vremena oporavka te jačanju imuniteta.

Velik postotak našeg imuniteta ovisi o zdravoj probavi i zdravlju crijevne flore. Stoga uspostava ravnoteže u probavnom sustavu određuje kako će funkcionirati i naš imunološki sustav, koji je najaktivniji kad nastupi bolest. 

U dijetoterapiji osnovu čini dijetalna hrana koja uključuje:

 • neprocesuiranu i neprerađenu hranu, odnosno hranu u svojem izvornom obliku 
 • način pripreme hrane
 • kombinaciju hrane 
 • vrstu hrane za određeni tip bolesti
 • količinu određene hrane
 • vrijeme konzumiranja određene hrane. 

Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.

Dijetoterapija može uključivati i suplementaciju nakon što se utvrde mogući nutritivni deficiti
FOTO: Shutterstock

Važno je kako se kombiniraju namirnice

Primjerice, u dijetoterapiji se pažnja obraća i na samu kombinaciju hrane pa je tako kombinacija ribe i brokule napravljena s razlogom jer omogućuje što veću iskoristivost nutrijenata. Određeni vitamini i minerali djeluju sinergijski, ali i antagonistički pa se pažljivo vodi računa o kombinaciji namirnica.

Drugi primjer je već dobro poznati vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza. Ako osoba pati od manjka željeza, dobit će kombinaciju namirnica bogatih željezom i vitaminom C, a ujedno se treba voditi računa o uravnoteženosti obroka. 

Drugi primjer kombinacije čime se povećava apsorpcija su začini, kao što su crni papar i kurkuma. Crni papar će pospješiti apsorpciju kurkumina iz kurkume koji djeluje protuupalno i antikancerogeno. 

Pojedine namirnice obiluju antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i djeluju protuupalno. U skladu s tim u prehranu se uvrštavaju i takve namirnice. Obraća se pažnja i na adekvatan unos omega-3 masnih kiselina koje također djeluju protuupalno. 

Pročitajte članak “Začini i zdravlje: Ne daju samo okus hrani! Nutricionistica otkriva zašto ih trebamo češće koristiti i kako ih kombinirati“.

Dijetalna hrana
FOTO: Shutterstock

Dijetoterapija za bolesnike u komi i s teškim oštećenjima

Nadalje, dijetoterapija vrijedi i za one bolesnike koji nisu pri svijesti pa ne mogu gutati hranu, već je dobivaju putem sonde. To je poznato kao enteralna prehrana. Takva hrana se usitnjava i miksa. Enteralna prehrana se najčešće odnosi na bolesnike u komi, s kroničnim zatajenjem ili upalom pojedinih organa, kod anoreksije, oštećenja probavnih organa itd. 

Kod takve vrste prehrane u obzir se uzimaju ovi faktori:

 • sastav i vrsta hrane
 • vrijeme obroka
 • broj obroka
 • kalorijska vrijednost obroka
 • način pripreme obroka. 
Postoji mogućnost interakcije određenih vrsta namirnica i lijekova
FOTO: Shutterstock

Prehrana i lijekovi

Kao što vidimo, dijetalna prehrana bolesnika u obzir uzima brojne uvjete i faktore koji moraju biti dobro uravnoteženi, a posebni izazov predstavlja kada bolesnik ima više dijagnoza.

Osim toga, bolesnici vrlo često uzimaju lijekove. Kako postoji mogućnost interakcije određenih vrsta namirnica i lijekova, treba paziti i na kombinaciju lijekova i hrane. Primjerice, grejp dolazi u interakciju s više od 80 vrsta lijekova. 

Dijetalna prehrana bolesnika vrlo je specifična i ne mogu se dati generalne smjernice što bi bolesnik trebao jesti. Određivanje dijetalne prehrane temelji se na:

 • vrsti bolesti i dijagnozi ili dijagnozama
 • vrsti lijekova koji se uzimaju
 • vrsta terapije (npr. kemoterapija)
 • zdravstvenim nalazima
 • mogućim nutritivnim deficitima
 • mogućim alergijama i intolerancijama
 • težini i stupnju bolesti 
 • dobi, spolu, težini i visini.
Za određene bolesti prehrana može biti jedini lijek ili način terapije.

Primjer takve autoimune bolesti je celijakija u sklopu koje osoba mora trajno izbjegavati gluten i tragove glutena. Osim toga, mora paziti i na to da se hrana ne priprema u blizini hrane koja sadrži gluten. Osoba oboljela od celijakije imat će i svoj vlastiti pribor kako bi bila sigurna da nema doticaja s glutenom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu