Anoreksija i bulimija – uzroci, simptomi i liječenje

anoreksija bulimija

Što uzrokuje poremećaje prehrane?

Nitko nije posve siguran kako dolazi do poremećaja prehrane, premda postoje mnoge teorije o tome. Kod većine ljudi oni se javljaju u dobi između 13 i 17 godina.

To je vrijeme emocionalnih i fizičkih promjena kada je prisutan veliki pritisak okoline i vršnjaka. Premda u tim godinama mladi osjećaju veću neovisnost, ponekad smatraju da nisu u kontroli vlastitih odluka pa ni tijela. Ovo je osobito izraženo u pubertetu.

Za djevojke, iako je to posve normalno (i potrebno), povećanje tjelesnih masti tijekom puberteta može izazvati strah od debljanja. Takav strah se može manifestirati kao potreba za smanjenjem težine na bilo koji način, što može dovesti do pojave anoreksije ili bulimije.

Pritisak okoline, koji nameće pretjeranu vitkost kao ideal, u kombinaciji sa činjenicom da se tijelo razvija i mijenja tijekom puberteta dovodi do toga da mladi često razvijaju negativno mišljenje o sebi

Mnoge osobe s poremećajima prehrane mogu biti depresivne ili uznemirene, a također mogu imati i drugih psihičkih problema, kao što je opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD).

Također, razvoj poremećaja prehrane može biti uzrokovan i genetikom, ali i time što vrijednosti i ponašanja usvajamo unutar vlastite obitelji.

Tjelesna-težina
Foto:Photosecrets

Koje su posljedice poremećaja prehrane?

Poremećaji prehrane su ozbiljne medicinske bolesti. Oni često idu zajedno s drugim problemima kao što su stres, tjeskoba, depresija ili zlouporaba droga. Također, mogu dovesti i do razvoja teških zdravstvenih problema, kao što su zatajenje srca ili bubrega.

Osobe čija je tjelesna težina za 15% manja od prosječne ne mogu imati dovoljno masnog tkiva da bi organi i drugi dijelovi tijela ostali zdravi. U teškim slučajevima, poremećaji u prehrani mogu dovesti do ozbiljne pothranjenosti pa čak i smrti.

Posljedice anoreksije mogu biti vrlo ozbiljne:

 • pad krvnog tlaka,
 • usporavanje pulsa i disanja,
 • anemija i izostanak menstruacije,
 • gubitak kose i lomljivi nokti,
 • vrtoglavica,
 • slabost i otežana koncentracija,
 • smanjenje mišićnog i koštanog tkiva,
 • otečeni zglobovi i krhke kosti.

S bulimijom, stalno povraćanje i nedostatak hranjivih tvari može uzrokovati:

 • stalnu bol u trbuhu,
 • oštećenje želuca i bubrega,
 • dentalnu eroziju – djelomični ili potpuni gubitak zubnog tkiva nastao djelovanjem želučane kiseline,
 • povećane žlijezde slinovnice,
 • gubitak minerala kalija (što može dovesti do teških srčanih problema, pa čak i smrti).

Izuzev ovih fizičkih posljedica, emocionalne teškoće koje uzrokuju poremećaji prehrane također predstavljaju veliki problem.

Istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu Clinical psychology review ističe kako je kod poremećaja u prehrani posebno naglašena emocionalna disregulacija te nemogućnost moduliranja emocionalnih odgovora na različite situacije kao i nesposobnost uspješnog kontroliranja impulzivnog ponašanja.

Osobe koje su opsjednute težinom teško se koncentriraju na druge stvari, kompulzivno su opsjednute brojanjem kalorija i tjelovježbom što dovodi do povlačenja u sebe i izbjegavanja svih društvenih aktivnosti.

Anoreksija
Foto:Photosecrets

Liječenje poremećaja prehrane

Srećom, poremećaji prehrane su izlječivi. Osobe koje boluju od anoreksije ili bulimije mogu ozdraviti i postupno ponovo usvojiti normalne prehrambene navike.

Liječenje kod poremećaja prehrane uključuje um i tijelo. Dakle, u tom procesu obično će sudjelovati liječnici, nutricionisti, ali i stručnjaci za mentalno zdravlje.

Terapija ili savjetovanje vrlo je važan dio oporavka, a često će pritom podrška obitelji biti jedan od ključnih faktora. Roditelji i ostali članovi obitelji vrlo su važni kako bi uz njihovu pomoć osobe koje pate od poremećaja prehrane prevladale strah od dobivanja kilograma i pritom prihvatile svoje tijelo onakvim kakvo ono uistinu i je.

Nedavno istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Journal of Clinical Psychiatry ističe kako je tijek poremećaja prehrane često dugotrajan zbog čega je i sami oporavak mukotrpan proces koji traje određeni niz godina.

Istraživanje je provedeno na odraslim osobama koje su se uspjele oporaviti od anoreksije i bulimije, a pokazalo se kako je oporavak od bulimije relativno jednostavniji i kraći za razliku oporavka od anoreksije koji često traje duže i zahtijeva različiti spektar tretmana.

Naučiti kako da budete zadovoljni svojim izgledom težak je proces. Potrebno je određeno vrijeme da bi zaboravili određene navike i usvojili druge.

Budite strpljivi, jer u procesu liječenja možete naučiti kako da ponovno zavolite svoje tijelo, razumijete svoje prehrambene navike i shvatite odnos između osjećaja i prehrane – sve alate koji su vam potrebni kako biste vratili kontrolu nad svojim tijelom.

Više informacija o poremećajima u prehrani možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Eddy, K. T., Tabri, N., Thomas, J. J., Murray, H. B., Keshaviah, A., Hastings, E. i Franko, D. L. (2017). Recovery From Anorexia Nervosa and Bulimia Nervosa at 22-Year Follow-Up. The Journal of Clinical Psychiatry, 78(2), 184-189.
 2. Lavender, J. M., Wonderlich, S. A., Engel, S. G., Gordon, K. H., Kaye, W. H. i Mitchell, J. E. (2015). Dimensions of emotion dysregulation in anorexia nervosa and bulimia nervosa: A conceptual review of the empirical literatureClinical psychology review, 40, 111-122.
 3. Wagner, A., Simmons, A. N., Oberndorfer, T. A., Frank, G. K., McCurdy-McKinnon, D., Fudge, J. L. i Kaye, W. H. (2015). Altered sensitization patterns to sweet food stimuli in patients recovered from anorexia and bulimia nervosa. Psychiatry Research: Neuroimaging, 234(3), 305-313.

Ocijenite članak

4.31 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bulimija, anoreksija, anoreksija i bulimija, bulimija simptomi, bulimija i anoreksija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu