Krumpir dijeta – pravila, prednosti, nedostaci, jelovnik

Krumpir dijeta

Krumpir dijeta je pomodna dijeta za brzo skidanje kilograma koja obećava gubitak prosječno 0,5 kilograma po danu tijekom 3 – 5 dana jedenja isključivo krumpira. Ona je još jedna u nizu dijeta za brzo skidanje kilograma koje ne bi trebale biti prvi izbor kada je u pitanju mršavljenje. 

Ipak, dobila je na popularnosti u posljednjih nekoliko godina tako da će u ovom članku biti podvrgnuta kritičkom osvrtu. 

Krumpir dijeta – što je? 

Pretpostavlja se da krumpir dijeta potječe još iz 1849. godine, ali svoje ponovno rođenje doživjela je 2016. godine nakon što je Tim Steele, diplomirani biotehnolog i umirovljeni član Zračnih snaga SAD-a, objavio svoju knjigu Potato Hack: Weight Loss Simplified

Tim Steele u svojoj knjizi iznosi stajalište da su krumpiri najbolja tableta za mršavljenje koja je ikada izmišljena. Krumpir povezuje s brojnim korisnim učincima: 

 • jačanjem imunosnog sustava, 
 • poboljšanjem zdravlja crijeva,  
 • opskrbi organizma mnoštvom hranjivih tvari. 
Krumpir dijeta temelji se na 7 jednostavno provedivih pravila
 1. 3 – 5 dana jedite samo obične krumpire. 
 2. Dnevno se općenito prosječno pojede 0,9 – 2,3 kg krumpira. 
 3. Osim krumpira, nemojte jesti nikakvu drugu hranu, čak niti začine i umake. 
 4. Sol je dozvoljena samo ako baš ne možete bez nje. Ipak, nastojte ju izbjegavati. 
 5. Od napitaka pijte isključivo vodu, običan nezaslađeni čaj ili crnu kavu. 
 6. Intenzivna tjelesna aktivnost se ne preporučuje. Umjesto toga, provodite laganu tjelesnu aktivnost i hodajte. 
 7. Uzimajte svoje uobičajene lijekove koje vam je prepisao liječnik, ali suzdržite se od korištenja dodataka prehrani, ako vam oni nisu propisani. 
Krumpiri
Foto: Pixabay

Osim Steelove verzije krumpir dijete, postoje i druge verzije krumpir dijete. Neke od njih dozvoljavaju upotrebu minimalnih količina začina, ali u svim verzijama krumpir dijete jasno je naglašena važnost načina pripreme krumpira – bez upotrebe dodatnih masnoća.

Krumpir se preporučuje pripremati: 
 • kuhanjem, 
 • pečenjem (bez dodatka masti ili ulja), 
 • kuhanjem na pari, 
 • kao pire krumpir (bez dodataka) – u nekim verzijama dijete može se dodati temeljac za postizanje okusa.

Također, dok se Tim Steele u svojoj verziji krumpir dijete fokusira na konzumiranje isključivo bijelog krumpira, u drugim verzijama mogu se pronaći i druge vrste krumpira.

Iako autor dijete navodi da se može konzumirati i sirovi krumpir, nipošto to nemojte činiti jer konzumacija sirovog krumpira može izazvati probavne smetnje. Uz to, zelene dijelove krumpira uvijek treba ukloniti jer sadrže toksični sastojak solanin. 

Što se tiče termičke obrade, kuhanjem na pari očuva se najveća količina hranjivih tvari, dok se dugim kuhanjem one gube. Skuhani krumpir može se jesti i ohlađen. Takav krumpir sadrži dodatni bonus – rezistentni škrob koji se ne može probaviti, niti ima energetsku vrijednost. Rezistentni škrob mogu iskoristiti korisne bakterije u ljudskim crijevima za svoj rast i razmnožavanje. 

U sklopu krumpir dijete treba izbjegavati sve namirnice koje nisu krumpir.

Osim toga, u dijetu nisu uključeni: 

 • slatki krumpir, 
 • batat, 
 • prženi krumpirići (pommes frites), 
 • čips, 
 • druga slična jela i proizvodi. 

Ova dijeta slična je drugim brzodjelujućim dijetama, poput vojne dijete te obećava gubitak 1,5 – 2,5 kg u 3 – 5 dana njezina provođenja. 

Za sada i dalje ne postoje znanstvena istraživanja koja bi potvrdila ili opovrgnula djelotvornost i potencijalne rizike krumpir dijete. 

Naposljetku, treba naglasiti da je uvijek bolji i održiviji izbor za gubitak kilograma dobro izbalansirana pravilna prehrana i doživotno usvajanje zdravog načina života. 

Kuhanje krumpira
Foto: Pixabay

Krumpir dijeta – prednosti 

Krumpir dijeta koju karakterizira unos isključivo krumpira tijekom 3 – 5 dana ima nekoliko prednosti. 

Kao prvo, provođenje dijete traje kratko – svega 3-5 dana, što ju čini primamljivijom u odnosu na druge prehrambene obrasce koji zahtijevaju trud tijekom dužeg vremena. 

Osim toga, krumpir dijeta je jednostavna i jeftina za provođenje. Jedina namirnica koja se priprema i jede je krumpir. 

Krumpir dijeta zaista može dovesti do gubitka kilograma, i to zbog smanjenja unosa energije. Konzumacijom 1,5 kilograma kuhanog krumpira dnevno unese se prosječno 1300 kcal. Taj je unos energije relativno nizak te stoga dovodi do mršavljenja. 

Krumpiri sadrže inhibitor proteinaze 2 – sastojak koji može pomoći u smanjenju osjećaja gladi usporavanjem probave te time smanjiti unos hrane, tj. krumpira, tijekom dana. Međutim, ovaj učinak dokazan je za sada samo u istraživanjima na pokusnim miševima. 

Krumpir – nutritivna vrijednost

Iako se konzumacija krumpira u posljednjih nekoliko godina smanjila, vjerojatno zbog uvelike neopravdanog porasta straha od konzumacije ugljikohidrata, krumpir je nutritivno bogata namirnica koja organizam opskrbljuje mnogim važnim hranjivim tvarima. 

Jedan pečeni krumpir srednje veličine (oko 170 grama) sadrži : 

 • 161 kaloriju,
 • 0.2 grama masti,
 • 4.3 grama proteina,
 • 36.6 grama ugljikohidrata,
 • 3.8 grama vlakana,
 • 28% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
 • 27% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6,
 • 27% preporučenog dnevnog unosa kalija
 • 19% preporučenog dnevnog unosa mangana,
 • 12% preporučenog dnevnog unosa magnezija,
 • 12% preporučenog dnevnog unosa fosfora,
 • 12% preporučenog dnevnog unosa niacina,
 • 12% preporučenog dnevnog unosa folata.

Jedan kilogram krumpira može opskrbiti tijelo dovoljnom količinom vitamina C koja se preporučuje unijeti u danu. Osim toga, kilogram krumpira zadovoljava 70 % dnevnih potreba za unosom kalija te 20 % potreba za unosom željeza. 

Krumpir obiluje i prehrambenim vlaknima. Zbog toga je krumpir važna namirnica za zdravlje crijeva. 

Osim što sadrži mnoge hranjive tvari, unos krumpira se povezuje i s općenito većom kvalitetom prehrane. Istraživanje američke skupine znanstvenika objavljeno 2020. godine u časopisu The British Journal of Nutrition došlo je do spoznaje da je prehrana koja među ostalim namirnicama sadrži krumpir veće kakvoće, bogatija kalijem i prehrambenim vlaknima

Jestivi krumpiri
Foto: Pixabay

Krumpir dijeta – nedostaci 

Iako krumpir dijeta ima svoje prednosti, postavlja se pitanje isplati li se upuštati u njezino provođenje ako se u obzir uzmu njezini nedostaci

Krumpir dijeta je ekstremna i vrlo restriktivna dijeta. Zbog toga što ovu dijetu karakterizira jedenje isključivo krumpira bez uključivanja bilo kakvih drugih namirnica, ona nije uravnotežena, tj. ne sadrži sve hranjive tvari koje su potrebne ljudskom organizmu.

Krumpiri su siromašni: 

Krumpir dijeta traje kratko, stoga je malo vjerojatno da će njezino provođenje dovesti do nedostatka neke od hranjivih tvari. Ipak, opasnost od nedostatka postoji u slučaju kada se dijeta ponavlja više puta zaredom

Jo-jo efekt je možda i predobro poznat problem kod osoba koje se podvrgavaju brojnim dijetama. Iako je obećavajući gubitak značajne količine kilograma u svega 5 dana, postoji rizik od povratka izgubljenih kilograma koji je poznat i pod nazivom jo-jo efekt. Ako se prehrambene navike nakon provođenja ove dijete vrate na staro, postoji velika vjerojatnost da će se i kilogrami vratiti, ako ne i dodatno povećati. 

Prilikom mršavljenja neizbježno dolazi do gubitka ne samo masnih zaliha u organizmu, već i mišića. Taj učinak smanjenog unosa energije može se ublažiti povećanjem unosa proteina. Krumpir dijeta siromašna je proteinima pa može dovesti do izraženog gubitka mišićne mase

Više informacija o brzim metodama mršavljenja, njihovim prednostima i nedostacima možete pročitati i u sljedećim člancima: 

Krumpir dijeta – primjer jelovnika 

Pommes frites
Foto: Pixabay

Za bolju vizualizaciju krumpir dijete slijedi ogledni trodnevni jelovnik koji poštuje sva pravila krumpir dijete. 

Dan 1. (oko 1000 kcal) 

 • ZAJUTRAK: 2 skuhana krumpira srednje veličine (oko 170 g) i šalica crne kave, 
 • DORUČAK: 1 ohlađeni skuhani krumpir srednje veličine, 
 • RUČAK: 2 krumpira skuhana i zgnječena u pire, 
 • MEĐUOBROK: 1 narezani sirovi krumpir, 
 • VEČERA: pommes frites pripremljen pečenjem jednog krumpira narezanog na štapiće, u pećnici bez dodatka masnoće. 

Dan 2. (oko 1300 kcal) 

 • ZAJUTRAK: 2 ohlađena skuhana krumpira srednje veličine (oko 170 g), 
 • DORUČAK: 1 krumpir zgnječen u pire i šalica čaja, 
 • RUČAK: 3 krumpira srednje veličine skuhana na pari i blago posoljena, 
 • MEĐUOBROK: 1 ohlađeni skuhani krumpir zgnječen u pire, 
 • VEČERA: 2 ispečena krumpira, u pećnici bez dodatka masnoća. 

Dan 3. (oko 1600 kcal) 

 • ZAJUTRAK: 3 skuhana krumpira srednje veličine (oko 170 g) zgnječena u pire i blago posoljena, šalica crne kave, 
 • DORUČAK: 2 ohlađena ispečena krumpira srednje veličine, 
 • RUČAK: 3 ispečena krumpira srednje veličine, 
 • MEĐUOBROK: 1 naribani sirovi krumpir srednje veličine, 
 • VEČERA: 2 krumpira srednje veličine skuhana na pari. 
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Meixner, M. (2019). Potato Diet Review: Does It Work for Weight Loss? Healthline. 
 2. Collier, R. (2010). This spud’s for you: a two-month, tuber-only diet. CMAJ : Canadian Medical Association journal = Journal de l’Association médicale canadienne, 182(17), E781–E782. 
 3. Robertson, T. M., Alzaabi, A. Z., Robertson, M. D., Fielding, B. A. (2018). Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients, 10(11), 1764. 
 4. Johnston, E. A., Petersen, K. S., Kris-Etherton, P. M. (2020). Daily intake of non-fried potato does not affect markers of glycaemia and is associated with better diet quality compared with refined grains: a randomised, crossover study in healthy adults. The British Journal of Nutrition, 123(9), 1032–1042.  

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu