Anoreksija i bulimija – uzroci, simptomi i liječenje

anoreksija bulimija

Poremećaji prehrane uključuju niz bolesti za koje je karakteristično psihološki i društveno neprihvatljivo ponašanje povezano s prehranom i tjelesnom težinom.

Međutim, ovakvi poremećaji su mnogo više od samog ograničavanja unosa kalorija ili svakodnevnog vježbanja. Oni predstavljaju krajnosti u prehrambenim navikama kao što su, primjerice, razne rigorozne dijete koje s vremenom postaju sve restriktivnije.

Najčešći poremećaji prehrane su anorexia nervosa i bulimia nervosa.

Bulimija
Foto:Photosecrets

Što je anoreksija?

Osobe koje boluju od anoreksije često osjećaju intenzivni strah od debljanja ili smatraju da su prekomjerne težine čak i onda kada to nije slučaj.

Prilikom procjenjivanja vlastitog izgleda imaju iskrivljenu sliku o svojoj težini ili obliku tijela. Kao rezultat toga, ne uspijevaju održati normalnu tjelesnu težinu stoga se odlučuju na ograničavanje unosa hrane, gladovanje ili pretjerano vježbanje.

U ovakvim slučajevima i mala količina hrane postaje opsesija, stoga se unos kalorija ograničava na minimum.

Što je bulimija?

Bulimija je poremećaj prehrane koji je u velikoj mjeri sličan anoreksiji. Razlika je u tome što se osobe koje boluju od anoreksije izgladnjuju, dok kod bulimije konzumiraju velike količine hrane odjednom i to obično u tajnosti.

One se pritom osjećaju bespomoćno i ne mogu prestati jesti dok ne dođe do prejedanja, nakon čega obično slijedi povraćanje ili uporaba sredstava za čišćenje kako bi se spriječilo debljanje.

Ovi koraci mogu biti iscrpljujući i fizički i emocionalno, a mogu voditi i nastanku kompulzivnog ponašanja. Za postavljanje dijagnoze, prejedanje i neodgovarajuće kompenzacijsko ponašanje mora biti prisutno, u prosjeku, najmanje dvaput tjedno u vremenu od tri mjeseca.

Ovi poremećaji prehrane uključuju nezdrave prehrambene navike koje započinju postupno, a potom se razvijaju do trenutka kada ih osoba više ne može kontrolirati.

Ponekad osobe s anoreksijom ili bulimijom u početku samo pokušavaju izgubiti na težini, no ograničavanje unosa kalorija, prejedanje pa potom povraćanja ili prekomjerno vježbanje s vremenom postaju obrazac koji se može pretvoriti u kompulzivno ponašanje.

Iako su anoreksija i bulimija vrlo slični poremećaji prehrane, osobe s anoreksijom često su pothranjene, dok one koje boluju od bulimije mogu biti normalne pa čak i prekomjerne težine.

Poremećaji-u-prehrani
Foto:Photosecrets

Kako prepoznati anoreksiju?

Anoreksiju je ponekad teško prepoznati s obzirom na to da gubitak kilograma može imati više uzroka, a također može biti prakticiran i na zdrav način.

Međutim, postoji nekoliko znakova koji upućuju na to da bi osoba mogla imati ovaj poremećaj prehrane:

 • pothranjenost i nagli gubitak kilograma,
 • opsesija hranom i kontrolom tjelesne težine,
 • učestalo provjeravanje tjelesne težine vaganjem, ponekad i po nekoliko puta,
 • kompulzivno kontroliranje nutritivnih i kalorijskih vrijednosti namirnica,
 • izbjegavanja određenih namirnica kao što su meso, pšenica, itd.,
 • pretjerana tjelovježba,
 • isticanje prekomjerne težine, čak i kad to nije slučaj,
 • povlačenje iz društvenih aktivnosti, posebno onih koje uključuju hranu,
 • česta depresija te osjećaj letargičnosti (nedostatka energije) i osjetljivost na hladnoću,
 • konzumiranje velikih količina vode prije odlaska liječniku kako bi se dobilo na težini.

Kako prepoznati bulimiju?

S obzirom da osobe koje boluju od bulimije mogu biti normalne ili čak prekomjerne težine, ovaj poremećaj prehrane puno je teže ustanoviti.

Osobe koje boluju od bulimije:

 • imaju intenzivni strah od debljanja,
 • izrazito su  nezadovoljne težinom i oblikom svog tijela,
 • često izmišljaju razloge za odlazak u kupaonicu odmah nakon obroka,
 • konzumiraju isključivo niskokalorične namirnice (osim tijekom prejedanja),
 • redovito kupuju laksative ili diuretike,
 • provode većinu svog vremena vježbajući ili pokušavajući potrošiti kalorije,
 • povlače se iz društvenih aktivnosti, posebno onih koje uključuju hranu.


Prethodna stranica »

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Eddy, K. T., Tabri, N., Thomas, J. J., Murray, H. B., Keshaviah, A., Hastings, E. i Franko, D. L. (2017). Recovery From Anorexia Nervosa and Bulimia Nervosa at 22-Year Follow-Up. The Journal of Clinical Psychiatry, 78(2), 184-189.
 2. Lavender, J. M., Wonderlich, S. A., Engel, S. G., Gordon, K. H., Kaye, W. H. i Mitchell, J. E. (2015). Dimensions of emotion dysregulation in anorexia nervosa and bulimia nervosa: A conceptual review of the empirical literatureClinical psychology review, 40, 111-122.
 3. Wagner, A., Simmons, A. N., Oberndorfer, T. A., Frank, G. K., McCurdy-McKinnon, D., Fudge, J. L. i Kaye, W. H. (2015). Altered sensitization patterns to sweet food stimuli in patients recovered from anorexia and bulimia nervosa. Psychiatry Research: Neuroimaging, 234(3), 305-313.

Ocijenite članak

4.36 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bulimija, anoreksija, anoreksija i bulimija, bulimija simptomi, bulimija i anoreksija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu